Федерер зауставио Ђоковића!

Новак Ђоковић није успео да настави доминацију у Кини, пошто је у полуфиналу Шангаја поражен од Роџера Федерера са 6:4, 6:4. У походу на трећу узастопну титулу на овом турниру, Швајцарац га је зауставио разорним сервисом и изласцима на мрежу, затим је искористио и нервозу најбољег тенисера света, па ће против Жила Симона играти за свој први трофеј Шангаја.

Тенис 11.10.2014 | 22:49
Федерер зауставио Ђоковића!

После треће узастопне титуле у Пекингу, Новак није успео да дође борбе и за трећи узастопни трофеј Шангаја. Федерер је препознатљивом игром ипак одржао предност у међусобним дуелима (19:17), прекинувши низ од чак 28 Новакових победа у Кини.

Новак је први сервирао, брзо је дошао и до првог аса и оштро нападао, а после Федереровог поена након изласка на мрежу је и узео први гем. Иако је у наставку успео да изједначи на 40:40, Федерер је уз ас дошао до изједначења, да би уследио сигуран гем Ђоковића, који је уз добру игру користио и неизнуђене грешке.

Уследио је низ Федерера од шест поена, повео је са 30:0 при Новаковом сервису, после чега је дошао и до две брејк лопте. Иако је изашао на мрежу, жесток форхенд Ђоковића је био незаустављив, али другу прилику је искористио пошто је Новак погодио мрежу.

До средине наредног гема није имао решење Ђоковић за изласке на мрежу, сјајним ритерном и дијагоналама је ипак дошао до шансе за брејк, али је није искористио и Федерер је отишао на 4:2. Новак је прекинуо његов низ, али је уследио доминантан гем Швајцарца, ког је четврти ас одвео на 40:0, а пети на великих 5:3.
После још једног гема сервирао је за први сет, који је баш и освојен ефектним ударцем при сервису.

Ђоковићева нервоза се пренела и на други сет, а то је Федерер умео да искористи другом брејк лоптом. Поново је имао низ од шест поена који је прекинут ефектном дијагоналом, после које је и Новак коначно изашао на мрежу. Ипак, није му успело да уздрма Роџера у намери да потврди брејк.

Одржању Федереровог вођства помогли су и млаки ударци Ђоковића, сервирао му је и зицере, често грешио и при форхенду, па је предност очувана до 3:1. Тек онда и на 15:40 се пробудио Новак, чак четири пута је спречио ново одузимање сервиса, а онда се охрабрио и напао.

То ипак није било довољно, поново се вратио у контраритам и није се приближио брејку, иако је неколико пута био на корак до тога изједначењима. У новом налету нервозе био је на ивици да разбије рекет, што је Федерер знао да искористи (5:3) и додатно се приближи победи.

Два пута је затим при сервису Новака спречена меч лопта, али је трећу Швајцарац искористио за 6:4, 6:4 и први пласман у финале Шангаја у каријери. Противник ће му бити Жил Симон, који је у два сета савладао Фелисијана Лопеза.

Коментари / 0

Оставите коментар