Раст СДС –а, пад СНСД-а!

Анализе и званични подаци јасно показују да СНСД више нема апсолутну доминацију коју је имао 2006. године.

Република Српска 15.10.2014 | 18:02
Раст СДС –а, пад СНСД-а!

Тада су освојили убједљиву побједу и у Народној скупштини Рпублике Српске су имали апсолутну већину.

Добили су чак 43 одсто гласова, што значи укупно 41 мандат. Заједно са ДНС-ом и СП кројили су све законе. Исте године СДС је самостално освојио 18, 3 одсто гласова односно 17 мандата.

Четири године касније, односно, 2010. моћ  СНСД-а видно опада.  Пет одсто грађана одлучило је да не да своја глас владајућој странци, па тако су изгубили 4 посланичка мандата. Популарност СДС-а за то вријеме незнатно се промјенила. Те године добили су једно више посланичко мјесто.

Последње четири године су биле, по свему судећи, одлучујуће за СНСД. Очито су бројне афере, слаба борба против криминала и корупције и тешка економска ситуација, били окидач да грађани додатно ускрате подршку странци на чијем је челу Милорад Додик.

Према прелиминарним и непотпуним резултатима СНСД тренутно има 33 одсто подршке грађана што је поново пад за пет одсто у односу на 2010. годину.

Зато је моћ СДС-а заједно са Партијом уједнињених пензионера и радикалима знатно добила на значају. Умјесто 18 колико су имали 2010. године тренутно имају 27 одсто гласова, што аутомтски значи и више посланичких мјеста у Народној скупштини Републике Српске.

Ко је боље радио јасно показују графикони на којима је евидентан раст СДС и уочљив пад СНСД-а.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Око соколово

15.10.2014 16:20

Исправак кривог навода. "Према прелиминарним и непотпуним резултатима СНСД тренутно има 33 одсто подршке грађана..." Ово није тачно! СНСД има 33% од 50% бирача изашлих на изборе. То је до 15% градјана. Они дакле имају подршку до 15 % градјана Републике Српске. То је управо онај проценат градјана који се ухљебио у државним фирмама, владиним и невладиним организацијама под њиховом контролом, у власти, самој странци СНСД, те њиховој локалној власти, а поготово тајкуни и њихове фамилије. Нико ко треба да живи од свог рада, није за њих. Који лудјак би био! Ако се ту дода да је за њих и пар процената људи који раде вани онда је за СНСД око 12% градјана Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

15.10.2014 16:27

Тацно је пријатељу, али смо сами криви кад смо лијена стока која није хтјела изаци на изборе и гласати, тако да се буквално слазу са тренутном власцу, ко год није изасао на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееееее

15.10.2014 16:46

Соко околово јак си ми ти математичар...па по теби СДС има још мањи број гласача! Шта ћемо сад? Кога народ више цијени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

15.10.2014 17:06

"Ееееее", исправио сам криви навод. То је све. Иначе, ови избори су били "за бају" и "против баје". Што се тиче СНСД-а он им је уствари све. Они без њега - трула паприка. С њим - пропаст за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

15.10.2014 19:26

Око соколово само анализирај али промјена нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

16.10.2014 01:14

ТРЕБА ИМАТИ НА УМУ ДА ПРОМЈЕНЕ НЕ ДОЛАЗЕ БРЗО И ЛАКО, НЕГО ПОСТЕПЕНО - КОРАК ПО КОРАК. КОРАК КОЈИ ЈЕ НАПРАВЉЕН НА ОВИМ ИЗБОРИМА ЈЕ ВЕЛИКИ И ОДЛУЧУЈУЋИ... ВЕЛИКИ ПРОДАВАЦ МАГЛЕ ЈЕ УЗДРМАН И КЛАТИ СЕ КАО "БАБИН ЗУБ", А НАША ЖЕЉКА ЈЕ НЕУТРАЛИЗОВАНА И ТОТАЛНО КОНТУЗОВАНА ДА ЈЕ ЗРЕЛА ДА СЕ ВРАТИ НА МЈЕСТО СЕКРЕТАРИЦЕ ОДАКЛЕ ЈЕ И ДОСЛА... РАСПЛЕТ СИТУАЦИЈЕ ДОНОСИ ЕКОНОМИЈА.... НЕ БУДЕ ЛИ ДОСАО "ВЕЛИКИ" И "МАЛИ" РУСКИ КРЕДИТ,КОЈИ МОЖЕ САМО ДА НАМ ПРОДУЖИ АГОНИЈУ, СЛЕДЕЦИ КОРАК БИЋЕ СТРАЈКОВИ И ТО УПРАВО ОНИХ КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА СНСД И ОСТАНАК ОЛИГАРХА И ЊЕГОВЕ СВИТЕ... КО ЗНА ЗАСТО ЈЕ СВЕ ОВО ДОБРО... СТА БИ УРАДИЛА ОПОЗИЦИЈА ДА ЈЕ УБЈЕДЉИВО ПОБЈЕДИЛА - ПА ИМАЛИ БИ СТРАЈК ЦИНОВНИКА И УЦИТЕЉА И КО ЗНА КОГА СВЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ РАНКЕ МИСИЦ... ОВАКО ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА ЈЕ ПОТРЕБНО ДОБРО ДА "ТРЕСНЕМО", А КАДА ДОДЈУ ПРОМЈЕНЕ ДА МИРНО СХВАТИМО У КАКВОЈ НЕСРЕТНОЈ ЗЕМЉИ ЖИВИМО... ОВИМА НА ВЛАСТИ - ЗАТВОР ЋЕ ТАДА БИТИ ОЛАКСАЊЕ... А КОД НАС ЦЕ СЕ НАПОКОН ПОЦЕТИ НЕСТО ПАМЕТНО ДА РАДИ... ОПОРАВАК ЦЕ БИТИ ДУГ И НЕИЗВЈЕСАН СА МНОГО МУКЕ И ЗНОЈА АЛИ И НАЈВИШЕ МУКОТРПНОГ РАДА И МАЛИХ ЗАРАДА... А БИЛО ЈЕ И ВРИЈЕМЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миња

16.10.2014 05:39

"Ко је боље радио јасно показују графикони на којима је евидентан раст СДС и уочљив пад СНСД-а." Како то? Па зар је сдс добио висе гласова? Јел они имају висе мандата од снсд?

ОДГОВОРИТЕ