Млади у лавиринту зависности

Када је реч о болестима зависности, готово иста слика у целом региону. Стручњаци траже начине да стану на пут овим пороцима. То је тема и Четвртог симпозијума о болестима зависности.

Србија 04.10.2014 | 18:26
Млади у лавиринту зависности

Дугачка је листа порока у Србији. Дрога, алкохол и коцка налазе се на њеном врху. Због њих поједини зависници помоћ траже у Специјалној болници за болести зависности у Београду.

Лекар Мира Ковачевић из те болнице каже да постоје ефикасне методе лечења алкохолизма и наркоманије. Истиче и да се људи све чешће јављају и због коцке.

"Оно што ми желимо да отворимо јесу наша саветовалишта, где људи који сумњају да су њихова деца кренула путем дроге или алкохола могу да се јаве ради информације и интервенције и уколико има потребе – да се укључе у рад. Нама је сада у фокусу и рано откривање и рана дијагностика и ране интервенције да би се све то предупредило", каже Мира Ковачевић.

У Хрватској су нашли модел борбе против порока. У односу на 2001. годину, број новооткривених хероинских зависника смањен је пет пута.

"Број зависника се смањује, нешто расте број људи који интензивно пију алкохол. Ту се усмеравају наше акције. Спроводи се акциони план Националне стартегије", каже проф. др Славко Сакоман, председник Стручног савета за сузбијање дроге у Хрватској.

Све је више младих у Македонији посеже за алкохолом и дрогом. Како би стали на пут овим пороцима, стручњаци су изашли из класичних центара за превенцију.

"Сада смо изашли из центра и отишли да радимо у Саветовалишту за младе, тамо радимо рану детекцију. Тамо је све без регистрације, без имена и презимена. Само кодови. Поверљивост података је привукла нове клијенте", каже доцент др Љиљана Игњатова из Центра за превенцију дрога у Македонији.

Синтетичке дроге многи стручњаци из Србије и Хрватске виде као претњу. Зато су се сагласили – у будућности сви ће морати заједно да раде како би се стало на пут тим дрогама.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар