Москву не интересује став Запада

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да га не занима мишљење Запада о Криму, као ни о другим унутрашњим питањима Русије.

 

Свијет 23.10.2014 | 17:28
Москву не интересује став Запада

"Не интересује ме мишљење Запада о овоме и подједнако сам незаинтересован за њихово мишљење по другим унутрашњим питањима Руске Федерације", рекао је Лавров на маргинама форума Валдај у Сочију, одговарајући на питање хоће ли Запад наставити да инсистира на томе да Русија врати Кримско полуострво Украјини, пренели су руски медији.

Лавров је претходно, у излагању о питањима спољне политике Русије, рекао да међународно признање Крима није зависило од Русије, која је само одговорила на вољу грађана тог полуострва, који су се налазили под стварном претњом "екстремистичких елемената који су освојили власт у Кијеву".

"Мислим да је истина сада очигледна великој већини нормалних политичара широм света", рекао је Лавров и додао да су неки европски политичари већ посетили Крим.

Према Лаврову, предвиђања о окончању кризе у Украјини су узалудна, а најважније је концентрисати се на имплементацију споразума из Минска о прекиду ватре.

"Испуњавање споразума не иде лако, размена ватре се наставља. Нажалост, влада у КИјеву наставља са употребом тешког наоружања и уништавањем економске и социјалне инфраструктуре на југоистоку Украјине", истакао је Лавров.

Лавров сматра да је веома важно да се не допусти прекид процеса усаглашавања линије разграничења између проруских снага и украјинске војске на југоистоку Украјине.

Према подацима УН, у сукобима на истоку Украјине од средине априла погинуло је око 3.700 људи, а преко 9.000 њих је повређено.

На састанку у Минску две стране су, уз посредовање Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), договориле прекид ватре који је ступио на снагу наредног дана. Од тада проруске снаге и украјинска војска у више наврата су оптуживали једни друге за кршење примирја.


Коментари / 0

Оставите коментар