Шведска обуставила потрагу за подморницом

Шведска војска је данас саопштила да је после недељу дана трагања обуставила потрагу за непознатим објектом у водама код обале Стокхолма, за који се претпоставља да је страна подморница, чиме је окончана највећа војна мобилизација после хладног рата у Шведској.

Свијет 24.10.2014 | 10:30
Шведска обуставила потрагу за подморницом

Више од 200 војника, бродова и хеликоптера претраживало је воде код Стокхолма од петка прошле недеље, након извештаја да је уочена страна "подводна активност", за коју се сумњало да је руска подморница.
"То значи да су се бродови и снаге за дејства и на копну и у води вратили у луку", поручила је војска у саопштењу, додајући да ће мање снаге остати у тој области, преноси Ројтерс.

Војска је добила, како је навела, веродостојне извештаје о активности страних подморница или ронилаца који користе подводно средство. Пловило није идентификовано, али се зна да је шведска морнарица 80-их година у својим територијалним водама повремено хватала подморнице за које се претпостављало да су совјетске.

Овај инцидент је подигао тензије у региону у коме су владе све забринутије због све веће руске одважности од када је избила криза у Украјини, наводи Ројтерс.

Шведски и НАТО борбени авиони су покушали да пресретну руски авион за прикупљање обавештајних података који је у уторак на кратко ушао у ваздушни простор Естоније.

Министарство спољњих послова Естоније је због тога упутило формални протест Русији.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вук

25.10.2014 02:16

Нису они одустали од потраге него су им Руси умакли...

ОДГОВОРИТЕ