Послодавце најмање коштају конобари

БАЊАЛУКА - Предузећа у РС из подручја угоститељства и хотелијерства, те пружања смјештаја, као и припреме и услуживања хране током прошле године имала су најмање трошкове рада по сваком запосленом, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Република Српска 28.10.2014 | 09:22
Послодавце најмање коштају конобари

Како су нам појаснили из Завода, један радник у овом сектору послодавца је лани, у просјеку, коштао 9.966 марака.

Када је ријеч о тим дјелатностима, лани су у њима, према подацима статистичара, била запослена 1.874 радника.

Остварени промет износио је око 64 милиона марака, али од тога радници, како истичу синдикалци, нису имали велику корист.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, каже да радници у овом сектору вриједе много више него што их послодавци плаћају.

Деценијама, а не годинама, каже Савановић, радници у угоститељству су најслабије плаћени.

"Мислим да то није оправдано", поручује предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.

Савановић појашњава да је проблем у томе што је много незапослених и да људи раде за багателу.

"Данас вам је конобар и онај ко је инжењер и ко је варилац. Сви данас по кафићима могу бити конобари. Дакле, највећи проблем је превелик број људи на бироу", истиче Савановић, који додаје да је посао у угоститељству веома тежак.

Милан С., конобар из Бањалуке, жали се да већ годинама ради за "мршаву" дневницу која му, како истиче, није довољна ни да себи плати два оброка и кутију цигарета.

"Али, шта ћу, ко ме пита? Волио бих да могу наћи неки други посао, али нема шансе. Боље ми је и овако, зарадити који 'динар', него лежати код куће и гледати у родитеље да ми нешто дају", истиче овај конобар.

Са друге стране, Драгана Шобот, секретар Удружења трговине, туризма и угоститељства при Привредној комори РС, каже да сви треба да буду свјесни каква је тренутно ситуација, те поручује да у угоститељству послодавци имају ограничене приходе.

"Са приходима су у вези и могућности за исплату радника. Ситуација је таква због привредног стања какво је сада. Вјерујем да је свима у циљу да имају задовољне раднике, а посебно када је угоститељство у питању, јер задовољан радник у том сектору другачије ће да услужи госте", наводи Шоботова.

Самим тиме ће, појашњава она, и гост бити задовољан и доћи ће поново.

"Треба имати на уму и друге трошкове које имају послодавци. Ја мислим да је једноставно ситуација таква, а да су боље околности, и радници би добијали веће плате. Надамо се да ће бити боље", поручила је Шоботова.

Запослени у Републичком заводу за статистику израчунали су да су лани највеће трошкове рада по запосленом имала предузећа у подручјима Производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација (26.923 КМ по једном раднику на годишњем нивоу) и Информације и комуникације (25.476 КМ по једном раднику годишње).

Извор:Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Послодавац

28.10.2014 09:48

И ја сам био радник у угоститељству ,сада сам послодавац. Морам да демантујем овај цланак ,у угоститељству су боље плате за дупло мозда и висе у односу на трговину. Наси радници рецимо долазе до плате од преко 2000км а рецимо добар кувар није испод 1000 км за нормалне сате. Морао сам ово да прокоментарисем из разлога да омладина не прихвата по сваку цијену да ради ако се прихвати онда нека трази да им се то плати како треба. И не треба бјезати од угоститељства само га треба вољети као и сваки други посао и све остало долази само по себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смирноф

28.10.2014 15:23

И ја сам радник у угоститељству и радо бих да постанем послодавац,али изгледа то је немогуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ послодавац

28.10.2014 17:40

Ја не лазем, али знам да је највисе послодаваца који бар у ФОЧИ плацају раднике по 1 КМ за један сат. Молим послодавца да додје да се увјери ја цу изнијети све троскове, да се не лаземо.

ОДГОВОРИТЕ