Федексу 23. Мастерс!

Роџер Федерер освојио је 81. титулу у каријери, пошто је победио Жила Симона 7:6 (8-6), 7:6 (7-2) у финалу турнира из Мастерс 1000 серије у Шангају.

Тенис 12.10.2014 | 13:35
Федексу 23. Мастерс!

Федерер је у оба сета био близу губитка – у првом је Симон сервирао за вођство и после имао сет лопту у тај брејку, а у другом је Француз пропустио две везане сет лопте.

То је 23. турнир из Мастерс серије за Федерера, први у Шангају, а у тој колекцији још му недостају Монте Карло и Рим.

Федерер ће се на новој АТП листи у понедељак наћи на другом месту са 9.080 бодова. Он ће и смањити свој заостатак за Ђоковићем, који није одбранио трофеј у Шангају, па ће сада имати 11.510 бодова.

До краја године Новак брани 2500 бодова, а Федерер 1060.

Меч је био изузетно неизвестан, обојица тенисера имали су исти број винера (по 21), а Федерер је направио седам неизнуђених грешака више (36-29), што илуструје да је Швајцарац боље играо кључне поене.

Федерер је лоше почео меч, неколико пута је лоше захватио лоптицу, а Симон је добрим ритерном дошао до 15:40, убрзо и до брејка већ у првом гему.

Све део завршнице сета Симон је лако чувао свој сервис, али онда су му се при вођству 5:4 потпуно везале руке – на 15:15 одсервирао је дуплу грешку, уследио је још један ударац у мрежу за 15:40. Федерер је пропустио прву брејк лопту, али је онда Француз поново послао лоптицу у мрежу.

Симон је у 12. гему спасао две везане брејк лопте и изборио тај брејк, у којем је стигао и до сет лопте после неколико добрих поена, али и велике грешке Федерера на мрежи. Ипак, Роџер снажним сервисом спасава сет лопту, да би затим освојио још два поена и повео са 1-0.

Све време другог сета чинило се да је само питање тренутка када ће Федерер направити брејк, али је Симон некако успевао да се држи у игри спасавши три брејк лопте у два различита гема.

Онда је Француз дочекао своју прилику – при вођству 6:5 дошао је до две везане брејк и сет лопте. На првој му је ритерн за мало завршио у ауту, а на другој је први погрешио у дугој размени.

Тада Федерер преузима контролу, осваја тај гем, а онда доминира у тај брејку и заслужено осваја четврту титулу ове сезоне.

Коментари / 0

Оставите коментар