СНСД: Води Додик; НДП: Води Тадић

У БиХ су одржани општи избори, на којима је гласало готово 3.300.000 бирача, а забележена је нешто већа излазност него на претходним изборима 2010. године, и то у ентитету РС. Из штабова странака у Републици Српској долазе опречне информације о томе који је кандидат за председника РС и српског члана Председништва у предности. Бакир Изетбеговић прогласио је победу на изборима за бошњачкој члана Председништва БиХ.

Босна и Херцеговина 14.10.2014 | 10:00
СНСД: Води Додик; НДП: Води Тадић

Потпредседник СНСД Небојша Радмановић негирао је да кандидати те странке за председника Српске и Председништво БиХ, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, заостају за противкандидатима из коалиције Савез за промене Огњена Тадића и Младена Иванића.

Радмановић је, како су пренели медији, каже да резултати за председника Српске долазе спорије.

"Све што кажем сада за 15 минута може изгледати другачије. У СНСД смо задовољни излазношћи, то показује да грађани желе да кажу шта мисле и о овој и о некој, евентуално, другој власти. СНСД у овом моменту има резултате који кажу да Жељка Цвијановић води испред Младена Иванића са 52,3 посто. Иванић има 47,6 посто", тврди Радмановић. 

Када је у питању избор за председника РС, у СНСД тврде да Додик води са 53,9 посто, а да је Тадић добио 46,1 посто, према до сада избројаним гласовима.

Председник НДП-а Драган Чавић изјавио је вечерас да, према информација које има та странка, у источном делу Српске воде кандидати Савеза за промене Тадић и Иванић.

"Из Бања Луке само из наших штабова имамо 4.000 пребројаних гласова, према којима је изједначен резултат између Иванића и кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП Жељке Цвијановић", рекао је Чавић новинарима у Бањалуци у првом обраћању из Изборног штаба НДП-а.

Чавић је рекао да НДП очекује победу опозиције и апеловао на власт и грађане да прихвате резултате демократских избора.

Медији преносе да, према информацијама из изборних штабова странака, Иванић води са 64,5, док Цвијановићева има 35,02 одсто гласова. 

Иначе, актуелни председник Српске, лидер СНСД и кандидат коалиције те странке ДНС и СП Милорад Додик је приликом гласања у Лакташима рекао раније данас да очекује победу.

Додик је нагласио да очекује и победу кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић и готово апсолутну победу целог СНСД.

Он је рекао да ће се народ изласком на изборе определити коме ће дати поверење и подршку за управљање Републиком Српском у наредне четири године.

"Важно је да овај дан прође у миру, достојанству и да се на крају дана преброје гласови и утврди народна и национална воља, те да се брзо формирају институције Републике Српске, а након тога и органи БиХ", рекао је Додик новинарима у Лакташима.

Након гласања, на које је дошао са породицом, Додик је рекао да очекује да ће избори потврдити стабилност Републике Српске.

"Република Српска ће у наредне четири године потврдити потпуну институционалну стабилност, а онда и раст економије и све оно што је неопходно и у шта народ данас гласајући највише верује - а то је стабилна Република Српска, њен просперитет и њен економски развој", навео је Додик.

Цвијановићева је приликом гласања у Бањалуци рекла да очекује да ће грађани данас да се определе за стабилне и одлучне политике и људе који ће управљати таквим процесима.

"Ово је велики дан за грађане Републике Српске који треба да искористе своје право да у духу демократије, мира и свега што носе као вредност изаберу на великој политичкој сцени оне који су наши представници", рекла је Цвијановићева новинарима.

Кандидат опозиционе коалиције Савез за промене за председника Републике Српске Огњен Тадић очекује да избори донесу веома упечатљиве промене у Српској.

Он је новинарима рекао да велка излазност грађана Српске значи да они желе промене.

Тадић је истакао да ће Савез за промене пратити ситуацију на неколико бирачких места и у неколико градова у којима има мањка или вишка бирачких листића, тако да ће бити кажњени сви који покушају да злоупотријебе овај изборни процес.

Како је објавила Централна изборна комисија на изборе је изашло 50,1 одсто бирача. У Српској је бирачко право искористило 53,15 одсто грађана, а у Федерацији БиХ 48,27 одсто.

У Републици Српској бирачко право је искористило 642.861 од укупно уписаних 1.209.505 бирача. У ФБиХ је гласало 974.099 од 2.018.038 бирача.

Како је раније најављено, први прелиминарни резултати могли би да буду познати око поноћи.

Грађани су на 5.401 бирачком месту, бирали чланове Председништва БиХ, посланике у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Представничком дому Парламента Федерације БиХ, посланике у кантоналним скупштинама и Народној скупштини РС, као и председника и потпредседнике РС.

На изборима је учествовало 98 политичких субјеката, чија се имена налазе на гласачком листићу, а од тога је 50 политичких странака, 24 коалиције, 24 независна кандидата и укупно 7.748 кандидата.

Изетбеговић прогласио победу за члана Председништва

Бакир Изетбеговић прогласио је победу на изборима за бошњачкој члана Председништва БиХ са, како је рекао, 225.000 гласова од пребројаних 75 одсто гласова.

Кандидат СДА за члана Председништва БиХ је навео да је разлика у односу на другопласираног Фахрудина Радончића 75.000 гласова.

Изетбеговић је захвалио гласачима, рекавши да мисли да су направили добар избор. Захвалио је и активистима који су дали допринос у победи СДА, као и медијима.

"СДА има веома поуздан систем праћења резултата. На бази пребројаних 75 посто гласова, ја водим са 225.000 гласова. Следећи кандидат има 75.000 мање гласова, тако да ја могу прогласити победу за бошњачког члана Председништва БиХ", казао је Изетбеговић. 

Он је рекао да тренутно СДА има 34 одсто гласова и скоро је дупло јача од следеће странке по броју гласова. 

Према његовим речима, на нивоу државе и Федерације, СДА ће бити водећа странка свих будућих коалиција и процеса. 

"У РС је Рамиз Салкић добио више од 70 посто гласова и честитам му на победи. Слично је и са коалицијом Домовина која је такође добила преко 70 посто бошњачких гласова и може се рећи да ће бити утицајан у Скупштини РС", рекао је Изетбеговић. 

Напоменуо је и да је више од 300.000 гласова за СДА надмоћна победа, али и обавеза за ову странку.

Мур задовољан изборним процесом у БиХ

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур изразио је задовољство чињеницом да је изборни процес у БиХ протекао без већих безбедносних проблема.

Мур је вечерас посетио Оперативно-комуникацијски центар 112 Министарства безбедности БиХ у Сарајеву, у којем су смештени Одбор и Оперативни штаб за безбедност општих избора у БиХ.

Састанку су у име Министарства безбедности БиХ присуствовали секретар Бакир Даутбашић и чланови Одбора, који чине представници полицијских агенција у БиХ, саопштено је из Министарства безбедности БиХ.

Током сусрета истакнута је добра сарадња ОЕБС-а са Одбором, а позитивно је оцењена и остварена сарадња безбедносних агенција у БиХ и других институција надлежних за обезбеђење несметаног спровођења избора.

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

сзп

13.10.2014 00:16

Људи,Тадиц побједјује,без обзира сто се у опстину у Бања Луци носе отворене кесе и ако је крадја од стране црвених поцела,ми побједјујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реплика СЗП

13.10.2014 00:40

Камо среце да је тако, али цини ми се да народ јос није прогледао својим оцима, јос има оваца и то су изгледа у вецини, назалост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУКА

13.10.2014 00:47

Ххахахахахахаа Тадиц побједјује негдје и некад,ко зна кад. Поздрав из БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

2014

13.10.2014 00:56

Људи моји незнам засто је народ излазио на изборе све је исто мислим да су улозили све те паре у поправку куца народу сто је поплављен било би корисније овако потросене огромне паре на лазна обецана толико мали излазак народа а посебно омладине је катастрофалан гледам на телевизији стари људи на биралистима дају интервију и свима ама бас свима пуна су уста да се млади запосле томи је онако било смјесно а и трагицно досад сам пратила далеко од моје домовине десавања и толико ми је било зао те омладине тог народа али сад заиста висе не сигурна сам сад да су најмање изисли на изборе они који немају радно мјесто нити иста доста је било висе народ залит јел они зеле тако мени лицно ниста незнаци које побједио али немогу да сватим да људи вјерују у бајке и да народ никад неце одрасти ста друго реци заоми је оних људи који су зељели промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

13.10.2014 01:02

ПРВО РЕЦИ ХОП,ПА ОНДА СКОЧИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

13.10.2014 01:34

Додо је напокон готов...вец се поцео губити, изгледа да се и сам изненадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

13.10.2014 02:06

Господин Тадиц гледајуци реално једини је кандитад у РС и сигурно у цитоавој БиХ, да не казем и у региону Који има капацитет способног политицара за добробит РС БиХ и Региона . Талентован млад И без супљи ораха у дзеповима.То јест цовек није оптерецан ни са каквом прослости, а спреман је да се ухвати у костац са будуцности. Ово остало све несто дебело , брадато ненаспавано ,пјано лудо ,опицено.корунпирано,ударлиа лова у гузицу да не казем у главу или одавно главе им слузе место кисобрана када пада кис да вода не иде у стомак. Незнам дали би могао са ваким Крканима изаци на крај .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцесник

13.10.2014 02:38

Радите ста желите и чекајте колико хоћете, народ је одлучио и народ је рекао са сигурношћу кога жели наредне четири године. Не треба никога оптуживати јер је искуство казало да нема способнијих ни јачих да чувају Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако нам треба

13.10.2014 03:17

Као што се види из прелиминарних резултата бирачи не желе промјене јер нису ни навикли на боље, тј. тражили сте добили сте па се не жалите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

13.10.2014 05:16

Поздрав из Семберије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хдса

13.10.2014 05:29

народи бих су дно дна не могу да сватим ко висе хоце додика бакира и цовица народу је мозак изапран јос 4 године туге јада и бједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бирац

13.10.2014 06:23

Ево колико смо способни. И једни и други нису у стању да исправно преброје и објаве то нама који смо гласили, него нас и у току избора праве будалама. Требало је гласати за скроз друге партије напримјер СПП

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.10.2014 06:28

И не би народа на изборима несто, младих понајмање!? Излазност 60%! Мало или недовољно? 40% пука ниста не реце. Са стране односно са висине гледасе ове изборе. Добро им, оцигледно! Па нека је са срецом! Али нека се нико ниста висе не зали!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крађа и неспремност

13.10.2014 07:47

Ипак је још могуће све али кад те покраде за 1000 гласова у Шипову онда немаш шта рећи. Коалиција за Промјене није била спремна на тактичку крађу и то ће бити разлог могиућег губљења избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

илилк

13.10.2014 11:25

Као да се броје милијарде гласова !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РаЗоцарана

13.10.2014 11:50

Зао ми је због јос незваницног резултата Цвијановиц-Иваниц,јер мислим да ова досадасња власт је се показала да зна да се носи са многим проблемима сто се тице саме Републике Српскеал изгледа да су многи то заборавили.Изгледа да је само битно да неко други додје на власт а како це да води то висе није битно.Радила сам у дрзавној фирми док СДС није све приватизовала,постала технолоски висак и наравно на битоу заврсила,сад радим у продавници за мизерну плату,залим за временима кад сам радила у фирми,није ми било теско радит,ал неко је ставио паре у дзеп и остсвио нас на стотине без посла,и ја треба да гласам за СДС???НИКАД ВИСЕ.Једна сам од многих којој је поплава све унистила,били смо скептици за вауцере,а медју првима сам их добила и могу реци медју првима и искористила.Прицали су многи да од тих истих вауцера нема ниста,а ја да није било тога доњи спрат не би могла обновит.Хвала досадасњој власти сто је помогла на овакав нацин,јер свака помоц знаци,па и у вауцерима,иако многи их оспоравају а први су стали у редове да их потросе.Зао ми је сто народ није видио гдје нас воде ако побиједи Иваниц.назалост за коју годину ме не би цудило да Републике Српске и не буде.Ал сами цемо бити криви за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин из Србије

13.10.2014 13:39

Брцо и Сестре, нема везе ко је победио! Зелим свима све најбоље у будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

13.10.2014 15:36

Додик је признао да је Иваниц побједио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пиво

13.10.2014 17:16

Водим обојицу на пиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевицки Цетницки Покрет

13.10.2014 20:09

Реално Сацекати Конацно Све Гласове Из Српске Дијаспоре Јервидите Даје додик прогласијо победу Зељке Цвијановиц Паје за 24 сата повукао и признао победу Г.Младена Иваница За Цлана Председниства ИЗ Р.СРПСКЕ Паце Тако за 24 сата Исвоју победу Повуци Зиви били па видили Ја Мислим Даје Додик своје избројао. Поздрав Мајевици и СДСу НАЈ ЈАЦИ ЗИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА И САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ЈОС СТОЈИМО ИЗА ТОГА НЕМА ПОВЛАЦЕЊА. В.Мајевицки ЦЕТНИЦКИ ПОКРЕТ ЗА БОЉЕ СУТРА ЗИВЕЛИ Г.ОГЊЕН ПОБЕДЈУЈЕ АЛИ СИГУРНО В.........П....Т

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

14.10.2014 03:20

Тадиц је постен цовјек цестит градјанин али теско је са Милорадом који дупле листице прави исто као и Бакир сто слави побједу. Коју побједу, који су то градјани гласали за такве. Али они сами себи дају гласове зато И нема напредка. Јер таквих не силазе без револуције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За правду

14.10.2014 17:09

Одговор разоцараној. И не треба да вас цуди сто за неколико година неце бити Српске. Пасто не видите да су ови у које се кунете вец пола Српске распродали а половину су задузили нека вам Бог буде на помоци кад за неколико година истекну грејс периоди за кредите и поцне отплата. Е онда це они (наса дјеца и унуцад) који буду радили бити нецији робови (ММФ) а остали це бити гладни. Кад вам је тако добро откуд то да радите за мизерну плату? Па ако нисте знали оно сто припада вама узимају они себи. Вас послодавац умјесто да вам да оно сто сте зарадили мора дати њима у противном иде кљуц у браву. А вауцер вам је посебна подвала. Да то није извадио Додик или Зељка из свог дзепа? Па наравно да нису. Узели су од свих градјана измедју осталог и од вас који сте поплављени. Узели су и од васе мизерне плате, регистрацију аута плацате у просјеку 100 КМ висе него до сада, узели су пензионерима од јадних пензија, постарину за плацени рацун у постама плацате скупље него до сада..., и то тако ако бог да седам година. Па онда израцунајте и сами колико цете им у том периоду вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА.КРАЉА И ОТАДЗБИНУ В.СРБИЈУ

15.10.2014 08:28

Цеститка Семберцима одрадили су најбоље. Требало је тако и у Зворнику и Сековицима као и у целој истоцној Р.СРПСКОЈ. Тамо су се забаракадирали као АЛКАИДА. ТРЕБА ПОЦИСТИТИ ЗВОРНИК ТУ СЕ ЗАДРЗАВАЈУ ЗА ПЉАЦКУ ГЛИНИЦЕ И БИРЦА! НЕ ЗНАМ, ОВАЈ НАРОД ПАТИ ЗБОГ СНСД-а, а опет СУ ГЛАСАЛИ ЗА ЊИХ СРАМОТА НЕКА ИХ БУДЕ АЛИ ПОЛАКО ДОЦИ ЦЕ И ТАМО КРАЈ ДОК ПОРАСТЕ МИЛОС И МАРКО ЗИВЕЛИ И СРЕЦНО! Г. МИЦИЦУ ПУНА ПОДРСКА НАЈОРГАНИЗОВАНОМ ПОКРЕТУ ЗА СПАС СРПСКЕ И УГЉЕВИКА! ЗИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА НА ЦЕЛУ СА СДС-ом! ПОЗДРАВ МОЈИМ МАЈЕВИЦАНИМА И ЈОС ЗЕСЦЕ У БОРБУ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОГЊЕНА! ГОТОВЕ СУ БИВСЕ ВЛАСТИ БАЈА САДА МОРА ПАСТИ! САМО ИХ САТЕРАТИ У МИСИЈУ РУПУ ОГИ СРЕЦО ЗИВЕЛА ПОБЕДА ЗИВЕЛА ВЕЛИКА СРБИЈА И БРАТСКА РУСИЈА! Само Слога Србина Спасава! В. СВЕТОСАВАЦ ВЕЛИКО СРПСКИ ПРАВОСЛАВАЦ! Зив нам И ЗДРАВ БИО РАТКО И РАДОВАН! ПОБЕДА!

ОДГОВОРИТЕ