Неопходне мјере растерећења привреде

Управни одбор Привредне коморе Републике Српске сматра да је неопходно предузети мјере растерећења привреде како би се постигао већи степен развоја, запослености и конкурентности, саопштено је из Привредне
коморе.

Република Српска 15.10.2014 | 19:03
Неопходне мјере растерећења привреде

На данашњој сједници Управног одбора, којој су присуствовали и чланови Скупштине Уније удружења послодаваца Српске, разматран је приједлог пословне заједнице за мјере економске политике Српске за наредну годину с циљем унапређења услова пословања и стварања повољнијег пословног амбијента. 

Међу приоритетним захтјевима наводи се растерећење привреде кроз смањење фискалних и других намета, а које би требало да буде осигурано кроз измјене Закона о порезу на доходак, односно у враћању стопе пореза и доприноса на лична примања на ниво од прије избијања свјетске економске кризе и повећање неопорезивог дијела на ниво најниже плате у Српској. 

Пословна заједница сматра да се растерећење привреде може остварити и кроз измјену Закона о дјечијој заштити са циљем системског рјешавања породиљског боловања, односно обезбјеђивања да се послодавцима рефундација породиљског боловања врши у бруто износу. 

Међу неопходним мјерама налази и доношење новог закона о раду, који би био прилагођен тржишним условима привређивања са циљем повећања мобилности радне снаге, степена одговорности и смањења оптерећења привреде.

Такође се сматра потребним да се изврши реформа јавне управе, рјешавање неликвидности привреде и ванбуџетских фондова, те мјере подршке и подстицаји привреди.

Привредници, такође, захтијевају да у процедуру именовања министра из области привреде буде укључена пословна заједница, како би се обезбиједило да ову функцију обавља особа која на најбољи начин може
допринијети развоју економског сектора.

Комплетан приједлог мјера пословне заједнице Српске за мјере економске политике Српске за наредну годину, Привредна комора ће до краја овог мјесеца упутити Влади Српске и представити јавности, уз очекивање да ће мандатар за састав нове Владе Српске у свој експозе и програм рада будуће извршне власти уврстити приједлоге пословне заједнице.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Инжењер

15.10.2014 18:27

Најнеопходнија мјера је "Шкартирање неписмених". Из Владе, из државне управе, из јавних предузећа, из општинских органа, из...свега...хебига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

15.10.2014 21:14

Ову јад и биједу зовете привредом! Јачи је био предратни УНИС него сва ваша садашња "привреда" Босне и Херцеговине. Стоко неписмена и незасита. И болесна. У мозак. Вратите се у шуму и пустите козе да вас чувају.

ОДГОВОРИТЕ