Нобелова награда за књижевност Патрику Модиану

Француски писац Патрик Модиано (69) овогодишњи је добитник Нобелове награде за књижевност, саопштила је Шведска академија, назвавши га "Марселом Прустом нашег времена".

Свијет 09.10.2014 | 21:40
Нобелова награда за књижевност Патрику Модиану

Академија је саопштила да му је награда, вредна осам милиона круна (1,1 милион долара), додељена за "уметност сећања, са којим оживљава најневероватније људске судбине и открива живот".

Главне теме Модианових дела, која су у Србији објављивали "Стубови културе", баве се питањем сећања, заборава, идентита, кривице и често су смештена у време немачке окупације током Другог светског рата.

"Њега бисмо могли назвати Марселом Прустом нашег времена", рекао је секретар Шведске академије Петер Енглунг новинарима.

Модиано је аутор 30 дела, а најновији му је роман "Поур qуе ту не те пердес пас данс ле qуартиер".

У Србији су, између осталих, обљављени његови романи "Родослов", "Дора Брудер", "Те Незнанке", "Мала принцеза", "У кафеу изгубљене младости", а аутор је и књига за децу, сценарија...

Према роману "Лацомбе Луциен" снимљен је и филм, а медији преносе да је Модиано, који је рођен 1945, био фаворит кладионичара.

Добитник је бројних награда укључујући Награду француске академије, Награду књижара им издавача, Гонкурову награду.

Чланови Академије ове године бирали су добитника са листе од 210 имена. Нобелове награде додељују се од 1901, за достигнућа у науци, књижевности и миру. Назване су по Алфреду Нобелу, изумитељу динамита и пословном човеку.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Василије

12.10.2014 22:30

Цовек се потрудио написао истину и добио награду,али нико не хаје на цињенице у његовом делу. Даље се насатвља иста историја да у будуцности јос неко добије Нобелову награду за исту прицу.

ОДГОВОРИТЕ