Слаби гравитација Земље

Невјероватна количина леда која се отопила на западу Антарктика у последњих неколико година, ослабила је на том мјесту Земљину гравитацију.

Свијет 17.10.2014 | 12:30
Слаби гравитација Земље

Земљина гравитација мјестимично показује благе варијације које су резултат промјена у маси. Кад се позамашни ледени покривачи отопе, количина леда се смањује, а с тим је слабији утицај гравитационе силе на том подручју.

Нови резултати дијелом потичу са сателита ГОЦЕ, Европске свемирске агенције и четворогодишњег напора да се мапира Земљино гравитационо поље. Гравитациона мапа ГОЦЕ комбинована је са мјерењима гравитације обављеним сателитима ГРАЦЕ, мисије НАСА- Њемачка, која је у току и прати промјене у Земљином леденом покривачу путем гравитације. Спајање ових информација омогућило је истраживачима да добију јаснију слику о губитку леда на западу Антарктика.

Сателити су, према новим извештајима, измјерили опадање јачине гравитационог поља, настало због опсежног губитка леда. На смањење глечера и ледених гребена утицале су топле океанске струје које их запљускују.

Тачна мјерења указују да се између 2009. и 2012. сваке године отопило око 230 милијарди тона леда. То подручје вјеројатно је прешло критичну тачку која води према незаустављивој пропасти, судећи према истраживањима објављеним раније ове године, пише Натионал Геограпхиц.

Највећи губитак имала су три глечера на западу Антарктика. Између 2009. и 2012. године глечер Пајн Ајленд губио је 74 милијарди тона годишње, глечер Твејтс 63 милијарди, а глечер Гец Ајс Шелф 55 милијарди тона годишње.

Према НАСА, отапање западно - антарктичкогледеног покривача могло би имати врло озбиљне посљедице. Ако би лед у потпуности нестао, ниво мора подигао би се и до 5 метара. Најрањивији дио је подручје Амундсеновог мора, гдје глечери немају довољно велике ледене гребене, те на том подручју нема острва који би спријечили кретање леда.

Додатно, стабилност леда нарушава и топла океанска струја која се диже с дна океана. Само отапање леда на подручју Амундсеновог мора подигло би ниво мора за 1.2 метра.

Коментари / 0

Оставите коментар