150 грађана из БиХ учествује у џихаду

У борбама на страни терористичке организације Исламска држава у Сирији и Ираку досад је погинуло 30 грађана БиХ.

Босна и Херцеговина 02.10.2014 | 08:31
150 грађана из БиХ учествује у џихаду

 

Рекао је ово у Суду БиХ Дубравко Чампара, тужилац Тужилаштва БиХ, на рочишту одржаном по захтјеву Тужилаштва БиХ да за два мјесеца буде продужен притвор Хусеину - Билалу Боснићу, Авдулаху Хасановићу, Енесу Мешићу, Емину Хоџићу и Адему Карамуји, ухапшеним 3. септембра у акцији "Дамаск".

Чампара је навео да је, према подацима којим располаже Тужилаштво БиХ, 150 људи из БиХ тренутно на ратиштима у Сирији и Ираку, те да су у протеклих мјесец дана, откако су ухапшени Боснић и други, четири особе погинуле у Сирији.

Боснић и остали осумњичени су за тероризам и организовање терористичке групе. Тужилаштво их терети за финансирање, организирање и врбовање држављана БиХ за одлазак на ратишта у Сирију и Ирак, те за учествовање у оружаним сукобима у Сирији и Ираку, борећи се на страни радикалних терористичких група и организација, попут организације "Џебхатун Нусра" и ИСИЛ.

Дубравко Чампара, главни тужилац у овом предмету, истакао је да двомјесечни притвор Тужилаштво тражи јер још нису завршили истрагу.

"Тужилаштво није успјело саслушати све свједоке, њих око тридесет. Још нисмо завршили вјештачење одузете опреме, мобитела и компјутера. Овај посао раде форензичари из Федералне управе полиције. То нам је веома битан сегмент истраге јер на основу коресподенција у мобителу и на компјутеру можемо сазнати с ким су ове особе разговарале и ко стоји иза ове организоване групе", рекао је Чампара.

Додао је да Тужилаштво БиХ очекује да ће власти у Италији ускоро послати снимак говора Билала Боснића који је у Италији изазвао велике проблеме и у приправност ставио полицију и безбједносне снаге.

Наводно је Боснић приликом свог боравка у Италији позивао на џихад и борбу у Сирији и Ираку на страни Исламске државе.

"Из Словеније нас моле такође за помоћ јер су њихова два држављанина, наводно, била у контакту с Боснићем и отишла у Сирију. Један је погинуо тамо, а један се вратио", рекао је Чампара те Судском вијећу предложио да продуже притвор петорици осумњичених због страха да би могли утицати на свједоке, али и покушати поново отићи у Сирију, јер, како је истакао, Тужилаштво има доказе да су сви већ били у Сирији и ратовали на страни ИСИЛ-а.

Чампара је казао да је Хусеин Боснић, звани Билал, насљедник Нусрета Имамовића, самопроглашеног вође вехабијске заједнице у БиХ, који је мобилизовао младиће у БиХ да ратују у Сирији и Ираку и који се и сам од почетка ове године налази у Сирији и Ираку и један је од команданата ИСИЛ-а.

Имамовића је и америчка Влада недавно ставила на листу десет најтраженијих терориста. Чампара је рекао да су сви снимци говора Билала Боснића предати професору Влади Азиновићу, експерту за питања тероризма, који треба да их вјештачи и да да своје мишљење о томе.

Истакао је и да Тужилаштво БиХ истражује финансије оптужених, те провјерава ко је Боснићу и за шта из Кувајта послао 100.000 долара. Одбрана петорице осумњичених јуче је негирала све оптужбе, те их оцијенила паушалним.

Адвокати осумњичених сматрају да је Тужилаштво БиХ требало да достави доказе, а то није учинило, те да нема никакве основе да се њихови брањеници задрже и даље у притвору.

Адил Лозо, адвокат првоосумњиченог Хусеина - Билала Боснића, рекао је да не постоји ниједан конкретан разлог да његов брањеник буде задржан у притвору, те да је он приведен због тога што је износио своје мишљење у џамији. Додао је и да спорних 100.000 долара није послато за организацију неке терористичке мреже, него за куповину земљишта.

"Тужилаштво није успјело доказати да је овдје ријеч о некој терористичкој организацији, ни да она постоји, ни гдје се налази. Због тога не видим разлог да мој клијент буде задржан у притвору. Он не може побјећи јер има седамнаесторо дјеце о којој мора бринути", рекао је адвокат Лозо.

Ријеч је тражио и осумњичени Адем Карамуја, за којег је његов адвокат рекао да је тежак срчани болесник с лошим имовним стањем, којем је жена у поодмаклој трудноћи.

"Не знам због чега ме оптужују да сам вехабија. Ја и не знам шта је вехабија. Нисам ни суфија, ни сунит, ни шија, ја сам само обични муслиман који има дјецу и жену. Зима иде, а моја жена, која је у седмом мјесецу трудноће, мора сама сакупљати дрва", рекао је Карамуја у судници Суда БиХ.

Суд БиХ накнадно ће донијети одлуку о томе да ли ће продужити притвор Боснићу и осталој четворици осумњичених за тероризам.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СС

02.10.2014 09:05

Опла, нема бошњака да коментаришу ову тему. Окомили се на тему о Радовану Караџићу и времену прије 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњо

03.10.2014 17:44

Ух јбте има цовјек 17 дјеце , сто знаци има 17 самоубица

ОДГОВОРИТЕ