Самарџић и Петковић напуштају ДСС

Донедавни потпредседник и портпарол ДСС Слободан Самарџић и Петар Петковић саопштили су да напуштају ту странку јер је напустила политику неутралности.

Србија 15.10.2014 | 14:47
Самарџић и Петковић напуштају ДСС

Самарџић је у изјави достављеној агенцији Бета навео да је нова председница странке Санда Рашковић Ивић промовисала идеју суверенизма уместо политичке и војне неутралности. "Ово је огромна разлика и велико померање у темељном опредељењу странке. У Србији су данас све странке за суверену Србију, а, до скоро, само једна за политичку и војну неутралност. Променом програмске позиције сада се ни та једна не разликује од осталих", навео је бивши потпредседник ДСС-а.

Према његовим речима, поред тога, при гласању за чланове Главног одбора нису изабране присталице платформе пораженог кандидата за председника ДС С-а Милоша Алигрудића, међу којима је највећи број оснивача. "Они су подржали програм у потпуној сагласности са досадашњом политиком ДСС-а коју је утемељио и водио Војислав Коштуница.

Показало се да је било могуће извести гласање које прецизно елиминише другу страну, али и да идеја политичке и војне неутралности Србије може у најбољу руку остати само као параван за другачију политику странке", навео је Самарџић.

Петар Петковић је казао да из ДСС-а одлази јер су кадровске промене у странци, "које су биле потпуно природне, довеле до потпуно неприродних програмских промена". "Жила куцавица Програма Демократске странке Србије јесте политичка и војна неутралост за коју се свог снагом залагао њен утемељивач Војислав Коштуница", навео је Петковић, уз напомену да се сада то залагање мења у заступање такозваног суверенизма.

"Увођење суверенизма, као главног начела будуће политике, представља директно и отворено супростављање досадашњим начелима политичке и војне неутралности.

Идејом суверенизма ДСС-а губи идентитет који је грађен пуне 22 године. Под изговором да суверенизмом ДСС треба да се приближи Русији, скривена је опасност која заправо Србију удаљава од Русије, а приближава је ЕУ", навео је Петковић. ДСС је јуче, са истим образложењем, напустио оснивач и дугогодишњи лидер странке Војислав Коштуница.

Санда Рашковић Ивић је одбацила оптужбе да мења програм странке и оптужила Коштуницу да је изневерио чланство ДСС-а.

Коментари / 0

Оставите коментар