Европи пријети рецесија

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард упозорила је данас да би еврозона могла поново пасти у рецесију, уколико не буду предузети кораци да се то спречи.

Свијет 09.10.2014 | 19:02
Европи пријети рецесија

"Не кажемо да се зона евра креће ка рецесији, али кажемо да постоји озбиљан ризик да се то догоди ако ништа не буде учињено", рекла је Лагард на годишњој конференцији ММФ-а и Светске банке у Вашингтону,
преноси Франс прес.

Фонд сматра да постоји шанса од 35 до 40 одсто да ће европска монетарна унија пасти у нову рецесију, што није безначајан проценат, наводи Лагард, додајући да је рецесију могуће избећи ако земље које бележе буџетски суфицит, као и оне са дефицитом, буду доносиле праве одлуке.

ММФ је раније ове недеље снизио прогнозу привредног раста 18-члане еврозоне на 0,8 одсто у 2014. и на
1,3 одсто у 2015. Међутим, уз растућу претњу од дефлације и пад индустријске прозиводње, чак и у највећој европској привреди - Немачкој, могући су и лошији привредни резултати.

Директорка ММФ-а је напоменула да се само "скроман део" економског успоравања еврозоне може приписати кризи у Украјини и санкцијама ЕУ и САД Москви.

Главни економиста ММФ-а Оливије Бланшар упозорио је да би дуготрајна економска слабост еврозоне могла да представља велики проблем за светску привреду.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

09.10.2014 17:38

ММФ зна шта прича Американци дугују трилионе долара И онда свугдје ратују , па тјерају Европску унију да уведе санкције Русији , па онда ови из ЕУ сами себи избијају милијарде из џепа сами себи да би били послушни према Америци ... То је светска политика тј. амерички прљави послови Боже Правде

ОДГОВОРИТЕ