Могућ талас поскупљења

Производња житарица у Републици Српској је ове године доживјела драматичан пад усљед елементарних непогода, те су код неких усјева приноси након жетве готово преполовљени, што би могло задати још један оштар ударац домаћој пољопривредној производњи, али и удар на буџете самих грађана.

Република Српска 03.10.2014 | 08:44
Могућ талас поскупљења

Тако је дошло до озбиљног пада производње пшенице, овса, јечма, тритикала и ражи, док је једини какав-такав плус забиљежен код уљане репице.

Наиме, стручњаци из области пољопривреде истичу да сваки пад производње житарица у великом броју случајева доводи до смањења сточног фонда, који потом изазива талас поскупљења, прије свега меса, млијека и њихових прерађевина, али и хљеба.

Ипак, домаћи пољопривредници истичу да засад нема основа за нека драстична поскупљења животних намирница и сточне хране, мада су она свакако могућа.

Подаци Завода за статистику показују да је у РС у овој години произведено 106.777 тона пшенице, што је за чак 41 одсто мање од прошлогодишње производње. Исто тако, прецизирају они, мања је и производња овса за 40 одсто, а у великом паду је и производња јечма, и то за 37 одсто у односу на лани, тритикала за 36 одсто и ражи за 19 одсто. Из Завода за статистику РС појаснили су да се ови подаци о оствареним приносима односе на стање 15. августа и прикупљају се посебно за пословне субјекте и њихове дијелове, а посебно за породична пољопривредна газдинства.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, казао је да се након катастрофе с поплавама које су нас задесиле може очекивати да имамо смањен род.

"Са друге стране, не вјерујем да би то требало да изазове драстичан поремећај цијена, јер смо и досад највеће количине пшенице увозили, док она није поскупјела на тржиштима са којих увозимо", рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, нема основа за поскупљење тих житарица, а нема основа ни за поскупљење сточне хране. Он је изразио очекивање да ће идуће године, ако се испоштују планирана сјетва и жетва, доћи до нормализације стања у сточном фонду, како би се с тим засијаним површинама подмириле властите потребе по питању сточне хране.

Са друге стране, Остоја Николић, предсједник Удружења пољопривредника "Сточар" из Бијељине, казао је да су у овој години житарице подбациле, те да ће у наредном периоду пољопривредни произвођачи осјетити кризу, као и сами грађани.

"Смањени су приноси свих житарица и пољопривредни произвођачи и фармери ће у наредном периоду морати да смање свој сточни фонд, јер иначе неће моћи хранити стоку", казао је Николић. Што се тиче грађана, Николић је рекао да ће и они то осјетити, "јер чим се смањује сточни фонд, долази до поскупљења меса, млијека, па и хљеба". Он је казао да ће се пољопривредници тешко опоравити и у наредне двије године због елементарних непогода које су задесиле РС.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дана

03.10.2014 06:59

Не знам коме ће само да поскупљују и онако смо на рубу глади људи једва преживљавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија Антоанета

03.10.2014 08:19

А зашто не бисмо јели више колача

ОДГОВОРИТЕ