Плакате лијепе и послије избора

Неколико дана након избора градови у БиХ се суочавају с огромним бројем плаката и рекламног материјала, који је остао на јавним површинама, а за чије ће уклањање бити потребно неколико седмица.

Босна и Херцеговина 15.10.2014 | 09:09
Плакате лијепе и послије избора

Осим на рекламним паноима и билбордима, плаката је било на стубовима јавне расвјете, саобраћајним знаковима, аутобуским стајалиштима, трафо-станицама и многим другим објектима и површинама које за то нису биле предвиђене.

Колико су партијски симпатизери били упорни, можда најбоље говори и неколико случајева у Сарајеву, гдје су на очишћеним стубовима поново залијепљени плакати иако су избори прошли. Из Управе за инспекцијске послове Кантона Сарајево кажу како је предузећу "Парк" издато рјешење да уклони нелегално постављене плакате са свих стубова јавне расвјете, зелених површина и стабала, а предузећу ГРАС да изврши уклањање изборног материјала са свих стубова контактне трамвајске и тролејбуске мреже.

"Комунални редари и даље на терену евидентирају све случајеве кршења прописа и сачињавају записник, који достављају Кантоналној инспекцији на даљи поступак. Уочено је лијепљење плаката на већ очишћеним стубовима и након окончања избора, а инспектори на основу службених забиљешки прекршајно санкционишу политичке субјекте", каже Вилдана Босно, стручни сарадник за информисање из ове институције.

Како је рекла, досад су на основу непрописног плакатирања странке зарадиле 115 прекршајних налога.
Казне су "сијевале" и у Бањалуци, гдје је за вријеме предизборне кампање, која је завршена 10. октобра, издато 14 прекршајних налога у вези с недозвољеним плакатирањем политичких странака.

"Плакатирање је регистровано у свим дијеловима града, најчешће по стубовима јавне расвјете, стаблима јавног зеленила, зидовима, аутобуским стајалиштима и слично", каже Драган Лукач, начелник Комуналне полиције.

Како каже, политичко оглашавање може се вршити само у периоду проглашене предизборне кампање, на само за то предвиђеним просторима и на закупљеним рекламним површинама које су издате у сврху комерцијалног оглашавања.

"За уклањање нелегално постављених плаката биће спроведен поступак, а по потреби биће ангажован и извођач радова, све о трошку починиоца", поручио је.

Раденко Лукић, начелник Одјељења комуналне полиције у Бијељини, казао нам је како ће за уклањање рекламног материјала по сеоским мјесним заједницама бити ангажовани радници комуналних предузећа.
"Било је кршења прописаних правила и постављања рекламног материјала на мјестима на којима је то било забрањено. Комунални полицајци су контролисали терен и пријаве с фотографијама као доказом биће предате Суду за прекршаје, а Суд одлучује о висини казне", казао нам је Лукић.

Грађани оцјењују како политичке странке и симпатизери немају довољно развијену свијест о томе гдје и како треба да промовишу своје кандидате.

"Срамота је шта су све радили. На Мањачи су лијепили плакате једног кандидата на табле на којима је име засеока. Те табле су биле толико уске да су се од кандидата видјеле само очи", казао нам је Бањалучанин Мирослав Тодоровић.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар