Како западни медији погрешно цитирају Путина?

Западни медији су у последње време неколико пута погрешно цитирали руског председника Владимира Путина и, уз малу помоћ западних званичника, представљају његове изјаве агресивним, објавила је Раша тудеј (Руссиа тодаy).

Свијет 29.10.2014 | 07:40
Како западни медији погрешно цитирају Путина?

Последњих месеци била су два упадљива случаја у којима су Путинове речи погрешно пренете или извучене из контекста, наводи РТ на сајту.

Италијански лист Република је у септембру објавио да је Путин, у разговору са тадашњим председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом казао да би, ако би хтео, могао да освоји Кијев за неколико недеља.

Други, још скандалознији случај, појавио се са интервјууом министра спољних послова Пољске Радослава Сикорског за магазин Политико, а који је наводно рекао да је Путин 2008. године пољском премијеру Доналду Туску понудио поделу Украјине.

У оба случаја уследили су деманти. Након што је Москва саопштила да ће објавити транскрипт целокупног телефонског разговора Путина и Бароза, ЕУ је признала да су речи истргнуте из контекста, а Сикорски је сам рекао да су његове речи погрешно протумачене.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је за Лајфњуз канал да "не сумња да је цела ситуација надуваних страсти и антируских осећања међу западном јавности добро координисана".

"Да ли је било злобе у поступцима неких од наших западних колега, који су интерпретирали садржај поверљивих разговора на начин у ком се превођење претворило у погрешно тумачење? Или су неки једноставно одлучили да демонстрирају своју пуну лојалност кампањи која је почела да се одвија у Европи са великим утицајем њихових трансатлантских савезника", запитао је Лавров.

РТ наводи да ће Москва на сличне инциденте у будућности одговорити на начин као у случају разговора Путина и Бароза.

"Верујем да смо пронашли најбољи противотров - у једном тренутку смо објавили да смо спремни да објавимо цео транскрипт разговора, као што је био случај са Барозом, и још неким. Немамо шта да кријемо. Да, неке ствари јесу поверљиве, али ми се никада не мешамо у туђе унутрашње ствари. Према томе се односимо филозофски", казао је Лавров.

РТ подсећа и да је Лавров погрешно цитиран 2008. године, када је Русија била у сукобу с Грузијом због Јужне Осетије. Британски Телеграф је тада објавио да је Лавров, у телефонском разговору са тадашњим британским колегом Дејвидом Милибандом, користио неприкладан речник и псовке.

"Ко си ти да ми ј.... држиш предавање", цитирао је Телеграф наводне речи Лаврова које, како су касније саопштили и британско и руско министарство спољних послова, није изговорио.


Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

финта

29.10.2014 09:04

"Док Истина обује ципеле, Лаж је већ три пута обишла Земљу " - ову су изреку извјежбали на Србима, па пробали да примјене на Русе, ал' не 'пали' !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

29.10.2014 15:11

Најгоре је када мислиш да си паметнији од онога те може превести жедног преко воде. Остало им је само да трачају као бабетине што уствари и јесу по тренутном стању.

ОДГОВОРИТЕ