Тадић: Морамо зауставити уништење економије и одлазак дјеце

На општим изборима у Босни и Херцеговини, који ће бити одржани 12. октобра, на црту актуелном председнику Републике Српске Милораду Додику изаћи ће Огњен Тадић, кандидат Српске демократске странке. Тадића је
подржала и опозициона коалиција Савез за промене, а слоган његове кампање је „Да живимо нормално”.

Република Српска 05.10.2014 | 14:15
Тадић: Морамо зауставити уништење економије и одлазак дјеце

– У Републици Српској се данас не живи нормално – каже Тадић за „Дневник”.

– Имамо велики број незапослених, имамо више пензионера него радника, људи живе у сиромаштву, све више младих напушта земљу, а пензионери су понижени. Ово није нормалан живот и не смемо да га прихватимо као таквог. Илустрације ради, у нормалној земљи деца иду у школу и када је заврше, на основу своје дипломе добију посао. Овде није потребна никаква диплома, довољно је да сте блиски врху владајуће странке. То није нормално стање и крајње је време да то променимо.

Како коментаришете тврдње Милорада Додикада „страни обавештајци настоје да координишу активности против режима у РС да би довели на власт мекшу структуру људи”, при чему је најавио да се спремају и немири у изборној ноћи у Бањалуци, на Палама...

– То је Додикова празна прича којом покушава да скрене пажњу са чињенице да је у последњих осам година давао само лажна обећања о економском просперитету, а у ствари је задуживао РС. Највећа претња РС данас је уништена економија, одлазак наше деце и школованих људи из земље. Нећемо ништа постићи ако по цео дан будемо правили теорије завере. Поносан сам на чињеницу да сам се борио за РС и био заробљен због тога. Додика би требало да буде срамота што себе назива заштитником Републике Српске, након што је бацио на колена економију ове земље и омогућио неколицини људи блиских њему, да се енормно обогате.

У једном од интервјуа прозвали сте Додика да грађанима само нуди „обичан пи-ар са Путином”. Значили то и да не верујете да је реално снажније позиционирање Русије у РС?

– Русија може да има јачу позицију у РС, али не са Додиком и његовим празним обећањима. Једино што је донео из Русије је још један кредит који ће наше будуће генерације морати да отплаћују. Када ми дођемо на власт и предузмемо одређене кораке да оживимо нашу економију, многи инвеститори из Русије и других земаља ће сами желети да инвестирају у РС. Јер они желе, што је и логично, некорумпирану администрацију и стабилан политички амбијент. Док се то не догоди, све остало је обичан пи-ар.

Какав је Ваш став о референдуму о самосталности РС?

– Референдум је добра ствар зато што сви ми желимо да РС буде слободна и независна. Али, исто тако не можемо само да седимо и чекамо на то целог живота. Постоји много тога што можемо да урадимо како бисмо оживели нашу економију и да кренемо у борбу против корупције и непотизма, и не треба нам референдум да бисмо то урадили. За Додика је најлакше да манипулише људима, да не ради ништа и чека да се деси чудо. Ја нећу бити такав председник.

Може ли Бања Лука да избори квалитетан дијалог са Сарајевом, а да при томе не угрози позицију РС? Често, наиме, говорите о потреби да се „остави по страниреторика подјела и ради на европској будућности“...

-Мислим да може, ако смањимо мало запаљиву реторику и окренемо се рјешавању свакодневних проблема. Људи желе бољи живот и стабилну егзистенцију за своју дјецу и да имају чему да се надају. То је веома дуг процес и морамо озбиљно да приступимо томе, а не само да се бусамо у груди по цијели дан.

Уколико победите на изборима, који би били Ваши први потези? Како видите односе са Београдом ?

Након победе на изборима прво бих отишао у Београд да се консултујем са својим пријатељем Александром Вучићем, зато што је Србија наш партнер и заштитник...


Коментари / 5

Оставите коментар
Name

нека буде

05.10.2014 14:24

Предсједнице зив био, народ је уз тебе, а ти си са народом и из народа. Све је јасно. Јос мало и вади нас из овог глиба, јада, сиромаства, потцјенивања, испирања мозга. Цекамо боље сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

05.10.2014 14:59

Још 7 дана па ћемо растјерати црвену гамад да овај човјек дође на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

06.10.2014 07:20

Да мој Огњене, све сте ви у праву, али ме страх од ових снсд лопова, ста нормалан цовјек да ради ако би они неким слуцајем просли???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.10.2014 13:40

Лијепа и паметна изјава ако додјес на Бајино мјесто видјецемо како це бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.10.2014 01:08

Огњене, предсједниче, само напријед, сви смо уз тебе.

ОДГОВОРИТЕ