Најусамљенија жена тражи сапутника

Агафија Ликова, најусамљенија жена на свијету, припрема се за зиму далеко од цивилизације на југу Сибира. 

Свијет 05.10.2014 | 10:25
Најусамљенија жена тражи сапутника

И овог љета њу су посјетили мисионари, који су јој донијели намирнице неопходне за зиму, али она сама признаје да јој је, што је старија, све теже живјети сама.

Посебно је забирнута јер су јој овог љета дошли и медвједи на кућни праг, што је раније била ријеткост. Опет, одбија да се пресели у цивилизацију, коју никада "није видјела и којој не вјерује".

Агафија признаје да би вољела добити неког дружбеника, животног сапутника, који би јој помагао, али који мора бити истих вјерских увјерења као она. До овог прољећа са њом је живио Александар Бештаников, син једног руског свештеника, који је отишао након два мјесеца, јер није могао да се избори са изолацијом.

ПОРОДИЦА ДИО СЕКТЕ: Афагија је члан породице Ликов, која је била дио руске отродоксне секте која је још у 17. вијеку одбила прихватити реформу цркве. Због тога су непрестано били изложени прогонима. Кад му је 1936. убијен брат, Карп Ликов, Афагијин отац, одлучио је да се са породицом склони у шуму. Чланови породице Ликов живјели су дубоко у шуми у Сибиру чак 40 година, потпуно изоловани од остатка свијета, све док их геолози случајно нису пронашли 1978. године. Нису знали да је човјек слетио на Мјесец, да постоје сателити нити хеликоптери којима су их и открили. Заправо, нису чак знали ни да се догодио Други свјетски рат!

Агафија је рођена девет година након што се њена породица самовљно изоловала од свијета. Живјели су сами све до 1978. године, када су их открили геолози, који су хеликоптерима надлијетали терен. О томе колико примитивно живи, свједочи и то да једини начин на који зна да запали ватру јесте уз помоћ кремена. Никада раније није видјела шибицу нити упаљач. Ипак, ову зиму дочекује неизвјесније него раније, посебно због медвједа који су јој у неколико наврата долазили до колибе.

СУСРЕТ С МЕДВЈЕДИМА: "Било је незгодно, али сам их уплашила тако што сам залупала у дно празне канте. Не знам како ћу презимити ову зиму. Медвједи ће ваљда на зимски сан, тако да ми они неће правити проблем, али ове године нисам имала хране за козе, које ми нису давала млијеко, па нисам успјела да направим сир. Имам шест коза, али нисам имала неке користи од њих. Такође, нисам успјела ни спремити дрва за зиму, тако да не знам како ћу", каже Агафија.

Она истиче да је све било добро док су отац Карп, браћа Савин и Димитри, те сестра Наталија били живи. Међутим, након што је отац умро 1988. године, Агафија је остала потпуно сама. Мајка јој је умрла још 1961. године од глади, али је отац преузео бригу о њима. Иначе, Карп и његова жена дјеци су причали да постоје градови и државе те су их научили писати и читати уз помоћ јединих књига које су имали - Библије и молитвеника.

У нади да ће добити неког помагача, Агафија се наставља припремати за зиму. Они који су јој донијели помоћ кажу да је то изузетно вриједна жена, која не престаје да ради. Или је у риболову, или обрађује врт и припрема дрва. Ипак, Владимир Макута, један од оних који су јој донијели помоћ, каже да ће бити тешко довести некога да живи с њом.

"То је једноставно тако, не можемо никога приморати да дође овамо и живи с њом. Све док се не јави добровољац, Агафија ће бити сама", каже Макута.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Благо овој зени

05.10.2014 08:55

Има само један проблем звани самоћа. Њој су главни непријатељи медведи и зима а мене често више уплаши нечија песма него рика вукова и медведа. Кад би знала сирота Агафија да је самоћа већи проблем у савременом свету, грађани држава, градова, села, солитера, породице су усамљенији него она, сигурно би схватила колико је срећна. Кременом пали ватру да се огреје а савремени свет нема топлине ниодакле. Богољуб

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

05.10.2014 09:16

Како ли је тек на сјеверу Сибира кад је овако на југу.

ОДГОВОРИТЕ