АБА: Дебакл Партизана, сигурна Звезда!

Кошаркаши Партизана забележили су и други пораз у три одиграна кола АБА лиге пошто је од њих била боља Цедевита у Загребу са 70:50 (17:13, 12:11, 17:11, 24:15). Кошаркаши Црвене звезде нанели су Олимпији први пораз ове сезоне у АБА лиги и славили у трећем колу регионалног такмичења са 73:65 (14:17, 19:11, 28:10, 12:27) иако су имали плус 23 уочи последње четвртине, али су положили последњи испит пред почетак Евролиге и судар са Галатасарајем у четвртак.

Кошарка 11.10.2014 | 23:31
АБА: Дебакл Партизана, сигурна Звезда!

Црно-бели нису имали чему да се надају, јер су само једном били у вођству на утакмици, и то у првом минуту сусрета. Након тога, предност је све више расла до 20 поена разлике са којом је на крају и завршена утакмица.

Партизан је поенима Ђорђа Гагића успео да поведе у првом минуту са 4:2, али је Пилепић тројком ипак донео вођство домаћину 5:4. Лука Богдановић је у наставку забележио своје прве поене у црно-белом дресу ове сезоне, али је на половини четвртине Цедевита и даље имала предност (11:8). Неколико промашених шутева за три поена ипак није кажњено од стране хрватске екипе, јер су изабраници Душка Вујошевића, који је био суспендован, изједначили до последњег минута четвртине (13:13).

У првих десет минута најбоље се показао Едо Мурић са 2/3 за два поена и 1/2 са линије за слободна бацања, али је са друге стране упорни Билан био расположен са пенала, па иако није много показао из игре, омогућио је Цедевити предност од 17:13. Партизан је зарадио и неспортску личну грешку која је и кумовала благом вођству противника.

Деоница није почела ефикасно, јер су две екипе у првих четири минута постигле заједно осам поена, а онда је екипа из Загреба дошао до "+8" (24:17), све тимском игром, јер се нико није истицао, иако су за три поена имали 1/7. Очајан шут тројки је био заштитни знак на овој утакмици за оба колектива, зато што су до 19. минута шутирали 14 пута, а само је једна ушла, и то у првом минуту Пилепићева (28:22).

Јако неефикасну четвртину закључио је управо Пилепић са једним погођеним слободним бацањем, док је Партизан у последњем минуту пре полувремена само једном погодио, и то преко Милутинова из рекета, па је резултат после 20 минута игре био 29:24 за Цедевиту.

Публика се укључила у дуел у Загребу, док је Цедевита успевала да одржи пристоју разлику, јер је Партизан врло тешко решавао ситуације ван рекета, док је под кошем гост имао солидан учинак (10/14). Време је одмицало, а хрватски тим је у 27. минуту после тројке Зубчића повео са 38:32. Разлика је само расла све до 29. минута када је први пут достигла двоцифрену разлику (43:32), а онда је Бабић погодио тројку за "+12" (46:34).

Осећало се да црно-бели нису на нивоу, да јако тешко долазе до отворених шутева, а и када дођу до њега, промаше, као што је био случај са Луком Богдановићем који је два пута био непрецизан, иако су га кошаркаши Цедевите оставили самог. Пред последњих десет минута било је 46:35.

Отворило се све за Цедевиту која је љубоморно чувала предност изнад двоцифрене разлике, а сваки минут је и расла до највећих "+16" (55:39), док код Партизана није било играча који је могао да извуче екипу из сивила, а гостујућа екипа за 36 минута није успела да пребаци 40 поена. Поени Гордића и Пилепића били су довољни за 20 разлике (59:39).

Опустили су руку играчи хрватског представника и веома лако привели причу крају без једне наде да се црно-бели могу вратити у игру резултатски. Центри су излазили на шут, док је Партизан све решавао преко Богдановића којем, руку на срце, није ишло, као ни остатку екипе до крајњег пораза.

Сусрет је одлучен у трећој четвртини коју су пулени Дејана Радоњића одиграли фуриозно у нападу уз непробојну одбрану, али су опуштање у последњој деоници могли скупо да плате, уместо чега су гости из Љубљане само ублажили пораз.

Црвено-беле су до максималног учинка после три кола предводили Марјановић са 15 и Џенкинс са 13 поена, док је Цирбес додао 10, а Вилијамс и Митровић су постигли по девет. Звезда је потпуно надскочила ривала са 42 ухваћене лопте, наспрам 25 Олимпије којој није помогао ни најефикаснији играч меча, Мирза Бегић са 23 поена.

Радоњић се на старту одлучио за петорку: Вилијамс, Џенкинс, Калинић, Митровић и Марјановић, док за госте из Љубљане од почетка играју: Мариновић, Мурић, Салин, Николов и Бегић.

После уводних промашаја на обе стране Вилијамс је убацио тројку, а Марјановић закуцавањем поправио промашај Џенкинса из контре за 5:0. Мариновић је донео прве поене Олимпији, да би Вилијамс одлично искористио простор који му је блоком направио простор да положи за 9:2.

Затим је Калинић истрчао контру, али је лопта испала из коша након његовог полагања и изостала је двоцифрена предност. Од тада су гости много боље заиграли и преко расположеног Дина Мурића смањили на 10:8.

Калинићу ништа није полазило за руком, лоше се сналазио под кошем ривала па се преселио на клупу. Цирбес је са четири везана поена чувао предност црвено-белих, али је Олимпија серијом 0:5 коју је закључио Мурић тројком за преокрет 14:17 на крају прве четвртине.

Домаћин је на крилима немачког центра узвратила серијом 10:2 за 24:19 у којој је имао помоћ од Дангубића и Џенкинса, док је Тејић из погодио из одбојке после скока у нападу.

И једни и други су доста грешили, па су већ до 18. минута имали по 10 изгубљених лопти (до краја полувремена 14:10 за црвено-беле у овом сегменту), што говори о квалитету меча. Калинић је управо после украдене лопте дошао до два плус један, Митровић је убацио тројку, а Бегић закуцао на уручивање Салина и смањио на 30:25.

Марјановић је искористио и додатно слободно бацање после коша, а Звезда је неуспешно извела последњи напад пред одмор, пошто су је Олимпија агресивном одбраном осујетила намеру Радоњића, па је са предах отишло резултатом 33:28.

Звезда је одлично отворила трећу деоницу предвођена разиграним Џенкинсом. Стегли су црвено-бели одбрану, Мариновић је пети пут промашио тројку и остоа је на два поена, а амерички бек је после сјајног дриблинга и поготка Вилијамса одмах украо лопту ривалу, те везао четири поена за двоцифрену предност и максималних +14 - 43:29.

Наставили су Радоњићеви пулени са сјајном игром од повратка из свлачионице и почели да ломе отпор ривала. Лазић је одличном одбраном отворио контру коју је успешно окончао Вилијамс, а Митровић после блокаде положио и погодио додатни пенал за 48:31.

Игра гостију полако је кренула да нестаје, Вилијамс се поигравао и сјајном асистенцијом приредио алеј-уп закуцавање Дангубићу, а Митровић и Марјановић наставили да погађају као у трансу за серију 21:3 и великих 54:31.

Колико су домаћи играчи били пожртвовани сведочи и бацање Џенкинса за лопту и поред велике предности, па је после подбацивања и добијене борбе у скоку завршио контру за максималних +23 (61:38) на уласку у последњу четвртину.

Као и против Цибоне, кошаркаши Звезде су се мало опустили у последњој деоници као последица велике предности, што је Олимпија искористила да смањи на 64:47 у 33. минуту.

Када су се превише опустили, а гости који се нису предавали то су знали да казне и преко пробуђеног Мариновића све више топили минус. Српски плеј убацио је две тројку и два пенала, а Бегић је везао четири поена за само осам разлике 69:61 на два и по минута пре краја.

Вилијамс је преузео одговорност, али и превише солирао у нападу и промашивао, није погодио ни Дангубић, па су Бегић и Николов половичним учинком са пенала примакли Олимпију на 69:63 у последњем минуту. Ипак, Марјановић је узвратио са четири поена у низу и закуцавањем осигурао тријумф.

Коментари / 0

Оставите коментар