Нова потрага за малезијским авионом

Нова фаза потраге за несталим авионом Малаyсиа Аирлинесом почела је јутрос.

Свијет 06.10.2014 | 08:24
Нова потрага за малезијским авионом

Брод ГО Пхоениx је стигао у јужни дио Индијског океана гдје је започео потрагу за несталим авионом, у којем је било 239 путника. Ова операција би могла трајати чак годину дана, саопштио је Аустралијски одбор за сигурност транспора.

Брод ГО Пхоениx ће имати помоћ још два брода, а обавиће детаљна снимања сонаром у покушају да пронађу олупину путничког авиона Малаyсиа Аирлинеса. Његов нестанак је највећа мистерија у историји комерцијалних летова, јер се до сада није појавио ни један једини траг.

Контролори лета у Субангу, изван Куала Лумпура, изгубили су контакт са летом 370 Малаyсиа Аирлинеса, Боеингом 777-200ЕР, који је летио изнад мора између Малезије и Вијетнама.

Уређај који идентификује авион и шаље податке о његовој висини и брзини је престао с радом, а авион и путници су дословно нестали без трага.

У првој потрази је учествовало 14 земаља, а авионима и бродовима је претраживано Јужно кинеско море, јужно од Вијетнама и Малезијског полуострва.

Потрага је проширена, а промијењена је и локација након што је закључено да је авион кренуо ка југу. Од тада је пажња усмјерена на Индијски океан, 2.000 километара од западне обале Аустралије.

Локација потраге је мијењана неколико пута, а сада се претражује море даље према југу.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар