Криза у Украјини изазов за НАТО

Нови генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је да би НАТО могао обновити везе с Русијом ако она престане да крши међународно право.

 

Свијет 01.10.2014 | 19:12
Криза у Украјини изазов за НАТО

"Криза у Украјини, изазвана руском војном интервенцијом, највећи је изазов безбедности Атлантског савеза", указао је Столтенберг на конференцији за штампу и рекао да су вође НАТО на прошломесечном
заседању нагласиле да "не желе сукоб с Русијом".

“Нужно је да се осведочимо у јасне промене у деловању Русије, што ће доказати да се поштује међународно право", рекао је Столтенберг, нагласивши да ће НАТО подржати суверенитет и територијалну
целовитост Украјине.

Он је то рекао на питање новинара о томе шта НАТО очекује да Русија уради да би се обновила сарадња - да ли је то и повратак Крима у састав Украјине. Додао је да НАТО сматра да примирје на истоку Украјине "пружа велике могућности, мада се обустава ватре и крши, а ситуација је крхка".

Нови генерални секретар НАТО је истакао да би нове "ударне снаге" НАТО на истоку Европе могле бити спремне за дејство фебруара идуће године као део "Акционог плана за спремност" који се припрема на основу одлуке вођа НАТО почетком септембра.

“Јер једино јак НАТО може градити конструктивне односе с Русијом", рекао је Столтенберг и подсетио да је практична и војна сарадња прекинута, али нису и политички контакти с Москвом.

Столтенберг је рекао су изазови који захтевају снажан НАТО то што је "Русија задржала могућност да нарушава стабилност Украјине и крши међународно право; на југу се нестабилност шири у нашем суседству; а међународна коалиција у којој су савезничке земље НАТО и регионални партнери, предузима акције против терористичких група такозване 'Исламске државе Ирака и Сирије' ".

“НАТО подржава настојања Ирака да одбрани своју стабилност, и додао на НАТО ракетама "патриот" јача одбрану своје чланице Турске НАТО мора бити јак као политички и војни савез и одржати "као стена јако савезништво са Сједињеним Америчким Државама", поручио је Столтенберг.

На питање да ли би он подржао међународну војну интервенцију у Либији, где се држава распала и где су сукобљене разне оружане групе, укључујући Ал-каиду и друге исламске терористе, нови генерални секретар је рекао да је "операција НАТО у Либији 2011. године имала за циљ да спречи да либијски режим почини покољ над цивилима, а то смо и постигли војном операцијом". Столтенберг сматра да је у Либији "војна операција
НАТО била успешна, али оно што се потом догодило уопште није било успешно, а за то је одговорност поглавито на међународној заједници".


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србо Ит

01.10.2014 20:05

Нато је попусијо лулу мира.Није то бивса Југа наса туга

ОДГОВОРИТЕ