ББЦ: Бомбаши самоубице са Косова

Око 200 муслиманских младића са Косова отишло је у Сирију и Ирак да би жртвовали своје животе борећи се заједно са џихадистима "за Алаха", пише ББЦ.

Свијет 08.10.2014 | 15:47
ББЦ: Бомбаши самоубице са Косова

Аријета, сестра Блерима Хете, сваки дан гледа фотографије свога брата када је био мали, плаче и пита се шта се догодило са дечаком којег је познавала и његовим "невиним очима"."Мој брат је имао добар живот. Имао је новац. Није имао аутомобил марке мерцедес, али је имао опел, ми смо били срећна породица. И не могу да схватим због чега је то урадио", рекла је Аријета.Блерим је без речи отишао са Косова са 24 године, 7. августа 2013. године.

Два дана касније, Аријета је добила информацију да је он у Турској, међутим када је позвала његов број телефона на екрану се појавила порука "Добродошли у Сирију".Када га је путем скајпа питала да ли је у Сирији, Блерим је порицао тврдећи да је у Турској ради учења арапског језика и да жели да нађе жену која носи хиџаб.Убрзо је Блеримова мајка пронашла у његовој соби опроштајно писмо у којем је написао да је "на путу са којег се више неће вратити".

Као многи други житељи Косова, Аријетина породица је муслиманска, али никада нису били верници, навео је ББЦ.Међутим, Блерим је у једном тренутку почео редовно да одлази у џамије широм Косова и да путује у Македонију.Аријета каже да и дан данас виђа унаоколо једног дечака који је имао велики утицај на њеног брата.

"Он није купио Блериму карту за Сирију, али га је одвео на места на којима су људи причали да је џихад добра идеја. Надам се да ће том дечаку једног дана бити суђено за оно што је учинио", рекла је оштрим тоном Аријета.Она мисли да је њеном брату испран мозак и додаје:"Најпре су га заплашили стварима које ће му се догодити у паклу, Потом су му рекли позитивну страну, о рају. Знам то јер сам пронашла неке његове белешке".

"Последња три месеца пред одлазак Берим се значајно променио. Пустио је браду. Скратио је панталоне, као неки муслимани на Блиском истоку. И много је гледао снимке молитви имама на јутјубу.Тада је отишао", испричала је његова сестра.На крају јој, путем скајпа, признао да је у Сирији и да се бори "за своју веру" и да су "други људи лоши".

Рекао јој је да жели да умре за Алаха и да ће то за њега да буде велико задовољство.Када је Аријета почела да плаче и вришти упитавши га каква је то вера која га тера да убија људе и себе, Блерим је рекао да је више никад неће назвати ако на тај начин буде с њим разговарала.Када су 24. марта разговарали, он је тада рекао да је само ислам исправна ствар и да ће "можда данас или сутра срести Алаха".

После је разговарао са мајком, замоливши је да му опрости за све што је урадио.Дан после разговора, 25. марта, Блерим се разнео експлозивом усмртивши 52 Ирачана.У медије је доспео и случај осмогодишњег Ериона Абазија са Косова којег је отац наводно повео почетком јула на излет по косовским планинама, а у ствари га је преко Албаније и Турске одвео у Сирију у камп за обуку бомбаша самоубица.Породица је још увек у шоку и има спорадичне контакте са дечаком.

Његова мајка рекла је да је Ерион преко телефона с њом причао као мушкарац, иако му је тек осам година.Фотографије Ериона постављене на друштвеним мрежама приказују га са подигнутим кажипрстом, што је знак Исламске државе и како са осталом децом гимнастицира поред црне заставе џихадиста.

На Косову постоји страх у породицама чији су чланови отишли у Сирију да би због тога могли да остану без посла.Око 70 људи притворено је због повезаности са исламским екстремизмом, а косовске власти су степен будности максимално повећале, навео је ББЦ.

Коментари / 0

Оставите коментар