ФБИ открила "новог" Сноудена?

ФБИ је недавно претресла кућу још једног државног службеника, за кога се сумња да је, слично Сноудену, одавао поверљива документа.

Свијет 28.10.2014 | 14:59
ФБИ открила "новог" Сноудена?

Међутим, неки од званичника су забринути да је Министарство правде изгубило "апетит" за овакве случајеве.ФБИ је идентификовала још једног запосленог у федералној служби осумњиченог да је други одговоран за цурење поверљивих докумената о листи терориста који је направила влада САД.

Он се сумњичи за достављање тих података новинару блиско повезаним са бившим обавештајцем НСА, Едвардом Сноуденом, кажу обавештајни и правосудни извори обавештени о овом случају.ФБИ тренутно претражује стан осумњиченог, а федералне власти у северној Вирџинији су отвориле криминалну истрагу о овом случају, рекли су извори.

Али, случај је испољио одређену забринутост међу појединцима у обавештајним службама. Један извор, који је замолио да остане анониман због осетљивости ствари, каже да постоји забринутост да више не постоји апетит Министарства правде и његових високих званичника за овакве случајеве.Марк Рајмонди, протпарол Министарства правде, одбио је да коментарише истрагу о цурењу информација о листама, док одељење ради на случају.Ми свакако пратимо доказе, куда год да они воде, и предузимамо одговарајуће акције, рекао је.

Још један извор, близак истрази је рекао да истражитељи настављају са истрагом, али да још нема оптужнице.

У питању је случај повезан са причом објављеном 5. августа на истраживачком сајту Тхе Интерцепт, чији је кооснивач Глен Гринвалд, новинар који је први објавио тајна документа НСА, која му је доставио Едвард Сноуден.

У тексту под називом "Тајни систем за праћење Барака Обаме, у бројевима“, у причи су наведена класификована владина документа која показују да код скоро половине људи, који се налазе у главној владиној бази за надзор терориста, није откривена никаква припадност некој терористичкој групи.Прича је заснована на документима који су добијени од извора из обавештајних кругова, како је наведено, у којима су приложени детаљи из система прислушкивања са назначеним датумом – август 2013. дакле, неколико месеци пошто је Едвард Сноуден побегао за Хонгконг, и обелоданио да је он одговоран за цурење на хиљаде докумената НСА са ознаком највеће тајне.

Ово је изазвало моменталну сумњу да постоји још један "узбуњивач“ унутар обавештајне службе САД, који доставља материјал Гринвалду и његовим новинарима.У последњој сцени документарног филма (“Цитизенфоур“) који је урађен поводом онога шта је Сноуден открио, објављеном овог викенда, а у сарадњи са Гринвалдом и његовим сајтом, он говори Сноудену о новом извору у обавештајној служби САД, који је избацио нова документа.

Гринвалд је затим исписао белешку Сноудену у вези са неким детаљима, укључујући причу о америчком програму о дроновима, и другу која је садржала број Американаца на листи за прислушкивање и надзор.Особа је веома храбра, рекао је на то Сноуден.

"Био је мотивисан оним што си ти урадио“, одговорио је Гринвалд.Џереми Сахил, који је писао чланак објављен у августу, такође се кратко појављује у филму. Он је у интервјуу у радио емисији "Демократија сада", рекао је да је нови извор њему доставио документа у којима су описана правила на основу којих се људи, који се надзиру, стављају на различите листе. ради се о веома принципијелној и храброј особи, која је подацима које је обелоданила много ризиковала.

У понедељак је Сахил одбио да коментарише било шта о свом избору, али је рекао да ни он, а ни сајт за који ради, нису обавештени о истрази федералаца. Како је додао, није изненађен због истраге.

"Обамина администрација, према мом мишљењу, води рат против узбуњивача и коначно против независног новинарства", рекао је.

Коментари / 0

Оставите коментар