Протест студената

Студентска конференција Универзитета Србије (СКОНУС) је саопштила да Министарство не треба да буде зачуђено најавом протеста студената.

Србија 07.10.2014 | 08:11
Протест студената

У саопштењу СКОНУС-а наведено је да се се министар просвете Срђан Вербић више пута током лета оглушио о њихове позиве на разговор о законским изменама.

''Усвојеним Законом о изменама и допунама Закона о високом образовању Министарство је смањило број испитних рокова, а не повећало, како наводи. Наш предлог био је да тај број остане шест, све до потпуне примене болоњског процеса на свим факултетима у Србији'', саопштава СКОНУС поводом изјаве министра Вербића да не види разлог за екстремно незадовољство академаца јер су, како је рекао, својевремено и сами изјављивали да су задовољни већином измена Закона о високом образовању.

СКОНУС тврди да би смањење броја обавезних испитних рокова директно утицало на смањење пролазности у наредну годину и поставља питање да ли је циљ Министарства повећање квалитета студирања или је стварни циљ да се студентима на што више начина онемогући стицање услова за буџет, односно прелазак на самофинансирање, где ''министарство и држава не би имали никакву обавезу''.

СКОНУС наводи да јесте похвалио члан 30. Закона о изменама и допунама Закона о високом образовању који регулише обавезан рок за завршетак студија и статус студената мастер студија који за две године не заврше програм студија од једне године.

''СКОНУС јесте подржао и део Закона који се односи на продужење рока завршетка студија за студенте уписане по старом студијском програму и да услов за буџет наредне године остане 48 ЕСПБ кредита'', наводи се у саопштењу.

Студентска конференција Универзитета Србије замера Министарству и што је скупштинска процедура усвајања Закона била у сред лета, када већина студентски представника није у прилици да учествује.

СКОНУС подсећа и да је то највише студентско представничко тело свих акредитованих универзитета у Србији, основано чланом 22. Закона о високом образовању, и да би изостављање њихових легитимних представника на састанку на коме би се разматрали захтеви свих студената Србије, било директно кршење Закона.

Протест студената Београдског универзитета заказан је за данас у 12.00 испред зграде Владе Србије у Немањиној улици.

Како је наведено из СКОНУС-а, студенти ће до зграде Владе доћи из четири правца, прва колона ће кренути са Вождовца, из Булевара Ослобођења, друга из Студентског града на Новом Београду, трећа са платоа испред Студентског трга, а четврта из Булевара Краља Александра.

Студенти захтевају да број обавезних испитних рокова у школској 2014/15 буде шест, да студенти који су уписани у прву годину студија школске 2010/11 и 2011/12 задрже право да се финансирају из буџета најдуже годину дана по истеку редовног трајања студија.

Такође, захтева се да статус студента који не заврши студије до истека рока одређеног Законом не престаје и да се продужи до краја школске 2015/16.

Студенти захтевају и почетак рада на изради новог Закона о високом образовању, са активним учешћем релевантних студентских представника у радној групи која би радила на изради Закона, те почетак рада на проналажењу дугорочног решења ка решавању проблема квалитета наставе.

Извор: Б92

 

Коментари / 0

Оставите коментар