Албанци сад кажу: То није наша застава!

Нова чудна конструкција албанске стране у намери да се релативизује застава тзв. "Велике Албаније". "То је летећа авет, коју су и Албанци први пут видели", каже премијер те земље.

Фудбал 23.10.2014 | 18:05
Албанци сад кажу: То није наша застава!

Албански премијер Еди Рама оценио је у интервјуу за немачки радио "Дојче веле" да изнад стадиона Партизана није летела застава "Велике Албаније", већ...
"Летећа авет".

У одговору на питање да ли је застава "велике Албаније" коју су албански фудбалери, на које је рекао да је поносан, бранили на терену - албанска застава, Рама је рекао да то није ни албанска национална застава, а ни застава неке "велике Албаније", већ "летећа авет коју су и Албанци први пут видели".

Он је изразио чуђење што је та застава изазвала велики политички бес у Београду, као и што се, како је рекао, на београдском стадиону 40 минута узвикивало "Убиј Албанца! Убиј Албанца! Убиј браћу Хрвате!"

"То нисам могао ни да замислим. Као ни то да је званична српска реторика после утакмице бити иста као и расистички антиалбански хорови међународно признатих хулигана, који су утрчали на терен како би наше играче ударали столицама у главу", казао је он немачком радију.

Он је, такође, изразио крајње чуђење због тога шу су западни медији, како је оценио, "у тој мери изгубили равнотежу у корист пропагандне државне српске штампе" и његовог брата означили као узрока немира, а да при том нису консултовали ни њега ни неки други извор.

"Како једна особа може да се линчује широм света, од стране озбиљних медија, познатих по својој етици, а да њега нису питали за мишљење? И како је могуће да угледни медији пажњу посвећују том парчету тканине, а не расизму или физичком насиљу против гостујуће екипе на квалификационој утакмици за Европско првенство?", пита се Рама.

На питање колико је велика опасност од "великоалбанског" национализма у региону, албански премијер каже да термин "велика Албанија" одражава исконски страх Срба.

"То није албански пројекат. 'Велике Албаније' нема на политичкој агенди, ниједна политичка странка у Албанији не следи тај циљ", рекао је Рама и истакао да већина Албанаца жели "велику Европу" са Албанијом, Косовом и свим земљама у региону.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Моки

23.10.2014 14:41

Замислите Албанци не знају?? Корак по корак иду ка том пројекту. Косово, Македонија, Грчка, Црна Гора. Сви знају за ту ,,заставу,,.

ОДГОВОРИТЕ