Фудбале, срећан ти рођендан!

Пре 157 година у Хајфилду, основан је - ФК Шефилд!

Фудбал 24.10.2014 | 22:45
Фудбале, срећан ти рођендан!

Први фудбалски клуб у историји, ФК Шефилд, основан је пре тачно 157 година. Основали су га чланови Крикет клуба Шефилд, па се тако родила прича о прелепој игри званој фудбал. 24. октобра 1857. године у Хајфилду, предграђу Шефилда, два господина, Натанијел Кресвик и Вилијам Прест, основали су ФК Шефилд и тако започели епидемију која и дан данас дрма читаву планету.

Кресвик и Прест су тада објавили прву званичну листу правила фудбалске игре јер до тада је практично свака регија у енглеској имала неку своју верзију. На листи се налазило једанаест правила а листа је била објављена 21. октобра 1858 а изгледала је овако:

Како нису постојали други клубови у то време, прве фудбалске утакмице играли су чланови Шефилда између себе подељени у тимове - ожењени против неожењених или професионалци против „осталих”.

Ипак Шефилд никад није успео да направи било какав значајнији успех па је највеће достигнуће - освајање аматерског ФА купа 1904. године. Шефилд се данас такмичи у Првој дивизији Југ, Северне Премијер лиге, што је осмо по рангу такмичење у Енглеској. Упркос томе као први клуб у историји носилац је многих почасти и признања од којих најбитније оно које поред Шефилда носи само још Реал Мадрид - ФИФА Орден за заслуге.

Дешавања у клубу можете пратити на необично активном тивтер налогу, фејсбук страници, као и званичној презентацији клуба.

Коментари / 0

Оставите коментар