Влада омогућила ИРБ-у сумњива кредитирања

Влада Републике Српске промијенила је подзаконске акте како би могла преко Инвестиционо-развојне банке директним уговорима кредитирати поједине банке у Српској, а после тога тај кредит конвертовати у капитал, односно да државе преузме банку.

Република Српска 29.10.2014 | 06:06
Влада омогућила ИРБ-у сумњива кредитирања

Влада Републике Српске је три дана пред опште изборе у БиХ (09.октобра), усвојила измјене и допуне „Правила пласмана средстава за подршку финансијском сектору“ којима се, по први пут, омогућава ИРБ-у да комерцијалним банкама и осигуравајућим кућама сада, уз куповину њихових хартија од вриједности може помоћи и „путем директног уговора о субординираном кредиту“.

Другом допуном омогућава се да се ИРБ банци кредит дат путем директног уговора може замијенити за акције банке или осигуравајућег друштва.У усвојеним „Правилима о измјенама и допунама Правила пласмана средстава за подршку финансијском сектору“ наводи се да ИРБ може закључити уговор о субординираном кредиту, „уколико се ради повећање допунског капитала, те уколико је минимална каматна стопа осам одсто на годишњем нивоу“.

Стручњаци из финансијског сектора сматрају да је ово скандалозна одлука.

„Члан 3. измјењених Правила који прописује да каматна стопа не може бити испод 8%, је скандалозан. Ко може предвидјети кретање каматних стопа?. Поред тога сулудо је да банка узима кредит од држава од 8%, а та иста банка кредитира државу, купујући њене хартије од вриједности по 2%, односно обвезнице по 5%. Значи нема економске логике, осим ако је нешто друго циљ“, незванично је прокоментарисао један од домаћих банкара.

Он истиче да се у Правилима одмах отвара могућност конверзији у капитал, што значи да је ово само увертира за преузимање одређених банака од стране државе.У члану 2. Измјењених Правила наводи се да се уговор о субординираном кредиту не може закључити само са банкама и осигуравајућим кућама које су у последњим финансијским извјештајима исказале губитак који није покривен.Ово је на први поглед добра мјера, али само на први поглед.

„Ако је нека банка пословала са губитком и покрила га, не значи да је та банка сада сигурна и да је довољно капитализована. Неке од домаћих банака, попут Бобар и Банке Српске, су исказале велике губитке и покриле их капиталом, али и даље су у великим проблемима“, каже саговорник.

Оваквим Правилима пријети јасна опасност да банке неће враћати добијене кредите и да ће их држава конвертовати у капитал.

Друго, преузимање неколико банака од држава је противно јавним ставовима ММФ-а и услова за продужење Стенд бај аранжмана.Регулатор, Агенција за банкарство РС би морала реаговати и ово спријечити, тако што ће преузети управљања “проблематичним” банкама, јер у супротном цијело финансијско тржиште РС би могло претрпјети огромне посљедице.

Из ИРБ-а већ је затражено од Владе РС да стави ван снаге усвојене измјене Правила пласмана подршке финансијском сектору, јер су оне неспроводиве и незаконите. Другим законским прописима онемогућена је конверзија кредита у капитал отворених акционарских друштава.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

27.10.2014 23:40

ШТА ЋЕ САДА ДА СЕ ДОГОДИ? ЗНА СЕ - СРЉАМО У СВОПСТВЕНУ ПРОПАСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

28.10.2014 08:11

Тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

28.10.2014 08:12

Треба јос јаце наставити и објављивати резимске незаконитости док народ конацно не прогледа.Њихово трајање на власти све це нас завити у црно и зато смо сами криви.Агонија се наставља а то знаци да пропадамо идемо у подрум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лисица

28.10.2014 08:14

Ко це коме ако неце свој своме... Ма свој рачун. Живелииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

28.10.2014 08:16

Сав овај текст мозе стати у једну реценицу. Посто смо осисали овце сад им деремо козу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

28.10.2014 08:46

Шта нас чека у наредним мјесецима и годинама... Још пар милијарди дуга! Масовно ухљебљење у јавна предузеца и институције чланова и симпатизера ДНС-а, СП, напредне српске(како ли се вец зове), јер им рудоња то неце смјети забранити због броја 42! Смањења пензија и плата! Још веци јаз између сиромашних и богатих! Буквална глад и неимаштина код најпоштенијег слоја људи у РС-у! И на крају, пропаст Републике Српске, што јесте једина рудоњина мисија цијело ово вријеме! ТХЕ ЕНД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

28.10.2014 09:55

Диктатор Додик је робну куцу Боска у Бањој Луци својевремено продао/предао Мисковицу и Дјурицу за 3 милиона евра иако она вриједи десет пута висе. Од 300 радника, 290 је добило отказ или мизерне отптемнине. Медјутим, то му (им) није било довољно, па је ИРБ накнадно исплатио 15 милиона КМ кредита које Боска сада не враца! Нити се висе зна ста се ту десава... Уз Бирац, рафинерију и зграду владе, то је једна од највецих афера и пљацки коју је резим изврсио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силвер

28.10.2014 10:26

Хоће ли већ једном да неко заврши на робији због ових лоповлука? Сви имају неке податке о кривичним дијелима,а полиција и судство не реагују уопште.Или неког ухапсе па брже боље пусте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТА

28.10.2014 10:41

Резим Милорада Додика је је све покрао унистио и како је могуце има јос оваца које иду за њим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.10.2014 23:25

За Силвера. Неће нико осим нас то завршити мој друже. Сви су они иста банда и сада ће бити још горе. Једино рјешење је изаћи на улицу. Неће они отићи док се добро не натјерамо на рудоњу и остале. Него људи ко има каквих пара на рачунима одмах све дижите. Сигурније им је у "сламарици"

ОДГОВОРИТЕ