САД издале нови протокол за здравствене раднике

САД издале су нови, строжи протокол у односу на претходни за здравствене раднике који лече оболеле од вируса еболе.

Свијет 21.10.2014 | 10:45
САД издале нови протокол за здравствене раднике

Према новим смерницима, медицинско особље мора, између осталог, да носи заштитну опрему која потпуно покрива кожу и косу, пренела је агенција Ројтерс.

Нови протокол објавио је амерички Центар за контролу и превенцију болести у Атланти.

Здравствени радници, у контакту са оболелима од еболе, морају да прођу специјалну обуку и да покажу спремност у коришћењу заштитне опреме.

Заштитна опрема укључује комбинезон и маску преко главе за једнократну употребу и све мора да надгледа супервизор у циљу обезбеђивања адекватне примене процедуре приликом третирања оболелих од еболе.

"Неприхватљиво је да се и само један здравствени радник инфицира", рекао је директор Центра Том Фриден.

Према претходном протоколу, који је издала Светска здравствена организација, здравствени радници треба да носе маске или наочаре, али је одређена изложеност коже дозвољена.

Иначе, званичници су у понедељак саопштили да 43 људи који су били изложени контакту са првим пацијентом коме је дијагностикована ебола у САД нису у ризику да оболе.

Званичници у Тексасу су саопштили да има 120 људи који су потенцијално изложени ризику да се заразе еболом.

Више од половине су здравствени радници који су дошли у контакт са човеком који је преминуо почетком октобра од вируса еболе и још увек су под надзором на евентуалне симптоме еболе.

Од избијања епидемије еболе умрло је више од 4.500 људи у западној Африци, углавном у Либерији, Гвинеји и Сијера Леонеу.

Светска здравствена организација процењује да је 70 одсто оболелих умрло.

Ебола је вирусно обољење за које још не постоји прави лек или вакцина, али се за њима интензивно трага.

Болест се преноси у контакту са телесном течношћу оболелог, укључујући и зној, што значи да је за оболевање довољно и само додирнути заражену особу.

Извор:Пресс.рс

Коментари / 0

Оставите коментар