Скуп у Београду је био европски

Штефан Филе поручио да је неформални састанак министара спољних послова и финансија Западног Балкана није био само регионалан већ и европски догађај.

Србија 23.10.2014 | 18:53
Скуп у Београду је био европски

"Ивице, можете да будете поносни на оно што сте припремили данас", рекао је Филе на конференцији за новинаре након скупа.

Он је у обраћању новинарима истакао три кључне тачке данашњег скупа, а једна од њих је да у Србију и друге земље региона треба донити бенефите проширења и пре уласка у ЕУ.

Земље Западног Балкана обавезале су се да ће поднети националне реформске програме што ће, додао је, послати сигнал инвеститорима, рекао је Филе.

Како је додао, на скупу је било речи и о унапређењу транспорта и енергетике, а ЕУ ће подржати земље Западног Балкана по питању политике, али и доделе средстава.

"ЕУ је спремна да подржи бољу повезаност са бесповратним средствима из ИПА фондова у износу од милијарду евра, и 10 милијарди евра до 2020 године. То значи да коначно прелазимо са речи на дела", рекао је Филе.

Подсетивши да је ово његов последњи званичан ангажман у региону, Филе се захвалио свим партнерима у Србији и целом региону западног Балкана "на послу који смо заједно обавили".

"Са Јиркијем Катаиненом (комесаром за економска и монетарна питања) и новим комесаром (за проширење) Јоханесом Ханом и остављам вас у добрим и одговорним рукама", закључио је Филе.


Коментари / 0

Оставите коментар