Свјетски дан хране:Гладно свако шесто дијете

Сваког 16. октобра широм наше планете се обиљежава Свјетски дан хране. Тим поводом, Институт за истраживање међународне политике о храни (ИФПРИ) објавио је извјештај у којем се наводи да је глад у 16 земаља свијета на "крајње забрињавајућем нивоу", пише Анадолу Агенцy.

Свијет 16.10.2014 | 10:10
Свјетски дан хране:Гладно свако шесто дијете

У Извјештају се наводи да су данас гладни свака осма особа и свако шесто дијете у свијету. Истраживање је проведено на бази података о смртности дјеце, недовољној исхрани и другим релевантним чињеницама.

Из ИФПРИ-ја тврде да је од 1990. године до данас начињено много важних корака у борби против глади у свијету, али да је тај проблем и даље веома озбиљан. Наводећи податке о смањењу проблема глади у земљама попут Кине, Индије, Индонезије и Вијетнама у посљедњих двије и пол деценије, у Извјештају се указује да су нагли пораст свјетског становништва и климатске промјене у многим регијама учинили да проблем глади остане горући проблем у свијету.

Глад је и даље највећи проблем у земљама Африке и Јужне Азије, а Еритреја и Бурунди су на врху те листе.

Иако је у посљедњих 15 година забиљежено смањење процента смртности дјеце млађе од пет година у земљама Црног континента, у Извјештају се упозорава да је тај проблем и даље на забрињавајућем нивоу.

Гана је једини свијетли примјер знатног пада индекса глади у протеклих 25 година. Број неухрањене дјеце у тој земљи је смањен за више од 40 посто, а проценат недовољно исхрањених је с 44 смањен на пет посто.

Извјештај ИФПРИ-ја посебно обрађује тему "прикривене глади", која се односи на недовољан унос витамина, минерала и других потребних твари у исхрани. Из Института упозоравају да је то озбиљан проблем који се у већини случајева занемарује.

Наводи се како је број особа које исхраном уносе недовољне количине витамина и минерала дупло већи од броја особа које немају довољне количине хране. Извјештај стога наводи да "прикривена глад" узрокује умирање 1,1 милиона дјеце годишње.

Из Института упозоравају да се становништво земаља у развоју генерално удаљава од традиционалне исхране што ствара плодно тло за појаву гојазности и хроничних обољења људи свих старосних група.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Република Српска

16.10.2014 08:20

Назалост и код нас се могу видјети висецлане породице које једва презивљавају и то једино када додје нека телевизија.Док се у предизборним кампањама троси огроман новац,на саторе,музику,користење слузбених возила,билборде и назалост на куповину гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

16.10.2014 12:56

Бице оваквих слика горе доста на крају Додиковог мандата.

ОДГОВОРИТЕ