Таблете гутају пола пензије у Српској

Лекови и медицинска средства су скупи за већину становника Српске са просечним примањима, а прескупи за пензионере који су приморани свакодневно да користе бројне медикаменте.

Република Српска 04.10.2014 | 22:08
Таблете гутају пола пензије у Српској

Грађани Српске и Федерације БиХ жале се да поједине лекове плаћају чак три пута скупље у поређењу са ценама у земљама региона. Пензионер у РС, у просеку, месечно потроши око 40 марака за лекове, док они са хроничним обољењима месечно издвајају и до 80 марака за медикаменте! Многи од њих живе са месечним примањима од 200 КМ, па су оволика издвајања за лекове озбиљан ударац на њихов кућни буџет.

У ишчекивању да Савет министара БиХ коначно да „зелено светло“ новом правилнику Агенције за лекове и медицинска средства БиХ, којим је предвиђено појефтињење лекова, многи пензионери у Српској тврде да су приморани да трећину пензије дају за куповину лекова.

Нада Рачић, педесетшестогодишња Бањалучанка, каже да месечно потроши 50 марака на лекове, а да живи од пензије од 189 КМ.

- Таблете за лечење повишеног крвног притиска платим четири марке. То је само партиципација. Међутим, лек за лечење проширених вена плаћам 31 марку. Уз тај лек, морам још да купим гел који кошта 16 марака и лекове за циркулацију од четири марке - каже Нада.

Пензионери који болују од тешких обољења срца месечно издвајају и до 80 марака за лекове, што је за многе пола њихове пензије.

Грађани тврде да су лекови „биол“, „плавикс“, „небилет“ и „крестор“ и до три пута скупљи него у Србији и осталим земљама региона.

Главну реч око формирања цена лекова води Агенција за лекове и медицинска средства БиХ, у којој тврде да су учинили све да дође до појефтињења појединих лекова, али да је сада на потезу Савет министара БиХ. Међутим, ни на дневном реду данашње седнице Савета министара нема поменутог правилника о лековима.

У Фонду здравственог осигурања Српске је речено да у континуитету раде на томе да лекови који се издају на рецепт буду јефтинији. Уверавају да су до сада имали успеха у томе.

- Само у овој години у преговорима са фармацеутским кућама постигнуто је да се цене 300 лекова комерцијалних назива снизе у просеку за око 14,5 одсто, док су неки поједини лекови снижени и до 50 одсто. Рецимо, лек против масноће је појефтинио за 33,9 одсто, а за желудац 37,4 одсто - каже службеник за односе с јавношћу ФЗО РС Дарија Филиповић.

Она наводи да су у прошлој години цене 400 лекова комерцијалних назива снижене у просеку за 17 одсто.

- Све ове активности су, између осталих, допринеле да лекови који се издају на рецепт у РС буду јефтинији у односу на ФБиХ, што је констатовано и у извештају Светске банке за БиХ - тврди Филиповићева.

У Фонду кажу да је ПДВ на лекове у БиХ много већи, него у земљама у региону и износи 17, док у Србији износи 10 а у Хрватској пет одсто. Такође, малопродајна маржа је далеко већа у РС, него у земљама у окружењу.

- У БиХ не постоји утврђена максимална велепродајна цена једног лека, али и у таквим тржишним условима, РС је постигла да знатно снизи цене лекова. И то, између осталог, захваљујући моделу референтне цене лека за лекове са листе Фонда који се издају на рецепт - објашњава Филиповићева.

Наводи да су на листи лекова ФЗО РС заступљени сви произвођачи једног лека, што онемогућава монополски положај.

Иначе, на нивоу БиХ припремљен је правилник о начину контроле и формирању цена, којим ће се дефинисати максималне велепродајне цене, што би требало да доведе до нижих цена лекова.

По овом правилнику, велепродајна цена лека у БиХ одређиваће се методом упоредне цене. За упоредне земље одређене су Србија, Хрватска и Словенија.

Чајеви и воће уместо лекова

Како би уштедели коју марку, бројни грађани током епидемије вируса грипа и прехладе, све чешће „лек“ траже на бањалучкој пијаци. Продавачица лековитих чајева Славица Пелагић каже нам да све више грађана купује њене производе. - Чајеви су природни лек. Имам 300 врста чајева који коштају од две до пет марака. Многи грађани их купују за лечење шећера, повишеног притиска, због гојазности... Лековите биљке берем на Борју и у Херцеговини - лек је у природи - уверава нас Славица.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Случај

04.10.2014 07:36

Један случај ми је јуче измамио сузе. Старица има 90 година, социјалну помоћ 49 марака, то су јој једина примања и мора да плати лијек који је скуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.10.2014 07:42

Ста смо ми дозивјели мајко моја мила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.10.2014 07:59

А шта би са министром Шкрбићем,који заједно са таквим истим у федерацији направи такво здравство какво јесте-преко лијекова за болесни народ-највише у свој џеп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

04.10.2014 08:03

Лијекови су нам најскупљи у односи на остале земље у региону!Сваке године иста прица о сманајењу цијена лијекова.Док се законски не среди тај монопол и пљацка народа,плацацемо високу цијену лијекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацов

04.10.2014 08:09

Какве јадне пензије нема таман за лијекове и комуналије крепајте јадници што ст стварали да ова олош попљачка и стави у своје ђжепове... дабогда их трошили они за лијекове себи и својим најмилијим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

04.10.2014 09:06

Један од разлога зашто нам је здравство у дуговима јесте превелика листа лијекова која иде на терет фонда. То ни много јачи буџети од нашег не би издржали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зак

04.10.2014 12:53

Укинути ПДВ на лекове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

05.10.2014 07:13

А сто ви непитате Скрбица и Кљајцина гдје су паре здравства?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

поповиц

05.10.2014 07:54

Нас пензионере треба смакнути са зивота. Ста це власти људи које немогу висе искориставати. Вазно је да су распродали фабрике које смо ми градили и купили Ауди 8 разне дјипове да у њима возају уср..у гу..цу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос требиње

05.10.2014 10:48

Па како да не гутају када је просјецна пензија у Републици Српској 250 КМ а потросацка корпа 1800 КМ. Ми смо народ мадјионицара јер само ми моземо да презивимо са оваквим примањима у данасње врјеме. Ето вам па сада сви опет гласајте за Додика. Па цете помријети од глади и бједе за годину дана.

ОДГОВОРИТЕ