Кривична пријава због намјештања тендера

Конзорцијум фирми коју чини француска компанија „Санеф ИТС Технологије“ Сплит и  два бањалучка предузећа, најавио је подношење тужбе Суду БиХ, те кривичних пријава због сумње у корупцију приликом избора фирме „Калдера компани“ Лакташи као најбољег понуђача за набавку опреме за наплату путарине на аутопуту Бањалука–Градишка.

Република Српска 25.10.2014 | 11:11
Кривична пријава због намјештања тендера

У ЈП „Аутопутевима РС“ одговарају да је све урађено по закону, што је потврдила и Канцеларија за разматрање жалби, те најављују коначну реализацију пројекта наплате путарине који мјесецима касни управо због жалби  учесника на јавном тендеру.„Санеф ИТС Технологије“ преко своје ћерке фирме заједно са двије бањалучке фирме „Еxин“ и „Фиттицх БЛ“ одбијене су на тендеру иако су дале су понуду која је знатно јефтинија од понуде „Калдере“ Миленка Чичића која нема искуства у пословима наплате путарине, те је због испуњавања формалних услове, направила конзорцијум са Институтом „Михајло Пупин“ Београд.

„Санеф ИТС Технологије“ се жалио Канцеларији за жалбе БиХ али је њихов приговор одбијен. Због увјереност да је све дио корупцијског договора, сада, кажу, покрећу тужбу Суду БиХ, подносе пријаву Агенцији за истрагу и застита (СИПА) и траже заустављање свих радова и почетка наплате путарине на аутопуту Бањалука-Градишка, док се судски поступак не заврши.

„Тражићемо од Суда привремену мјеру, односно забрану провођења уговора док се судски поступак не заврши, због основане сумње у корупционашко дјеловање на релацији „Аутопутеви РС“- Канцеларија за жалбе БиХ“, изјавио је Бранко Вујовић представник фирме „Санеф ИТС Технологије“.

Директор ЈП Аутопутева РС Душан Топић рекао је  да је Рјешење Канцеларије за разматрање жалби потврдило да је поступак проведен у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, те да се креће у потписивање уговора и реализацију пројекта.

„Други учесници у поступку, у складу са овим Рјешењем имају право на правни лијек. Ми са њихове стране нисмо контактирани нити имамо било какве информације о покретању жалбе. За нас је важно да је цијели поступак проведен по закону“, каже Топић. 

„Господин Топић јако гријеши када каже да ствар дефинитивно завршена, јер постоји процедура тужбе према Суду БиХ, која ће, обзиром на бизаран разлог одбијања наше жалбе вјеројатно резултирати врло озбиљним посљедицама за Канцеларију за жалбе, „Аутопутеве РС“ и Буџет РС. Канцеларија за жалбе је донијела потпуно погрешан и тенденциозан закључак који „апсолутно“ није у складу са законом. То ћемо доказати на Суду“, каже Вујовић.

Он тврди да ће на крају судског епилог Република Српска претрпјели милионску штету. Из Буџета РС, каже Вујовић, мораће се платити трошкови прве жалбу коју је “ Санеф ИТС Технологије” добили у мају (12.000 КМ плус адвокатски трошкови 4.000 КМ).

Но, највећа посљедица по РС ће бити изгубљена зарада на путаринама због жалбених поступака током којих је већ изгубљено 12 мјесеци.

„Ако добијемо тужбу на Суду БиХ тад ће нам се требати платити обештећење у износу 10% од вриједности уговора плус адвокатски трошкови“, каже Вујовић.

Тврди да су Аутопутеви РС у сарадњи са Канцеларијом за жалбе, „избацили њихов конзорциј из игре како би се пошто-пото уговорио посао са Калдером“.

„Нећу сад тврдити тко има боље информатичко рјешење за наплату путарине, само ћу констатовати да Санеф има инсталације по многим државама свијета на свим континентима, а да Михајло Пупин те послове ради само у Србији и дијелу БиХ“, истиче Вујовић.

Канцеларија за жалбе БиХ је одбацујући жалбу оцијенила да је конзорцијум који чини „Санеф“ неквалификовани понуђач и да је с правом елимисан из поступка јавне набавке, јер није доставио доказе о претходним успјешним пословима.

„Без обзира што је наш Конзорцијум у жалби истицао, да смо доставили потврде приматеља, као што се то и тражило тендерском документацијом,  али и члан 26. Закона о јавним набавкама, Канцеларија за жалбе је оцијенила да ми погрешно тумачимо Закон те да је члану 26. прописано „крајњи корисник“. То је невјероватно! Свако се може увјерити да је у члану 26. Закона о јавним набавкама прописано да потребно као доказ доставити „потврду приматеља“, а не „крајњег корисника“, како то тврди Канцеларија за жалбе у свом рјешењу“, каже Вујовић.

„Дакле, Канцеларија за разматрање жалби БиХ нас настоји увјерити  да не вјерујемо ономе што видимо да пише у закону, већ оно што они мисле да треба.

Фактички због кривотворења одредби  Закона о јавним набавкама од стране Канцеларије за разматрања  жалби БиХ, грађани Републике Српске ће платити више од 150 000 КМ скупљу опрему за наплату путарине“, кажу у „Санеф ИТЦ Технологије“. 

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Предраг

24.10.2014 20:25

А шта ако Санеф изгуби, хоће ли платити штету због кашњења радова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

смирноф

25.10.2014 02:34

Е после кривичне пријаве, можеш само антену код куће да намјестиш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пут према Лијевцу

25.10.2014 04:30

Ма зар је могуће да је посао намјештен Калдери из Александровца?? Па, сви знамо да Баја ради по закону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

25.10.2014 06:56

Људи моји доста је више и БАЈЕ, дајте да полиција и судови крену са рјешавањем свих лоповлука, по реду без пардона. Санадер је мала маца шта је све Баја радио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

25.10.2014 07:00

Само 150 000 КМ? Овај пут су скромни. При набавци опреме за анестезију и интензивну медицину су узели 2 500 000 КМ. За изградњу болнице Бјељина су узели 20 000 000 КМ. Смањују апетите , е то су већ позитивне промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је смијесно

25.10.2014 08:43

Цифра је смијесна. Цовјек је поставио све бандере у републици па му једну повјетарац обори на Венеција мосту у Бањалуци. Да не прицамо о "лактаским дизајнерским" бандерама. Болнице, путеви, зграда владе, пореске и тв,канализација, водовод, енергетски сектор, ИТ сектор , фискализациј, лицни документи...Хидрокоп, Интеграл,Калдера, МГ Минд, Ланако, Милбауер ... Нас Санадер и смоговци !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

25.10.2014 08:52

Баја краде као дон! Ја сам својим оцима видио да су имали неисправну документацију из Калдере. Нису навели име производјаца, а ови из аутопутева казу "то није битно за реализацију". Па нормално да није битно кад Баја погреси. А другим фирмама тразе греску у зарезу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.10.2014 09:21

Људи, па опсте је познато да је Калдера Додикова фирма?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФУЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈ

25.10.2014 10:08

А, који то тендер није намјештен?????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бет Цонструцт БиХ

25.10.2014 11:17

Потребни статистицари (ливе сцоут-и) за прикупљање статистицких и других валидних података са спортских манифестација за компанију Бетцонструцт www.бетцонструцт.цом . Потребно основно знање енглеског језика те андроид/смартпхоне мин верзија 2.35. Ради се о хонораном послу (фрееланце) уз накнаду у висини 32 € по успјесно одрадјеном мецу, троскови улазнице се рефундирају од стране фирме. Исплате се врсе збирно за одрадјене пријеносе у датом мјесецу у првих пар дана наредног мјесеца (до 10.) путем Скрилл платног процесора (исти принцип као и паyпал). Спортови који се раде и за које су потребни сцоути су фудбал (ПЛ те прве ентитетске лиге), косарка, рукомет и одбојка (за наведене спортове само прве лиге). За упите те додатне информације обратите се путем маил-а бетцонструцтсцоутингбосниа@гмаил.цом Бет Цонструцт Сцоутинг БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник намјерник

25.10.2014 11:48

Чим Савез за промјене преузме власт треба да уклони оно ругло које је Недељко Чубриловић тамо поставио. Једина наплатна рампа треба бити постављена директно након моста на Сави (кад се мост изгради) тако да само они који на тај "аутопут" наступају из иностранства или иду у иностранство, плаћају ту путарину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кригер

27.10.2014 08:44

Питам се само да ли је нека српска фирма икад добила каккав веци посао у Хрватској,како вас бре није срамота !!!

ОДГОВОРИТЕ