Партизан - 14 мечева за 56 дана!

Када се српски клупски фудбал врати на сцену крајем следеће недеље, после паузе због обавеза репрезентација, Партизан улази у продужени спринт за крај јесени.

Фудбал 08.10.2014 | 12:00
Партизан - 14 мечева за 56 дана!

Вицешампион државе одиграће 13 или 14 утакмица за мање од два месеца у ритму који подсећа на озбиљне фудбалске земље.

Уз редовне лигашке обавезе црно-беле до краја јесени очекују 4 утакмице у Лиги Европе, заостала утакмица ЈСЛ са ОФК Београдом, меч у купу са Слогом, а ако добију и четвртфинале купа.

Партизан је од отварања сезоне (против ХБ 15. јула) до недељног меча у Лучанима одиграо 16 утакмица (8 у Европи, 7 у лиги, 1 у купу) за 83 дана, у просеку један на сваких 5 и по дана.

Ако победе Слогу из Петровца у осмини финала Купа они ће од 18. октобра до 11. децембра, за 56 дана, одиграти укупно 14 утакмица, једну на свака четири дана.

С обзиром на то да ће тај период преполовити нова репрезентативна пауза Партизан ће од 18. октобра до краја јесење полусезоне играти у буквално сваком могућем термину (среда/четвртак-субота/недеља).

Српски фудбалски клубови у овом систему такмичења играју веома мали број утакмица.

Борац, Младост, Напредак, Нови Пазар и Доњи Срем одиграће током скоро десет месеци сезоне (295 дана) само по 31 утакмицу, пошто су испали у првом колу купа. То у просеку доноси један меч на сваких 9 и по дана.

Остали суперлигашки тимови одиграће бар по 32 утакмице, за седам од њих (Звезда, Вождовац, ОФК, Вождовац, Раднички 1923, Раднички Ниш опције су 32, 33, 35 или 36 (у односу на то колико далеко дођу у купу). На то треба додати да је Чукарички у евро-куповима одиграо 4, а Војводина и Јагодина само по две утакмице.

То значи да три четвртине наших клубова ни теоретски не може да одигра једнак број утакмица са било којом екипом из Хрватске, Словеније или Аустрије, које имају по 36 првенствених мечева у сезони, без мечева у купу и Европи, у којој игра по 40 посто њихових прволигаша (наспрам тек четвртине српских).

Воша је прошле сезоне, захваљујући добрим наступима у квалификацијама за Лигу Европе и пласману у финале купа (који је и освојила) одиграла 44 меча, нико други није пребацио 38.

Партизанов минимум у овом тренутку је управо 44 (30 у лиги, 12 у Европи, 2 у купу), пласман у финале купа и 1/16 финала Лиге Европе довели би их на 50.

Примера ради прошле сезоне је Ливерпул одиграо само 43 меча, јер није имао европске обавезе и рано је испао из оба купа, насупрот по 57 мечева, које су одиграли њихови највећи ривали Ман Сити и Челси. Челси је првак Европе постао у својој 65. утакмици сезоне 2011/12; да не буде да причамо само о богатим и врхунским тимовима, исте недеље је енглески четвртолигаш Бредфорд Сити промоцију у виши ранг изборио у свом 64. наступу сезоне. Половина ЈСЛ ће одиграти половину ил мање.

Пример Ливерпула је згодан, јер су многи изненађујуће добру прошлу сезону Ливерпула управо приписали малом броју утакмица. Биће врло интересантно видети какоће се црно-бели носити са са згуснутим распоредом.

Партизанов распоред у наредна два месеца:

18. октобар Партизан - Звезда, ЈСЛ, 9. коло
23. октобар Партизан - Бешикташ, Лига Европе, 3. коло
26. октобар Јагодина - Партизан, ЈСЛ, 10. коло
29. октобар Партизан - ОФК Београд, ЈСЛ, заостала утакмица 6. кола
2. новембар Партизан - Војводина, ЈСЛ, 11. коло
6. новембар Бешикташ - Партизан, Лига Европе, 4. коло
10. новембар Спартак - Партизан, ЈСЛ, 12. коло

14. новембар Србија - Данска

19. новембар Партизан - Слога Петровац на Млави, осмина финала Купа Србије
22. новембар Партизан - Напредак, ЈСЛ, 13. коло
27. новембар Тотенхем - Партизан, Лига Европе, 5. коло
30. новембар Нови Пазар - Партизан, ЈСЛ, 14. коло
3. децембар четвртфинале Купа Србије ?
7. децембар Партизан - Борац Чачак, ЈСЛ, 15. коло
11. децембар Партизан - Астерас Триполис, Лига Европе, 6. коло

Коментари / 0

Оставите коментар