Отцепљење отцепљује и ФК Барселона!

Фудбалском клубу Барселона неће бити дозвољено да се такмичи у Примери уколико се Каталонија отцепи од Шпаније, објавио је први човек лиге Хавијер Тебас.

Фудбал 08.10.2014 | 13:15
Отцепљење отцепљује и ФК Барселона!

Следећег месеца биће одржан референдум на којем ће становници Каталоније морати да се изјасне о могућој независности те аутономне покрајине.

Садашња управа Барселоне, прво под вођством Сандра Росеља, а потом и Ђосепа Бартомеуа, није толико учествовала у дебати око самосталности пред референдум 9. новембра.

Независност Каталоније би свакако имала велики утицај на будућност Барселоне, која је уз Реал најмоћнији клуб на тим просторима.

У случају да Барселона мора да напусти Примеру, то би потпуно променило слику домаћег и међународног такмичења. Такође, тешко би било замислити Барселону и Еспањол како играју у лиги Каталоније, која би могла да броји велики број полупрофесионалних тимова.

„Уколико Каталонија постане независна, узимајући у обзир Закон о спорту који би био на снази у остатку Шпаније, Барселони не би било дозвољено да игра у Примери“, рекао је Тебас, „Морало би да дође до промене закона у Парламенту Шпанију. Јасно је да би у случају да се то деси губитак Барселоне био велики ударац за шпански фудбал, пошто је то легендарни клуб. Не могу да замислим Примеру без Барселоне. На исти начин не могу да замислим Каталонију без Шпаније. Исто тако, ако би се то десило, како бисмо звали лигу: шпанска или иберијска“.

Бивши председник Барселоне Ђоан Лапорта, који је био на челу клуба од 2003. до 2010. године, залагао се за независност Каталоније, а навијачи су стали на његову страну. Садашња управа није се много оглашавала по том питању, а клуб се последње време није оглашавао.

„У питању је осетљива ситуација и клуб не жели да се уплиће, али председник разматра да се огласи у наредним данима“, рекао је портпарол Барселоне.

Међутим, Шави Ернандес и Ђерар Пике су неки од играча Барселоне који су подржали референдум после окупљања у Барселони, којем је присуствовало скоро два милиона људи.

„Сви имамо право на свој глас. Морамо да гласамо, људи морају да кажу своје мишљење и ја сам за референдум, очигледно“, рекао је Шави.

Коментари / 0

Оставите коментар