Сав тај Холивуд писао је Крушевцу

Да ли сте у млађим данима писали писма познатим личностима? Јесте ли некада добили одговор? Један Крушевљанин јесте. И то више пута. И то право из Холивуда!

Србија 12.10.2014 | 11:30
Сав тај Холивуд писао је Крушевцу

Драгослав Мирковић (70), колекционар и сликар из Крушевца, шездесетих година прошлог века, дописивао се са холивудским звездама и данас поседује колекцију писама са Грејс Кели, Робертом Мичамом, Кирком Дагласом, Мерлин Монро, и осталим тадашњим филмским звездама.

Драгослав је као средњошколац имао један несвакидашњи хоби у време експанзије америчке кинематрогафије - дописивање са звездама са великог платна које је гледао у холивудским филмовима.

Овај Крушевљанин фотографије са оригиналним потписима и поздравима славних глумаца чува и данас, а све је кренуло када је тих шездесетих година прошлог века почео да сакупљала кутије шибица и жваке са сличицама глумаца из каубојаца.

"Часопис 'Филмски свет' је у то време објављивао текстове али и адресе познатих глумаца. Тако сам решио да пишем глумцима, и тражио да ми пошаљу њихове фотографије. Имао сам један текст на енглеском који сам писао на дописницама и слао", прича Драгослав за Тањуг, додајући да су одговори из Европе стизали за двадесетак дана, а из САД за два до три месеца.

Међу првима који су му одговорили и послали фотографије били су Берт Ланкастер, Кирк Даглас и Глен Форд, а затим и Џон Вејн, Џони Вајсмилер, а потом и Грејс Кели, која му је из Монака проследила породичну фотографију са принцом и децом, па Мерилин Монро, Џоан Крафорд, Ава Гарднер.

Он каже да су многи његови другови били одушевљени његовом колекцијом.

"Занимљиво је да су се поједини глумци лично мени обраћали у писмима. Неки су слали фотографије без, а неки са потписом и мојим именом", објашњава Драгослав.

Драгослав Мирковић је сакупио за пола века, осим фотографија глумаца сакупио и око 1.200 фотографија градова, манастира, икона светаца, животињског света, писаца, политичара, режисера, композитора, спортиста, а има и базу од 6.000 филмова са категорисаним жанровима и биографијама глумаца.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар