ЛШ: Реал 'гази' редом, Арсенал окренуо, Јуве изгубио!

Рекорд Лиге шампиона по броју голова у једном колу није оборен, али је и другог такмичарског дана 3. рунде прелиминарног надметања било сјајних мечева.

Фудбал 23.10.2014 | 10:40
ЛШ: Реал 'гази' редом, Арсенал окренуо, Јуве изгубио!

Чекало се да ли ће после 40 голова постигнутих у уторак бити још 24 у среду не би ли ово било најефикасније коло у историји елитног такмичења, а добило се нешто сасвим другачије - старо добро уживање у фудбалу, уживање у коме бројке нису важније од игре. А нарочито су се играли фудбалери Реала, који су у дербију добили Ливерпул са 0:3, уживали су и у Олимпијакосу, јер су савладали моћни Јувентус са 1:0, Атлетико је дао пет голова Малмеу, Лудогорец је у последњем минуту дао погодак за тријумф над Базелом, Борусија Дортмунд је са 0:4 испрашила Пранделијев Галатасарај усред Турске, а Арсенал је до 89. минута губио од Андерлехта, а на крају победи у Бриселу са 1:2.

Група А: Атлетико пет пута погодио мрежу Малмеа, Олимпијакос добио Јувентус
Атлетико је морао да чека друго полувреме не би ли пронашао начин да матира голмана Малмеа, а када је коначно успео, није знао да стане. Коке је најпре завршио сјајну акцију своје екипе која је, у супарничком казненом простору, трајала око десетак секунди а да ривал није био ни близу да пипне лопту, што је био само почетак канонаде.

Исти играч је недуго затим преузео улогу асистента, јер је са десног крила, скоро у паду, упутио лопту на ивици петерца а на правом месту се нашао Марио Манџукић и, између двојице чувара, постигао гол, чиме је потпуно разбио илузије Малмеа да може до изненађења. А када је оптимизам нестао, увукла се паника, па је свега 60-ак секунди касније, у 63. минуту, Коке је опет асистирао, овога пута за Антоана Гризмана који се "лажњаком", скоро заборављеним у свету фудбала, бацио једног чувара на траву, да би потом довољно снажно шутирао да ни покушај одбране није могао да спречи лопту да се домогне гола. Спаса за Швеђане није било ни у финишу, када је Дијего Годин у 87. минуту дао четврти, а у 90. минуту Ћерћи, из одбитка који је сам изградио, пети гол у корист "јорганџија".

У Атини је наш Милорад Мажић делио правду на мечу између Олимпијакоса и великог фаворита, Јувентуса, но аутсајдер се побринуо за велики успех јер је тријумфовао "минималцем".

Није било лако црвено-белима са Пиреја против "старе даме" која доминира италијанским фудбалом, али се уз сјајну подршку са трибина и велику одлучност свих чланова тима и може до изненађења. Оно се и догодило захваљујући Пајтиму Касамију, који је у 36. минуту контру "3-на-3" завршио тако што се последњи прикључивао нападу, а како је то уочио Митроглу - уследила је правовремена асистенција "повратном", са левог крила, а онда и прецизан ударац за 1:0 и ерупцију одушевљења на трибинама.

Јуве је тада дао све од себе да анулира заостатак, јуришао је, и стрепео од контри Олимпијакоса за који је цео меч одиграо Лука Миливојевић, али све што је успео да уради било је погађање пречке гола домаћих, па је та Моратина прилика била најближе решењу за којим је торински клуб трагао после примљеног гола.

Група Б: Реал моћан и у Ливерпулу, Лудогорец слави последњи минут
Релативно брзо је дерби на Енфилду решен, јер су се Кристијано Роналдо и другари побринули и за брзо вођство, и за његово велико увећање до одласка на предах. А када тако крене да се одвија било који меч, па и они велики, онда ту само једна страна ужива. Овога пута то је била мадридска страна, док се она ливерпулска вероватно питала "Да ли је и један једини велики клуб лошије одрадио прелазни рок од нама омиљеног?".

Роналдо је до 70. гола у Лиги шампиона и приласка на само један од легендарног претходника у Реалу, Раула Гонзалеза, стигао у 23. минуту, када је одиграо дупли пас са Бенземом, а потом и са Хамесом Родригезом који га је прелепо проиграо лоб-додавањем, а онда је уследио полу-волеј десницом у леву страну, за 0:1 на семафору. Само седам минута касније још један летошњи новајлија, Тони Крос, нашао се у улози асистента, овога пута са левог крила за Карима Бензену, који је на супротном крају петерца главом послао лопту у великом луку ка мрежи, па Мињоле није имао шансе да спречи нови погодак.

На предах се отишло са 0:3 у корист Мадриђана, чији су навијачи често почињали да буду гласнији од домаћих, а стрелац је изнова био Бензема, овога пута после одбитка и лоше реакције Шкртела. И, да не беше Кутињовог фантастичног ударца са скоро 30 метара у судијској надонади времена, тешко да би се нека нарочита реч могла наћи за наступ "црвених", који су се нашли у прилично подређеном положају од самог старта утакмице. Није се много тога променило ни у наставку, осим што је Реал "повукао ручну", а Лазар Марковић добио прилику да заигра. И не чуди што су гости решили да одморе, за викенд их чека далеко тежи тест од оног који им је пружио тим Брендана Роџерса - на програму је Ел класико, првенствени дуел са Барселоном.

Са друге стране, у групи Б је виђена и једна драма. Лудогорец је све време опседао гол Базела, а у Софији је меч одлучен у судијској надокнади времена, и то када је леви бек Минев распалио по лопти са више од 25 метара и, "жабицом", уз одбитак од једног гостујућих играча, донео толико жељени тријумф бугарској екипи.

Група Ц: Зенит нападо, Бајер узео три бода, "нула" Монака и Бенфике

За разлику од Монака и Бенфике, јединих ривала који нису дали гол ове среде, врло занимљив меч у њиховој групи одиграли су Бајер и Зенит у Леверкузену. И ту се на погодак чекало до другог полувремена.

Тада је контру домаћих окончао Донати, који је добио лопту на десној страни, направио пет, шест корака и са 20-ак метара упутио ниску ударац у даљи угао гола руске екипе и донео предност "фармацеутима". А када се мрежа једном затресла, није дуго прошло док се то није поновило. Слободњак са десног крило претворио се у идеалан центаршут за бившег играча Олимпијакоса, Пападопулоса, који је три минута након што је ушао у игру, у 63, главом удвостручио вођство.

Група Д: Моћна Борусија и чудесни преокрет Арсенала

Како је Борусија играла у Истанбулу, можда најбоље сведочи чињеница да је и пре краја полувремена заслужила а и добила аплаузе од домаће, често врло фанатичне турске публике. Како и не би, када су изабраници Јиргена Клопа "плесали" по терену, а већ после 18 минута водила је са два разлике. И то јер је два гола дао Обамејанг, малтене на истоветан начин - прво га је са једног крила у петерцу, ниским центаршутем, упослио Ројс у шестом минуту, а 12 минута касније са другог крила Пишчек.

Када је на 0:3 повисио Марко Ројс, и то фантастично одмереним, пре свега прецизним али и јаким ударцем искоса са десне стране, са око 25 метара, домаћа публика није звиждала својим љубимцима, већ је аплаузом наградила гостујући тим, понајвише саму мајсторију сјајног играча средине терена. А мајсторију је извео и Гиндоган, који се зауставио на лопти у пуном трку, окренуо и проиграо Колумбијца Рамоса, што је резервиста "милионера" искористио да у 83. минуту донесе коначна четири гола разлике у корист Борусије, за коју је Невен Суботић одиграо цео меч, а Милош Јојић остао неискоришћена резерва.

Арсенал је муку мучио да пронађе начин да сломије отпор Андерлехта, носећи притом са собом бреме традиције, јер је на последња четири евро-гостовања само једном успео да постигне погодак. А није ни овога пута ишло како је Венгер испрва планирао, јер је читаво полувреме прошло, а да ни један од два такмаца није упутио ниједан једини шут у оквир гола. И, када се мрежа коначно затресла у Бриселу, било је то због контре Андерлехта, која је окончана додавањем Нахара за Прата, који му је то узвратио центаршутем, па је репрезентативац Хондураса шокирао све присталице "тобџија" надвисивши Чемберса и пославши лопту иза леђа голмана Дамијана Мартинеза.

Чемберс се, међутим, у самом финишу искупио за кикс, јер је са десног крила центрирао идеално за Гибса, који је у пуном трку, а и у паду, закуцао лопту у мрежу Андерлехта и тако шокирао белгијски тим. А онда су се "тобџије" побринуле да шок додатно искористе: Алексис Санћез, који је минут раније умало погодио из слободњака, у 91. минуту је проиграо Лукаса Подолског, а овај прибраном реакцијом послао шут и тако освојио цео плен за лондонски клуб, против ког шансу није добио да заигра Александар Митровић.

Група А:
Атлетико Мадрид - Малме 5:0 (0:0)
(Коке 48, Манџукић 61, Гризман 63, Годин 87, Ћерћи 93)
Олимпијакос - Јувентус 1:0 (1:0)
(Касами 35)
Табела: Атлетико 6, Олимпијакос 6, Јувентус 3, Малме 3
Група Б:
Ливерпул - Реал Мадрид 0:3 (0:3)
(Роналдо 23, Бензема 30, 41)
Лудогорец - Базел 1:0 (0:0)
(Минев 90)
Табела: Реал 9, Лудогорец 3, Луверпул 3, Базел 3
Група Ц:
Бајер - Зенит 2:0 (0:0)
(Донати 58, Пападопулос 63)
Монако - Бенфика 0:0
Табела: Бајер 6, Монако 5, Зенит 4, Бенфика 1
Група Д:
Андерлехт - Арсенал 1:2 (0:0)
(Нахар 71 - Гибс 89, Подолски 91)
Галатасарај - Борусија Дортмунд 0:4 (0:3)
(Аубамејанг 6, 18, Ројс 41, Рамос 83)
Табела: Борусија 9, Арсенал 6, Андерлехт 1, Галатасарај 1

Коментари / 0

Оставите коментар