Потписан меморандум о разумијевању

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и министар здравља Србије Златибор Лончар потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању у области здравља, којим се, између
осталог, предвиђа и прихват пацијената који се превозе медицинским хеликоптером из Српске у здравствене установе у Србију.

Република Српска 07.10.2014 | 16:36
Потписан меморандум о разумијевању

Богданић је са Лончаром обишао Центар за радиотерапију у Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука и најавио могућност кориштења здравствених услуга установа из Републике Српске за пацијенте из Србије.

Он је изразио очекивање да ће се у наредном периоду окончати разговори о прекограничној сарадњи, на основу чега ће пацијенти обје републике моћи да остварују здравствену заштиту под истим условима.

Лончар је рекао да је Србија почела реформу здравственог система и да жели да он ради по транспарентном принципу.

Он је указао и на потребу усавршавања дефицитарног кадра у области анестезиологије и радиологије, који недостаје не само у Републици Српској и Србији, него и у цијелој Европи.

"Када овде ишколујемо такав кадар, он жели да оде, јер добија много боље услове у Европи, због чега морамо да будемо спремни и да без њих не останемо", рекао је Лончар.

Лончар је подсјетио да у Србији постоје листе чекања за радио-терапију, због чега ће се овим пацијентима омогућити лијечење у Српској, јер њени капацитети нису до краја попуњени.

"Други део сарадње представљају специјализације и едукација, да би имали јединствену здравствену политику", рекао је Лончар, наводећи да ће се контакти између министарстава наставити преко генералног конзулата Србије у Бањалуци.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бла трућ

07.10.2014 21:38

Без коментара :(

ОДГОВОРИТЕ