Апел за хитно ослобађање Шешеља

Комитет за одбрану Војислава Шешеља и Српска радикална странка /СРС/ затражили су од амбасада сталних чланица Савјета безбједности УН пријатељску помоћ за хитно и безусловно пуштање на слободу Шешеља из Хашког трибунала.

Србија 21.10.2014 | 15:47
Апел за хитно ослобађање Шешеља

     "Након 12 година кршења свих основних људских и процесних права Војислава Шешеља, за његово дубоко нарушено здравље постоји само један лек - тај лек је слобода! Зато вас молимо да нам помогнете да спречимо тортуру која ће неизоставно резултирати убиством Шешеља у Притворској јединици УН у Шевенингену", истиче се у упућеном апелу.Комитет и СРС наводе да се ћутањем и неизвршавањем обавезе надзора над радом Хашког трибунала, Савјет безбједности УН прећутно саглашава са очигледном тортуром која се спроводи над Шешељем.

"Позивамо вас да као пријатељска и земља стална чланица Савета безбедности УН искористите овлашћења и ресурсе која имате на располагању како би Шешељ био одмах и безусловно пуштен на слободу и адекватно лечење", истиче се у апелу.Потписници оцјењују да се као резултат и због свих аспеката поступка који Хашки трибунал води против Шешеља, намеће само један закључак – "да циљ Хашког трибунала није доношење пресуде и задовољење међународне правде, већ судско убиство Шешеља".

Комитет и радикали су писмом обавијестили амбасаде о алармантном здравственом стању Шешеља и замолили за пријем делегације СРС, која би објаснила детаље и мотиве оваквог обраћања.У апелу за безусловно пуштање на слободу Шешеља подсјећа се да је лидер радикала у хашком притвору од 24. фебруара 2003. године према оптужници за ратне злочине, иако није био дио власти, него опозиционар и истиче да се Шешељу суди у Хагу због његове идеологије и запаљивих говора, који се тумаче као "говор мржње".У апелу се оцјењује да је Шешељ пуних 12 година у притвору као политички затвореник, јер је српски национални лидер и највећи антиглобалиста и противник учлањења Србије у ЕУ и да је то прави разлог због кога се над њим у Хашком трибуналу спроводи тортура под окриљем УН.

Потписници истичу да је Шешељ 24. фебруара 2003. године дошао у Хаг као здрава особа са 47 година живота, а данас има 60 година и здравље му је тешко оштећено.Током 12 година притвора Шешељ је више пута оперисан због проблема са срцем, а 2013. због тумора дебелог цријева, стављањем у нехумане услове ускраћено му је право да прима прописану хемотерапију, а сада му је откривена метастаза карцинома на јетри, наводи се у апелу и додаје да је Шешељ благовремено упозоравао на све своје здравствене проблеме надлежне у Притворској јединици, али да је адекватна и благовремена њега увијек изостајала.У апелу се напомиње да је, након покушаја да му се наметне адвокат, суђење Шешељу почело 2007. године, а завршено у марту 2012. године, док је изрицање првостепене пресуде одгођено на неодређено вријеме.

Као примјер апсурдног притвора Шешеља, наводи се да је од 4.256 дана, колико је Шешељ до октобра ове године провео у притвору, било само 175 дана за суђење, што значи да је због суђења краћег од шест мјесеци, Шешељ провео у притвору 12 година."Свима је јасно да би Шешељ одавно био осуђен да је којим случајем одговоран за било шта што му се оптужницом ставља на терет", наводи се у апелу и напомиње да за Шешеља није важила претпоставка невиности, а притвор је претворен у казну затвора неограниченог трајања, без икакве назнаке да би пресуда могла бити икада донесена.

Комитет и СРС наводе да од суђења Шешељу у свијету не постоји гори примјер кршења основних људксих и процесних права у погледу суђења у разумном року, дужине притвора и права на фер и правично суђење, посебно када се узме у обзир да је Хашки трибунал суд под окриљем УН.У апелу се подсјећа на изјаву бившег хашког тужиоца Карле дел Понте да је против Шешеља подигла политички мотивисану оптужницу. 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

американац

21.10.2014 14:24

Ста је кроз цијело судјење оптузени Сесељ викао судијама и тузиоцима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дм

21.10.2014 15:49

Суд му је вец нудио да иде куци до изрицања пресуде али је он сам то одбио јер не прихвата услов да це влада Србије за њега гарантовати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

21.10.2014 16:22

Американац- Није викао, него им говорио ИСТИНУ и испоставило се да је тако. Истина понекад зна бит и болна, онда употребљавас и онај вид прљаве игре, као сто и сад играју и као сто су и играли, кад су у питању Срби.Кадија те тузи, Кадија ти суди, умјесто Кадија, њима боље пристаје, лакрдија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хааг

21.10.2014 16:26

Најбоље је да остане тамо ко у сигурној куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

21.10.2014 19:15

Шта су западни монструми. Прије ће убити Шешеља који их је потукао до ногу у сваком погледу него да га пусте. За американца, викао је са правом јер су му све забранили а опет их је прегазио. За дм нудили су му да као кривац изађе у кућни притвор, онда би погазио све што им је урадио и одрекао се свог става. У сваком случају хашки суд је већ оцјењен као лакрдија у рукама запада а никако правна институција. Нажалост све има своју цјену.

ОДГОВОРИТЕ