Сузавцем на демонстранте

Другу узастопну ноћ у Сент Луису су се сукобили припадници полиције и демонстранти који протестују након убиства још једног тамнопутог тинејџера.

Свијет 10.10.2014 | 09:00
Сузавцем на демонстранте

Према извештајима америчких медија, полиција је у неколико наврата користила сузавац како би спречила веће инциденте.

Више од 400 људи окупило се на неколико локација у граду у савезној држави Мисури, узвикујући пароле против полицијске бруталности, која је у последња два месеца однела животе двојице 18-годишњака.

Ипак, то није потврђено из полиције, која и даље истражује случај убиства Вондерика Мајерса, кога је у среду убио 32-годишњи полицајац беле пути, у том тренутку ван дужности.

У прелиминарном извештају наведено је да је Мајерс први употребио ватрено оружје, после чега је полицајац упутио чак 17 хитаца у његовом правцу, што је резултирало убиством.

Група демонстраната захтева хапшење полицајца, који је ослобођен дужности док траје истрага.

“Никада нећемо подржати насиље, али знамо да су људи протеклих ноћи били веома љути и да ће тако остати и за викенд. Једино не знамо шта ће радити поводом тога и на шта су спремни“, рекао је лидер хуманитарне организације “Уједињене руке“, Тори Расел.

Више од 6.000 људи најавило је да ће протестовати наредног викенда у и око Фергусона, где је пре два месеца убијен Мајкл Браун, међутим после недавних догађаја није извесно у којој мери ће се протест проширити на остале градове државе Мисури, пре свих Сент Луис.

Организатори су навели да планирају отварање меморијалног олтара жртвама полицијског насиља, уз симболичну предају ковчега полицијској станици у Фергусону.

Полиција Сент Луиса одбила је да идентификује 32-годишњег полицајца који је убио 14 година млађег Мајерса, а једино је наведено да он нема повреде, док су чланови његове породице истакли да он нема приватни пиштољ, а ни службени на свом другом послу, приватног обезбеђења.


У среду увече 32-годишњи полицајац, који је био ван дужности, пуцао је након што је наводно био нападнут, али је његове речи у првом сведочењу оповргао очевидац догађаја, речима да је Афроамериканац у руци држао сендвич.

Протести су почели већ у четвртак, када се велики број људи окупио у Шоу Булевару, где се догодило убиство.

Коментари / 0

Оставите коментар