Иранске гарде ратовале у БиХ

Јединице Иранске републиканске гарде активно су се бориле у БиХ на страни владе БиХ, проистиче из најновијих објављених докумената из Предсједничке библиотеке Била Клинтона из Арканзаса.

Босна и Херцеговина 14.10.2014 | 10:15
Иранске гарде ратовале у БиХ

Тако, на примјер, у документу Одбора за надзор над обавјештајним службама, који дјелује као савјетодавни орган америчког предсједника, под службеном ознаком 2006-0996-Ф наведено је да су се ирански елементи након потписивања Дејтонског мировног споразума повукли из БиХ и да је унутар земље остало само дипломатско особље и иранске хуманитарне организације.

"Муџахедини и јединице Иранске револуционарне гарде су распуштени. Стотине тих људи већ су отишле из БиХ откако је потписан Дејтон. Заустављене су иранске испоруке оружја и завршена је сарадња босанске владе с иранским војним и обавјештајним елементима", наведено је у документу.

Додали су да је заустављена обука трупа у БиХ и Ирану, и да је сав кључни ирански персонал у БиХ напустио земљу. 

Међутим, у наредном пасусу се између редова може ишчитати да Влада САД није имала пуно повјерење у тадашње бошњачке званичнике у међусобној комуникацији.

"Босански предсједник Изетбеговић нам је дао увјеравања да су сви ти Иранци које смо ми означили као неприхватљиве напустили земљу и да им неће бити дозвољен повратак. Ми ћемо искористити сва расположива средства да се увјеримо да су се Иранци и Босанци повиновали. Када уочимо забринутост коју добијамо од наших извора и метода које имамо на терену, онда се обраћамо босанским властима кроз Заједничку комисију коју смо успоставили с том намјером", навели су у документу.

Подсјећамо, накнадни догађаји су показали да се исламске екстремистичке организације, повезане с Ираном и другим исламским елементима, никад у потпуности нису повукле из БиХ, али документи о тим накнадним сазнањима засад нису објављени.

Иначе, и у овој групи докумената највише говора има о испорукама иранског оружја у БиХ, а посебно у документима 2006-0680-Ф, 2006-0996-Ф-1, 2006-0996-Ф-3, 2006-0469-Ф и другима. Иако то тако није децидно наведено, када се погледају ови и раније објављени документи између редова се може закључити да је иранско оружје у БиХ постало проблем тек онда кад се испоставило да ти елементи могу бити пријетња америчким војницима који су дјеловали у склопу мировне мисије ИФОР прве године након потписивања Дејтона.

Као и раније, и у овој групи докумената копља се ломе да ли је америчка влада знала за тајне операције ЦИА које су почеле 1994. године након успостављања Хрватско-муслиманске федерације у Вашингтону кроз које је иранско оружје преко Хрватске ишло за бошњачке снаге у БиХ, уз прећутни договор да Хрватска за себе узме трећину.

Подсјећамо, и прошли пут смо писали о наводној инструкцији "без инструкција" коју је тадашњи амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт добио да САД немају став о евентуалној испоруци иранског оружја. Наводно је цијелу аферу Галбрајту, према његовим тврдњама, намјестио Ентони Лејк, савјетник за националну безбједност предсједника Клинтона, ради личног обрачуна Ричарда Холбрука и Лејка.

Колико је Хрватска стварно сама пристала на иранске испоруке, а колико је ту било "завртања руку" од стране представника Клинтонове администрације која је пошто-пото жељела наоружати Бошњаке - тешко је оцијенити, али је из докумената ЦИА јасно да су Американци неколико пута морали "смиривати" Хрвате који су пријетили да ће срушити сваки ирански авион који носи оружје у БиХ, како се, на примјер, наводи у ЦИА документу из 20. септембра 1995. године, што смо, такође, раније у неколико наврата показали.

У гореспоменутим документима се сугерише да је одлука о допуштању испорука иранског оружја у БиХ била исправна јер, како се на примјер наводи у документу 2006-0996-Ф-3, без те одлуке не би било ни Дејтонског споразума.

"Накнадни догађаји су показали да је одлука 'без инструкција' била исправна: Босанци су преживјели и започели контранапад, ирански и радикални исламски утицаји су драматично опали након Дејтона, а сарадња са БиХ је за НАТО постала израз снаге, а не кризе. Данас у БиХ влада мир - значи наше политике су дале резултат", закључили су.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цвеле

14.10.2014 08:27

Сав исламски свјет је помагао муслиманима, а они и дан данас кукају како су били сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

14.10.2014 09:31

Знамо да су били,велики број остао у Босни,али нусу зиви,изгубили зивоте у рату.То су ПСИ рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

14.10.2014 11:04

Познато је, а посебно нама који смо провели то вријеме на подручју сарајевске регије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драговољци

14.10.2014 18:14

ови као да су из Ниса ил из Ваљева..

ОДГОВОРИТЕ