Глас може разбити стакло

Иако су се неки урбани митови заправо потврдили као истинити, већи број њих је нетачан.

Занимљивости 09.10.2014 | 21:29
Глас може разбити стакло

Представљамо вам истине о неким од најпознатијих митова.

Бубашвабе могу да живе без главе

ИСТИНА: Бубашвабе су преживеле чак и истребљење диносауруса. Истина је да могу да преживе без ваздуха чак 45 минута, а без главе барем три дана.

Новчић бачен са зграде вас може убити

МИТ: Ма колико зграда била висока, новчић бачен с њеног врха вас неће убити. ПОшто је мали и раван, он се суочава са великим отпором ваздуха, па не достиже брзине које могу бити фаталне по човека.

Камиле носе залихе воде у грби

МИТ: Камиља грба заправо је сачињена од масноћа. То је резервоар “хране” који камилама омогућава да преживе дуге периоде у пустињи.

Лети је топло, јер је Земља тада најближа Сунцу

МИТ: Када је са једне стране наше планете лето, на другој је зима. Промена годишњих доба резултат је закривљености Земљине осе.

Ујутру смо виши, него увече

ИСТИНА: Након окрепљујућег сна и одмора за кости леђа које у лежећем положају не морају да трпе тежину целог тела, пршљенови нису сабијени, као што је то случај током дана. Тако сте ујутру око 0,25 цм виши него увече.

Оперски певач може гласом разбити стакло

ИСТИНА: Италијански оперски певач Енрико Карузо тврдио је да високи тонови могу разбити чаше за шампањац. Био је у праву – високи тонови могу да сломе стакло.

Звук правог тоналитета и волумена може утицати на то да честице ваздуха око стакла вибрирају на прецизној резонантној фреквенцији, тако да и стакло почне да вибрира.

Дуга има седам боја

МИТ: Сунчева светлост која се рефлектује у честицама воде има различите таласне дужине – од инфрацрвене до ултраљубичасте, па се боје преливају у милионима калеидоскопских нијанси.

Сунце је жуто

ИСТИНА: Дечји цртежи на којима је Сунце представљено жутом бојом су заправо реалистични. Ова велика лопта гаса изгледа жуто и из свемира, али та боја постаје интензивнија на Земљи, због тога што је посматрамо кроз атмосферу наше планете.

Ако гледате Сунце са врха планине, интензитет боје се смањује зато што је атмосфера ређа.

Светлост звезда је стара милионима година

ИСТИНА: Када погледате у ноћно небо, видите светлост која је настала пре више хиљада или чак милиона година.

Златна рибица има памћење од три секунде

МИТ: Златна рибица има репутацију не баш интелигентне животињице. Ипак, истина је да оне врло брзо уче и да чак памте боје у музику и то месецима након што су их први пут виделе или чуле.

Слонови никад не заборављају

ИСТИНА: Слонови заиста имају изузетно памћење. Они препознају старе пријатеље и после више година раздвојености.

Црне рупе усисавају све у својој близини

МИТ: Гравитациона сила црне рупе је несумњиво јака, али не може привући сву материју. Мистериозна такозвана тамна материја (чини око 90 одсто масе свемира, али до сад није детектована) јој одолева.

Користимо свега 10 одсто мозга

МИТ: Сензори и скенери открили су да користимо цео мозак и да већина задатака захтева активност у његовим различитим деловима.

Неандерталци су били длакави и споразумевали су се мумлањем

МИТ: Овај нимало ласкав опис потиче од популарних стереотипа о раним људима. Научне студије откривају да Неандерталци нису били толико маљави, а да су се споразумевали слично данашњим људима.

 

Коментари / 0

Оставите коментар