Смјене у МУП-у Србије?

Сектор унутрашње контроле МУП-а проверава рад свих јединица МУП-а, а не само Жандармерије. То се ради у склопу реформе полиције, кажу за Данас у врху МУП-а Србије.

Србија 14.10.2014 | 08:15
Смјене у МУП-у Србије?

Извори овог београдског дневника наговештавају да би ускоро могло да дође до првих персоналних промена у МУП-у.

Ипак, од свих елитних јединица, Жандармерија је годинама на удару медија, где се њени припадници оптужују за бројне криминалне радње - обезбеђивање криминалаца, незаконито прислушкивање, прекомерну употребу силе, па све до копања злата у радно време.

Ови наводи се највише везују за нишки одред Жандармерије. Међутим, у протекле две године, пре инцидента на Паради поноса, поднете су само две кривичне пријаве против двојице жандарма овог одреда - против А. Р., који се сумњичи да је убио нарко-дилера, и против С. С. (31), осумњиченог да је упуцао суграђанку А. Д. (35), након краће расправе у саобраћају.

"Нема говора о томе да је против припадника нишког одреда Жандармерије поднето око 50 кривичних пријава и да већина има досије. Сви наводи о криминалним радњама, који су поједини медији тенденциозно пласирали годинама уназад, проверени су и испитани у оквиру МУП-а, али ниједан случај није дошао до тужилаштва, јер су наводи били неосновани ", тврде за Данас у Жандармерији.

Нишки одред поново је доспео у жижу јавности када су њени припадници брутално претукли Андреју Вучића, брата премијера Србије, током недавно одржане Параде поноса. Против седморице припадника поднете су кривичне пријаве, а командант нишког одреда Сенад Коштић је разрешен дужности. У МУП-у пак истичу да су на провери припадници свих елитних јединица, а не само Жандармерије.

Синдикати полиције су оштро осудили, како наводе, хајку против Жандармерије, оцењујући да се баца љага на ову елитну јединицу и њене припаднике „који часно раде свој посао“.

Независни полицијски синдикат Србије (НПСС) је тим поводом упутио отворено писмо министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, поручујући да је коначно време да се крене у озбиљну и корениту реформу МУП-а, „без спиновања јавности и каљања угледа полиције“.

"Господине Стефановићу, од тренутка када сте стали на чело МУП-а причали сте о реформама које су неопходне, што као синдикат подржавамо. Међутим, поставља се логично питање да ли се те реформе спроводе путем медија изношењем многих ствари у јавност, очигледно без размишљања да се тиме нарушава углед полиције као институције и њеног елитног дела - Жандармерије“, навео је Момчило Видојевић, председник НПСС.
Он је додао да се реформа полиције не може спровести на прави начин уколико се не спроведе реформа руководећег кадра и уколико се не процесуирају руководиоци организационих јединица, односно начелници и њихови сарадници, „о чему смо вам у више наврата говорили и достављали доказе“.

И репрезентативни Независни синдикат полиције (НСП) позвао је јавност да се суздржи од „непримерених напада и константног рушења угледа Жандармерије, елитне јединице полиције, чији припадници даноноћно обављају најсложеније задатке“.

"Без намере да штитимо било кога, а нарочито не оне који се баве криминалом, сматрамо да је у најмању руку неодговорно да се сви припадници ове елитне јединице стављају на стуб срама и сатанизују, због неодговорног понашања неколицине њених припадника. Државни органи, пре свих полиција и тужилаштво треба да раде свој посао и покрену поступке против оних за које постоји основана сумња да су починили кривична дела ", поручио је Велимир Лукић, председник НСП.

Извор: Данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Свака цаст Србији

14.10.2014 06:43

А код нас је унутрасња контрола директно под утицајем владајуце олигархије.Борко Стефановиц је прави министар унутрасњих послова

ОДГОВОРИТЕ