Интернет у скоро свакој кући

Грађани БиХ налазе се у самом свјетском врху када је у питању кориштење интернета у односу на број становника, са сталним трендом раста и новим корисницима, показују најновији подаци.

Босна и Херцеговина 09.10.2014 | 10:25
Интернет у скоро свакој кући

Наиме, према интернет страници интернетливестатс.цом, а која прикупља податке о корисницима из цијелог свијета, у БиХ има 2.582.502 активних интернет корисника, а што је за 54.197 више него у прошлој години, или процентуално изражено повећање од два одсто.

Уколико се упореди број становника са посљедњег пописа, који показује  како у земљи живи 3.791.622 људи, са бројем активних корисника, долази се до податка да више од 68 одсто становника користи интернет.

Стручњаци из области информатике кажу како доступност технологије имплицира и њено повећано кориштење, те предвиђају да ће се све масовније користити како буде доступнија обичним грађанима.

"Разлози и мотиви за кориштење интернета су различити. Људи га користе за онлајн куповину или као средство информисања, а у данашње вријеме међу млађом популацијом код нас се искључиво користи за комуникацију", каже Срђан Рајчевић, директор Агенције за информационо друштво РС.

Додаје како од самог човјека индивидуално зависи хоће ли знати искористити све благодати свјетске глобалне мреже.

Како каже, ширење интернета и повећан број корисника у БиХ је позитиван тренд који свакако може допринијети генералној информатичкој писмености грађана у РС и БиХ.

Тај тренд ће знатно допринијети укључењу БиХ у неке међународне токове када је кориштење технологије у питању и повећаном степену информатичке писмености, што у коначности може донијети позитивне резултате", казао је Рајчевић.

Недим Суљовић из Асоцијације информатичара у БиХ каже како у земљи имамо оне људе који живе од интернета, од њега зарађују и од чега су створили приватни бизнис, као  и оне који путем интернета "убијају вријеме".

Како каже, преко интернета се могу добити готово све информације, па је све изгледније да ће за неко вријеме свјетска мрежа преузети примат у обавјештавању.

"Новине и штампани медији би могли за неколико година изаћи из употребе јер ће на њихово мјесто доћи дигитални медији", оцијенио је он.

Са друге стране, социолози кажу како је повећање корисника интернета нормална појава савременог свијета и сајбер друштва, али и упозоравају како он има своје и предности и мане.

"Прекомјерна конзумација било чега није добра, па тако ни интернета, па је у  свему потребна умјереност. Имате категорију отуђења која није добра за младе људе који, на примјер, сједе за истим столом, а сви су се 'накачили' на своје уређаје и сурфују по интернету, тако да се ту губи међуљудска комуникација и однос је потпуно  нарушен. Људи су изоловани од нормалног свијета и дјелују у оквиру новог, виртуелног", каже  Биљана Милошевић, социолог.

Према њеним ријечима, предности интернета су брз и ефикасан начин комуникације под условом да је систем исправан, док са друге стране, како је рекла, увијек постоји опасност за дјецу.

Ипак, како је закључила, не може се рећи да интернет има више недостатака него предности, јер је цијели свијет у њега укључен и увезан, па је баланс у његовом кориштењу кључ успјеха.

 

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар