Забрињавајуће стање привреде у БиХ

Савјетник у Сектору за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ Игор Гавран истиче да је очигледан континуирани негативни тренд пораста броја блокираних рачуна пословних субјеката у БиХ, чему су у овој години допринијеле ванредне околности и прекиди и тешкоће у раду великог броја привредних субјеката погођених поплавама и клизиштима.

Босна и Херцеговина 03.10.2014 | 10:15
Забрињавајуће стање привреде у БиХ

Гавран је рекао Срни да тај негативни тренд прати и остале негативне показатеље и трендове као што су низак ниво економске активности, висок ниво незапослености, негативан спољнотрговински салдо, низак ниво и даљи пад вриједности страних улагања, стални раст задужења јавног сектора и друго.

"Овакав негативан тренд присутан је у цијелој БиХ, а разлике у бројевима блокираних рачуна и субјеката су више одраз разлика у укупној структури економије и броју субјеката, него разликама у кључним економским кретањима", појаснио је Гавран.

Према његовим ријечима, привреда у Федерацији БиХ и даље је снажнија, а капацитети, капитал и број запослених су већи, али је зато и јавна администрација обимнија и "скупља", па је системско оптерећење веће.

Гавран сматра да је, осим негативних економских кретања, узрок овако великог броја блокираних рачуна и у неефикасности механизама наплате потраживања, како у комерцијалним односима приватног сектора, тако и у области јавних прихода, о чему свједоче листе вишемилионских дужника.

Према његовим ријечима, узроци су и компликовани механизми и процедуре стечаја и ликвидације, јер је велики број правних лица одавно фактички неактиван и такав ће и остати, али формално гашење није окончано због трошкова и административних компликација.

Гавран у узроке пораста блокираних рачуна сврстава и "лакоћу" избјегавања обавеза оснивањем новог субјекта и остављањем "блокираног", уз промјену тек дијела имена, а наставак исте дјелатности.

"Ипак, иако се велики број ових субјеката и рачуна односи на субјекте који фактички одавно нису активни, наставак негативног тренда један је од забрињавајућих показатеља тешке економске ситуације и одсуства неопходног опоравка", упозорава економски експерт у СТК БиХ.

Гавран закључује да је једино право рјешење за овај проблем сам економски опоравак, а у регулаторном смислу потребно је уредити и учинити ефикаснијим механизме и инструменте наплате, односно реализације узајамних обавеза, као и гашења пословних субјеката.

Према подацима Централне банке БиХ, број блокираних рачуна пословних субјеката у БиХ на дан 1. октобар ове године достигао је цифру од 67.126, док чак 41.416 фирми има бар један блокиран рачун.

У првом извјештају Централне банке БиХ, који је објављен почетком новембра 2012. године године, било је 58.038 блокираних рачуна, а 35.694 фирме имале су блокиран бар један банкарски рачун.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦЦ

03.10.2014 08:53

Све ће то промијенити избори. Вјерујте ми на ријеч. Када анамо ови оду, а дођу они...има да будемо Швајцарска! Ма и бољи од Швајцарске!

ОДГОВОРИТЕ