Економија кључно питање послије избора

Отправник послова амбасаде САД у БиХ Николас Хил изјавио је да је економија кључно питање којим се морају бавити нове власти у БиХ, послије избора.

Босна и Херцеговина 17.10.2014 | 22:35
Економија кључно питање послије избора

"Остало је, такође, пуно других проблема које треба рјешавати, а најважније је да грађани не забораве шта су политичари обећавали током предизборне кампање и да их стално на то подсјећају", каже Хил у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Он додаје да политичке странке које су добиле највише гласова уствари представљају глас народа и да ће САД сасвим сигурно радити с њима и видјети како могу да помогну у рјешавању економских питања, која су најхитнија у земљи.

"Мислим да су, прије него што је предизборна кампања почела, све политичке странке све више и више постајале свјесне да се економски проблеми морају хитно рјешавати, да се не могу гурнути у страну. Исто тако, расте фрустрација међу грађанима јер нема посла, нема отварања нових радних мјеста, степен корупције је заиста висок. Колико год би неки од политичара били срећни да занемаре ова питања, једноставно, то није могуће", казао је он.

Хил је напоменуо да ће нове власти морати да спроведу одлуку међународног суда у случају "Сејдић-Финци" о елиминисању националне дискриминације из изборног законодавства, што је услов за европске интеграције БиХ, а неопходне ће бити и уставне реформе.

Он је указао да је улазак у НАТО, иако то није била тема у кампањи, веома важно питање за БиХ, при чему је "прилично оптимистичан" да се то питање може ријешити и поред различитих ставова БиХ политичара.

"Чланство у НАТО доноси већи ниво стабилности, али доноси још нешто додатно, што је јако важно за све грађане ове земље - а то је да се побољшава клима за инвестиције, да се тиме ствара шанса за отварање више радних мјеста и да то служи побољшању економске ситуације", објаснио је.

Нема сумње да има пуно питања на којима треба радити у БиХ, закључио је Хил, али је политичким лидерима који буду формирали власт савјетовао да се фокусирају на економска питања, "а САД су ту да помогну са европским партнерима".

Грађанима је поручио да треба да обрате пажњу на оно што су чули у предизборној кампањи и прате да ли политичари испуњавају своја обећања, а не да на њих забораве.

Коментари / 0

Оставите коментар