ТВ дуел Додик-Тадић са становишта струке

Кандидати Милорад Додик и Огњен Тадић добили су прилику да грађанима представе своје програме на три дефинисане теме:

Република Српска 10.10.2014 | 14:47
ТВ дуел Додик-Тадић са становишта струке

положај Републике Српске у Босни и Херцеговини, економија и проблем криминала и корупције. У овом тексту представићемо три аспекта дебате: невербална комуникација кандидата, дискурс и аргументација, као и положај новинара у цијелој емисији.

Циљ текста је да се понуди један угао који није оптерећен навијањем за неку од политичких опција, као и то да се понуди основа за закључивање. Аутор не гарантује да ће изнијети апсолутну истину, те позива на изношење другачијих ставова.

НЕВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА

Невербалну комуникацију ћемо анализирати кроз „ефекте приказивања“, који су први пут темељније употребљени за анализу познате дебате Кенеди – Никсон у Сједињеним Америчким Државама. Сценографија је постављена тако да кандидати сједе у столицама које нису окренуте једна према другој, него према новинару.

Позадина је била плаве боје, са елементима црне. Оба кандидата су носила црна одијела са бијелим кошуљама, тако да није било проблема са истицањем кандидата. Наиме, понекад се дешава да један гост има исту боју одијела као што је позадина сценографије, па се стиче дојам да се не види довољно.  Што се тиче положаја сједења, кандидати Додик и Тадић су показали два потпуно другачија приступа. Огњен Тадић је већи дио емисије сједио окренут према другом кандидату, док је задржао минималан контакт са новинаром.

С друге стране, Милорад Додик се већину времена обраћао новинару, није гледао Тадића у очи, док је благо окренут леђима другом кандидату. Ови положаји говоре о два различита става кандидата: Додик је положајем тијела дао до знања да га не занима дијалог са другим кандидатом, што је показао избјегавајући контакт очима са Тадићем.

Насупрот томе, Огњен Тадић је готово цијело вријеме гледао у другог кандидата и обраћао се директно њему, што нам говори о томе да је имао намјеру личног „обрачуна“ са кандидатом.Такође, гестикулације два кандидата су биле потпуно другачије.

Огњен Тадић је на отварању сваке теме био прилично смирен, умјерен, тих; користио је лагане покрете руком и често трагао за документима које је имао у емисији. Међутим, како би тема одмицала и како би се губила конкретна прича, Тадић је показивао нервозу тако што се претјерано окретао према Додику, користећи „кисели“ осмијех.

На половини друге теме, почео је видно вртити оловком у десној руци коју је приносио микрофону и шкљоцао, што је одало велику количину нервозе. Доказ о нервози је и звук нехотичног рушења чаше, што се додуше није видјело у кадру. Као и други кандидат, када је говорио о теми која њему иде на руку, видно се наслањао у столицу и прекрштао руке, а док је говорио о неким другим темама, благо се нагињао напријед и избјегавао контакт очима.Милорад Додик је исто тако почињао смирено, али што би тема више одмицала, почео би се комешати у столици, гледајући у празно. У ситуацијама када говори његов противкандидат, није коментарисао вербално, али је својим гестовима показивао шта мисли: колутање очима, циничан смијех, одмахивање руком.

За разлику од Тадића, нервозу није показивао шкљоцањем оловке, већ је отвореном шаком прелазио преко лица. Увијек се обраћао новинару и у Тадића је гледао само у ријетким ситуацијама. Када се Тадић вербално убацивао, нагло је ширио руке и одмахивао, показујући да не одобрава овакво понашање.Дакле, два кандидата су користили приступе које би могли назвати „игнорисање“ и „обрачун“. Милорад Додик је невербално показивао да му није стало до мишљења другог кандидата: окретање леђа, недостатак контакта очима, одмахивање руком (у једном тренутку је чак направио покрет као да жели напусити своје мјесто).

С друге стране, Огњен Тадић заузима став за обрачун: искључиво је окренут према Додику, спреман је износити материјалне доказе, позива на дијалог. Једино одступање се догодило у другом дијелу емисије када је Тадић своје вријеме за реплику искористио за директно обраћање камери, које је било спремно за „сваки случај“ када се укаже прилика (позивао је људе да гласају). Такође, многи спомињу невербални акт на крају емисије, када је Додик наводно „изиграо“ Тадића са руковањем. Пажљивијим праћењем тог детаља постаје јасно да се тада десио обични неспоразум, када је Додик пружио руку, Тадић једноставно није видио.

ДИСКУРС И АРГУМЕНТАЦИЈА

Квалитет онога што су кандидати изнијели у једној емисији је најважнији сегмент, али у овом тексту нећемо понудити транскрипт њихових изјава. Кроз неколико примјера, покушаћемо показати доминантни тип аргументације, те разоткрити најзаступљеније логичке грешке.Што се тиче Огњена Тадића, његов дискурс се базирао на навођењу података и конкретних информација, барем када је у дио његовог обраћања који није био оптерећено свађом.

На тај начин је желио себе представити као рационалног, елоквентног и способног политичара. Међутим, дисонантни ефекат се јавио у тренутку када је током Додиковог обраћања почео говорити „Добро је Бајо, готово је, доста“.

Од тог тренутка се рационална расправа губила, Тадић је користио личне нападе на Додика, често се вербално убацујући у његов говор. Као оправдање, Тадић у неколико наврата нуди аргумент „Ја сам овакав да ти покажем да то може свако“. С друге стране, Милорад Додик није имао дискурс који би нудио неке конкретне податке, већ је своју причу базирао на прозивању Тадића и изношењу личних увреда. Значајна новина у Додиковом дискурсу је прозивање кандидата да „не барата стручним појмовима“, што је он константно истицао.

Међутим, пажљивим прегледом емисије се може уочити да је Додик први направио грешку приликом навођења „бруто домаћег производа“. На његове прозивке, Тадић није остао равнодушан, већ је враћао увреде (твоје вријеме је прошло, доста је, на чему си ти – алудирајући на кориштење опијата).Заиста, највећи дио емисије се сводио на лични обрачун два кандидата, што се може доказати честим интервенцијама новинара, који их је молио да се врате теми.

Када су у питању аргументи и логика, нити један од кандидата се не може посебно похвалити: често су се употребљавали лажни аргументи „аргументум ад хоминем“, „аргументум ад популум“, а најчешћа логичка грешка је била „не слиједи“ или „замјена теза“. Први аргумент се огледа у честим прозивкама на личној основи (шалабајзер, брондање, површан, баја).

Други погрешан аргумент се користио у оним сегментима када су кандидати спомињали „грађани су препознали“ или „ја имам подршку милион бирача“. Логичка грешка „не слиједи“ се огледа у добром извођењу закључка, али са погрешним премисама: Додик каже „ми смо повећали плате за 100%“, а да при томе не спомиње контекст у којем то није реално повећање; Тадић спомиње „дуг Електрокрајине од 29%“, не наводећи стање у којем се налазила раније.Дебата је требала понудити грађанима конкретне информације о програмима, дијалог који би омогућио бирачима да донесу одлуку.

Међутим, анализом онога што је речено, мора се закључити да је апсурдно говорити о томе да је било ко „побједник“ или „губитник“. Према ауторовом мишљену, оба кандидата су изгубила, јер дебату нису схватили као средство да нешто понуде бирачима, већ су је искористили за лични, неаргументован обрачун. Личне увреде, константна упадања у ријеч нису средства која приличе било коме, а поготово не предјседничким кандидатима.

ОДНОС НОВИНАРА

Нажалост, дебата се одиграла тако да новинар није имао никакву контролу над ситуацијом. Кривица није само на кандидатима, јер постоје методе за контролу: искључивање микрофона, постављање конкретнијих питања и помагање да се ријеше спорни аргументи.

То је, нажалост, изостало. Аутор текста сматра да се дебата требала уредити тако да новинар и кандидати стоје за говорницама, што би омогућило више простора за контролу.

Међутим, позитиван потез новинара се десио на крају, када је одлучио прекинути посљедњу тему и прећи на завршну ријеч. Кандидати су изгубили компас, грађани нису добили апсолутно ништа, тако да свакако није имало ефекта настављати емисију.

хттпс://www.6yка.цом/новост/65759/тв-дуел-додик-тадиц-са-становиста-струке

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Милан Марковиц

10.10.2014 12:50

Доста терора...ДОДИК ОДЛАЗИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxим

10.10.2014 12:58

Гдин Тадиц је био знатно конкретнији, јаснији, аргументованији. Но, оцигледно овај простор није дорастао за демократију. Насем народу треба коњоводац са бицем,таквог су бирали претходна два пута, не би ме изненадило да изаберу и треци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

10.10.2014 12:59

Искрено,РС нема политицара нити странке који/која нас мозе извуци из ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

це

10.10.2014 13:02

Знам да је РТВБН опозициони медиј али ипак се овде једино мозе видјети и коментари људи који су за Додика. Бас сам гледао коментаре на другим сајтовима и не могу да вјерујем у ком мраку ми зивимо. Кад смо код дуела, ја ту немам коментар посто га је Тадиц одувао, а неки казу како мозе бити онако дрзак према предсједнику, па тај исти предсједник је требао поднијети оставку па равноправно изаци на изборе, а не хеликоптером се возати по РС, Тадицу уз тебе смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

10.10.2014 13:35

Са рудоњом из Лактаса се једино онако може разговарати! Када неком поганлук из очију извире, не може ни саговорник бити културан и разговарати као академски грађанин! Једино ми је жао што га Оги није једном развалио шаком међу рогове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

10.10.2014 13:46

Огњене уз тебе су искрени градјани Српске односно сви они који воле Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

10.10.2014 13:59

Приједор је уз СДС и Огњена Тадића..Милораде пакуј ствари!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салзбург

10.10.2014 14:16

Тадиц и Вуциц доцекују заједно Путина у Београду , мозе се видјети и у Аустријској стампи ..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

10.10.2014 15:53

Срамота ме је када видим федералне кандидате како се уљудно понасају у свим емисијама за разлику од ових насис сељака

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

10.10.2014 16:52

БАС СУ ПРОСАЦИ ТО ЈЕ ОВАЈ НАРОД ХТЕО А НИЈЕНИСТА БОЉИ ОД ОВИХ БОМБАСА. НИ ЈЕДАН НЕМАЈУ ВИЗИЈУ РАЗВОЈА А СТА ЦЕ ИМ НИХ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО ЛИЦНИ ПРОСПЕРИТЕТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војвода

10.10.2014 16:53

Свуда у Европи па и свијету,тренд је "слање у заборав" левичарских партија,савеза,унија,од стране народа,на демократским изборима.Једино још у Р.С,,Црној Гори,Сјеверној Кореји,владају комуњаре,са апсолутистичким режимима,страховладама,приратним државама,који пред сваке изборе,немају шта да понуде гласачима,него је "њихов програм"-очување нелегално стеченог богатства,а под шатрологијском демагогијом-"очувања дрзаве"у овом случају РС од њених "вањских и унутрашњих"непријатеља.,па ту лаж народ гута деценијама,успут,мало хеликоптерско-шаторске -театарске кампање са по врећом брашна по глави становника (али само члановима владајуће секте,никако другима,јер ови други не морају да једу).Онда мало страха-пуцњава у Зв.,па препадање запослених да иду по митинзима,да гласају.Све скупа треба да изазове страхопоштовање,уз испирање мозгада је ово бољи део БИХ,да смо у напретку,да "растемо".Ако сада народ није осети да је вријеме за збацивање јарма,да је доста овога ужаса,да је ово скоро горе од рата,да економије нема,да нам прети тешки колапс,ја онда стварно не знам ,јесмо ли дебили,ванземаљци,шта ли смо?Синоћ је Тадић пуцао из Бајиног оружја и добио га,онај прича о криминалу,корупцији а ни сам н не вјерује у то,па не,може да се састави,не можеда верује да га Оги разва5ује као канту.Са господинó господски са фукаром -фукарски.Нема даље,у недељу гласамо задобробит будућих генерација,за бољу РС, без Додика,и његовî намнозених сатрапа,заСДС,САВЕЗ ЗА ПРОМЕНЕ,ЗА ОГЊЕНА ТАДИЋА. СРЕТНО БРАЋО-ЗРЕЛО ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

10.10.2014 18:16

Додик побједјује 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјалиста

10.10.2014 18:26

Госн Војвода тај исти левицарски резим је оцувао наса огњиста у СФРЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјалиста

10.10.2014 18:29

Зворник за Доду,Баја нас је цувао 9 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав Нусиц

10.10.2014 18:30

Цитајте Деретица!Ко је Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

10.10.2014 18:33

Анилиза је прилично коректна уз двије напомене. Прво, Оги је сатро Бају. Морао је то учинити невјешто се користећи оружјем непријатеља. Видјело се да му то и не иде најбоље - међутим, за мене је то велики плус - види се да је Оги фин дјечко и да му оваква улога не лежи. Друго:новинар није баш наивац.Погледајте мало пажљивије снимак емисије, саберите минуте саговорника па ћете видити колико је АТВ навијао за Бају.Тачка у којој је дошло до преокрета, када је Оги рекао "доста Баја твоје је прошло" је већина погрешно схватила. Погледајте пажљивије - будући предсједник је само скренуо пажњу да је пристрасни водитељ додјелио Додику трећу туру реплике на коју није имао право.Слично је чињено у наставку емисије у више наврата, бројач секунди је враћан и по три пута на 90 секунди када је Баја у питању. За мене је емисија намјештаљка да се умањи излазност неодлучних и тиме помогне будућем становнику, дал Туњица, дал Фоче, мада би најсретнији био да заврши са сталним пребивалуштем у Зеници. Храбро и до краја - слобода је близу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мира и гога

10.10.2014 19:11

Нас двије цемо гласати за огњена тадица како би миле конацно сигао до затвора

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

10.10.2014 20:15

ма дај људи па додик је за овога бог тадиц је јадо без имања додик је био газда и остао а тадиц јадо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.10.2014 20:23

Морам исправити неколико констатација аутора. Тадић је само једном шкљоцнуо оловком што може бити навика а не ствар некакве нервозе. Чаша је пала док је тражио документе на столу који је био мали. Говор тјела говори код Тадића да је спреман да уведе промјене и да за то има планове и аргументацију. Додик је био зваљен у столици и дјеловао је као : "ја сам се накупио пара, баш ме брига". Није одговорио озбиљно ни на једно питање и у једном моменту замало није напустио емисију. На крају види се ко је енергичнији, паметнији и жељан да направи бољитак. Показао је Додику како није тешко "сировини" тако одговорити али је то тешко пало његовом васпитању и на крају се извинуо због тога. Мислим да Тадић има доста добрих ствари које тренутно нису за јавност. Моје мишљење је да их је требало одвојити и да свако каже какав има програм и одобрити по једну реплику. Тек би се онда видјело колико је баја шупаљ.Оно руковање није неспоразум него потез пораженог који тако изказује немоћ јер му је само то остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слунто

10.10.2014 20:31

Гласам 15 година,радим у приватном презецу,свако јутро у 6 сати у Братнац,доста је било владавине терора доле баја са свим својим нуспојавама:Зељка,Игор,Јово презеце и многи др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

10.10.2014 21:27

Истина је ипак да је М.Д."разбио" О.Т.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

10.10.2014 21:33

Народе мој освјестите се!није битно ко је био коме бољи синоц - битно је скинути покровитеља пљацке РС у задњих 8 год а то је Додик и ниста га не мозе опрати од тога .Огњене,покусај боље и постеније владати због свих нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАТИО

10.10.2014 21:36

Није потребна никаква стручна анализа да би се примијетиле двије упадљиве сентенце, у којима се показала „племенитост“ и „људскост“ Додикова, као и његових слуга. У првој Додик износи став да Тадић није био уопште битан јер су га пустили из заробљеништва? Требали су га убити? Шта? Дакле, логораши и гарађани РС, Додик вам је јасно рекао шта мисли о вама и о страдањима уопште и колико смо сви заједно битни. Друга сликовито приказује да исте особине красе и његове слугане, и на шта су све спремни, само да би газди сачували моћ. У нарученом тексту Лазански је навео да је Тадићев отац (човјек није међу живима од 1981. год.) тражио помоћ од Биљане Плавшић да би Огњена ослободио из заробљеништва. Оваква манифестација злобе и неморала наводи на један једини закључак (који су многи одавно донијели) да се ми не налазимо пред избором наших представника, будућих функционера, него се налазимо пред приликом да се изборимо против зла и неморала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рено

10.10.2014 21:52

Немају они појма.

ОДГОВОРИТЕ