Олдтајмер бугати крстари Требињем

Олдтајмер, италијански бугати из 1957. године, у посљедње вријеме се све чешће може видјети на требињским улицама, а изазива пажњу свих пролазника својом љепотом, јер ради се о занимљивом четвороточкашу.

Република Српска 04.10.2014 | 08:27
Олдтајмер бугати крстари Требињем

У питању је двосјед кабриолет, око којег се окупљају знатижељници, махом младићи и дјевојке привучени атрактивним изгледом аутомобила.

Аутомобил је у власништву Мирослава Виндушке, пасионираног љубитеља олдтајмера из Херцег Новог, који, осим аутомобила, обожава и херцеговачку кухињу и Требиње, па је чест гост овдашњег мотела "Аћимовић", гдје је и оставио свога љубимца у гаражи.

"Аутомобил морам палити сваке седмице, па га викендом провозам кроз град и, с обзиром на то да је двосјед, обавезно повезем пријатеља или пријатељицу", каже нам Мишо Аћимовић, младић коме је његов тридесетак година старији пријатељ оставио љубимца на повјерење.

Мишо каже да он не одржава Виндушкин бугати арзенал, али зна да има 1.700 кубика и троши око 15 литара горива на стотину километара, што је за овдашње аутомобиле превише, али је то цијена вожње олдтајмера.

"Мој пријатељ га је купио прије 27 година и цјелокупног га је рестаурирао. Он брижно пази на сваки његов детаљ, поправља га и одржава", каже Аћимовић.

Иако се знатижељни пролазници шале да би бугати, који ускоро пуни 60 година, у случају да је човјек, могао ускоро у пензију, Мишо тврди да то није тако, те да је овај двосјед, који има и церадни кров, толико добар да вас ни под каквим условима неће оставити на друму.

Иначе, олдтајмери су све популарнији у свијету, а и вриједност класичних аутомобила марке бугати, ферари и бентли порасла је на свјетском тржишту, а томе је доприњела већа потражња богатих људи из Азије.

Што се тиче комапније "Бугатти" произвели су неке од најбржих спортских аутомобила у историји и до данас задржали уникатни имиџ. Оснивач компаније "Бугатти" био је Италијан Еторе Бугати. Своју страст према аутомобилима испољио је још у младости, када је радио у фабрици бицикала.

Као седамнаестогодишњак, 1898. године, он конструише свој први моторизовани трицикл, којим већ сљедеће године учествује на трци Париз - Бордо, а три године касније представља и први аутомобил, којим осваја златну медаљу на сајму у Милану.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Расо

04.10.2014 13:47

Лијепо изгледа ауто и цјеним пазњу љди који то возе и одрзавају али тај ауто на слици није Бугатти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИЛО

04.10.2014 14:29

ЦУВАЈ ГА ЈАРАНЕ ДОБРО ПОГОТОВО АКО НЕ ПРИПАДАС ЦРВЕНИМ.

ОДГОВОРИТЕ