Одлична сарадња пензијских фондова у региону

Сарадња пензијских фондова из земаља некадашње Југославије је одлична и њено унапређење доприноси пружању бољих услуга корисницима, али и значајним уштедама у свим фондовима региона, изјавио је директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић.

Република Српска 10.10.2014 | 17:28
Одлична сарадња пензијских фондова у региону

"Те уштеде су врло битне, јер је буџет свих пензијских фондова земаља бивше Југославије више од 20 милијарди евра, а ових седам фондова опслужује близу 11 милиона пензионера и више од 16 милиона запослених осигураника", рекао је Милић новинарима на почетку дводневног сусрета директора пензијских фондова региона, који се одржава у Бијељини.

Он је истакао да је након три године заједничког рада финализирана и електронска размјена података међу фондовима чиме се остварују уштеде десетина милиона евра код правоременог искључења корисника којима по било ком основу престаје право на пензију.

Милић је најавио да ће и у наредном периоду руководства пензијских фондова настојати да се појача контрола и кориштење електронске комуникације у интересу пензионера свих земаља у региону.

Директор Завода за социјално осигурање Србије Зоран Пановић рекао је новинарима да је новим законом изједначена старосна граница за жене и мушкараце на 65 година, што ће се уводити постепено.

Директора сектора за односе са јавношћу пензијског фонда Србије Јелица Тимотијевић каже да ова земља испаћује око 40 000 пензија изван Србије, највише од тога у Републици Српској 10 400 пензија или номинално око 17 милиона динара годишње.

Директор пензијског фонда Црне Горе Душан Перовић рекао је новинарима да је ова земља већ 2011. године донијела реформски закон који старосну границу подиже на 67 година, поступно за мушкарце у пуној примјени до 2025. године, а за жене до 2024. године.

Према ријечима директора пензијског фонда Хрватске Срећка Вуковића, новим законом који се примјењује од ове године у Хрватској је старосна граница повећана са 65 на 67 година, уз постепену примјену од 2031. до 2038. године.

Он каже да Хрватска исплаћује 130.000 пензија корисницима изван земље, од тога 90.000 на подручју земаља некадашње Југославије.

"Због тога су традиционални годишњи сурети директора фондова одлична прилика за размјену искустава, али и рјешавање појединачних случајева у корист побољшања услуге корисницима у свим земљама", истакао је
Вуковић.

Словеначки пензијски фонд, према ријечима директора Маријана Папежа, исплаћује 50.000 пензија изван Словеније, а старосна граница је 65 година за жене и мушкарце.

Он је оцијенио да су традиционални сурети директора фондова земаља региона и увођење електронске размјене података значајно унаприједили администривне процедуре за све пензионере у земљама некадашње Југославије.

Директор македонског пензијског фонда Амет Даути рекао је новинарима да је старосна граница у Македонији 62 године за жене и 64 године за мушкарце, уз могућност да остану да раде, жене до 65, а мушкарци до 67 година.

Савјетник директора федералног пензијског фонда Нермина Луцић рекла је новинарима да је до сада око 400 пензионера повратника остварило право на прелазак са исплате у Фонду ПИО Републике Српске на исплату из пензијског фонда ФБиХ.

Шести сусрет директора пензијских фондова из земаља некадашње Југославије одржава се у Етно-селу "Станишић" код Бијељине.


Коментари / 0

Оставите коментар