Нисам битан ја,битна је Република Српска!

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић рекао је данас, у завршној ријечи на суђењу у Хашком трибуналу, да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности за које је оптужен, као и да се у Хагу суди српском народу.

Република Српска 01.10.2014 | 18:01
Нисам битан ја,битна је Република Српска!

- Српски народ је оптужен. Знам истину, и Тужилаштво зна истину, али они покушавају да обману суд - навео је Караџић, и додао, да је тврдња да су он и други оптужени Срби учествовали у заједничком злочиначком подухвату пала.

Он је истакао да ће иза њега остати добра дјела и напори да се избјегне рат и патње током рата.

Караџић има 10 сати на располагању данас и сутра да изнесе завршну ријеч на суђењу у којем је оптужен у 11 тачака за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

- Шта би дало Тужилаштво да је нашло макар једну моју двоструку наредбу - да сам јавно тражио мир, а тајно наређивао нападе, као што је то случај са списима муслиманске стране - упитао је Караџић пред Судским вијећем. Током изношења завршне ријечи одбране, истакао је да су сукоби на западу БиХ у Приједору почели након напада муслиманских снага.

- Све до пред крај маја није било сукоба, Срби су понудили муслиманима да направе своје општине и своје полицијске станице, што је Тужилаштво протумачило као неку врсту протјеривања и отпуштања. Али, тадашњи муслимански војни лидер Сефер Халиловић инсистирао је да се не преговара са Србима већ да се крене са нападима - рекао је Караџић и цитирао Халиловићев документ.

Он је објаснио како је дошло до отварања тзв. логора у тој области, појаснио да у затворима није било довољно мјеста за хиљаде заробљених припадника "зелених беретки" и "патриотске лиге" у обичним затворима. Караџић је указао да је након испитивања 60 одсто људи пуштено и подсјетио да је лично позвао стране новинаре да обиђу та мјеста. Он је навео да је било злочина које су чинили појединци, припадници избјегличке популације којима су домови спаљени, или криминалци, али да они нису имали никакве везе са институцијама Српске.

Караџић истиче да је одбрана у интегралној форми изнијела низ наредби и докумената, за разлику од Тужилаштва које је узимало дијелове текстова и мијењало смисао докумената.

- Зашто Тужилаштво није ни једном навело да сам молио Изетбеговића да опозове објаву рата и да Република Српска није узвратила на исти начин нити је увела ратно стање - упитао је Караџић.

Он је детаљно објашњавао начин на који је почео рат, позивајући се на низ докумената које је сам објавио и оне који су припадали српској, али и муслиманској страни. Цитирао је докумете из којих се види да разне добровољачке јединице нису биле у добрим односима са регуларним војним снагама и доказивао да су нпр. "жуте осе" избачене из Републике Српске и протјеране у Србију, гдје им је судила тадашња власт Републике Србије.

Он је цитирао документе и свједочења из којих се види да су припадници тих снага били груби према министрима Владе Републике Српске и официрима, нпр. у Зворнику, јер су знали да их власт не жели ту.

- Обични и слободни говори посланика који нису ушли у скупштинске акте, полуфабриковани документи, истргнуте реченице у недостатку оптужујуће документације...све су то наводни аргументи оптужнице - рекао је Караџић.

Као један од многобројих примјера злоупотребе, Караџић је навео тврдњу Тужилаштва да је својевремено рекао да "муслимани нису људи"... Ради се о термину /пеопле/ на енглеском језику који у контексту изјаве означава - народ.

- Значи, рекао сам да муслимани нису "посебан народ", јер Срби сматрају да су они по националном поријеклу Срби муслиманске вјероисповјести и у томе је велика разлика у односу на закључак оптужнице - рекао је Караџић, наводећи низ сличних цитата којима је демантовао тврдње Тужилаштва.

Тврдње да српска власт није ништа чинила да спријечи злочине - нису тачни, све је биљежено, па и данас се у судовима БиХ суди по оптужницама и документацији коју је прикупио тадашњи МУП Републике Српске, рекао је Караџић.

Радован Караџић сутра наставља изношење завршне ријечи.

Агенције

 

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

ројо

01.10.2014 16:07

Па како се само нама мозе судити за геноцид???? Све је јасно као дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо Ит

01.10.2014 16:23

ТАМОСЊИ ХАГ НАМА НИКАД НИЈЕ БИЈО ДРАГ А САД ЈЕ ЈАСНО КО ДАН СТА СЕ НАМА СПРЕМА ИМА ДА НАС НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС БЛ

01.10.2014 16:38

Предсједнице,ти си једини остао цистог образа и дусе,нека ти је са срецом ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

еуропа

01.10.2014 16:39

Да се конацно у овој земљи покрену много вазнија питања, млади нам одлазе а ови сто остају затровани су политиком сто нам вец 20 год сервирају политицке елите а они зиве боговски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за све

01.10.2014 16:48

Карадзиц јуце,Додик данас а ко зна ко сутра треба да престане да се крије иза народа. Поступак је проведен сад треба да цујемо пресуду не наеоду ни ко зна цему него појединцу с именом и презименом. И да се конацно утврди ста је ста и на тај дио историје да конацан суд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

01.10.2014 17:41

Знају они то све Радоване јер су нам они све то и закували из својих интереса али се твоја одбрана не уклапа у њихов сценарио, али цињенице не могу избрисати да те и сто пута осуде, хвала теби за насу Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин Најмеген

01.10.2014 17:56

ЖИВ НАМ БИО РАДОВАН... НЕК ЦРКНУ ДУШМАНИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.10.2014 17:58

Прицај Радоване за себе! Не трпај нас остале под свој кисобран. Сви врло добро знамо како је било. Да сам могао, побјегао бих од рата али ту привилегију су имали муслимани и хрвати. Ми смо били приморани да ратујемо и нападамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

змуда умјесто либуде

01.10.2014 18:28

Драго срамото једна покварена,ко тебе засто пита,ста лупас као Максим по дивизији,видим да си сазрио да будес иза ресетака за оно сто си цинио у рату,Драго сто си се укењао када те нико ниста не пита,бојис се да неби досли по тебе па свљујес кривицу на другога,педерцино јесили ти глив и цорав,Радован је рекао истину а сто ти незнас или нецес да знас то је друга прица за неко друго вријеме,Драго не призивај себи ЂАВЛА најебацес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.10.2014 18:42

Слусај ти "змуда умјесто либуде", Драго нема цега да се боји и зато говорим како јесте. А ти и теби слицни, који зиве у страху од правде и својих поступака, упорно зелите да се сакријете иза српског нбарода. Не, назалост, нисмо сви исти. Има нас постених и свијетлог образа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

01.10.2014 19:15

Драго или си Мујо не сери ... Требале су ти доци на врата па би ти другације мислио .Усљо ...Зивио ти нама Прецједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

01.10.2014 19:33

Срецно,господине Предсједнице!С вјером у Бога,за слободу и Отадзбину!Народ је уз тебе,даце Бог да се једног дана оствари твој и нас сан а то је независна Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сцхоле

01.10.2014 19:56

Види ти ста је "Босњака" на Порталу. Дају Негативне лајкице... хвала боду да је био Др. Карадзиц у оно вријеме.. ко зна где би сад ми били... или неби нас ни било висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

01.10.2014 20:06

Драго-Србима да је био муфтија Цериц предсједник,исто би просли.Југа се морала распаст градјанским ратом а Срби ознацит кривим.Истина кад тад мора изац на видјело.Цист доказ,свугдје по свијету,боре се против тероризма и терориста а на пристору ЈУГ су их подрзавали.РАДОВАНЕ,ЗЕЛИМ ТИ ПУНО СРЕЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.10.2014 20:25

"1389" Мало ме смара да се расправљам са појединцима на порталу али... то сто тврдис, и није бас тако. Цињеница је да се Југа распадала, и да је у Хрватској бјеснио рат. Ал` у Босни ми смо наметнули своје. Ко је од нас заститио своје комсије за које смо били сигурни да не зеле "Церица или Алију"?? Ријетки! Гурнули смо их низ воду. Е, кад смо добили мудзахедине, сад се залимо... на знам... треба сагледати са свих страна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

01.10.2014 20:39

Радоване, могу да те осуде ал Бозији суд је нај праведни. Ниси направио никакав злоцин а јос битније, ниси убијао, зртвовао сопствени народ, као друга страна тј. њихов рахметли водја. То им је највеца бољка, не могу то да прихвате ал тако је било, убијали сте се измедју себе, јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

01.10.2014 20:50

Радован је већ постао део српске историје. Шта год хашки џелати осуде, то за нас не важи. Ми ћемо те увијек славити, све док последњи Србин хода овом земљом. Жив нам био наш предсједниче... А ви потурице сиктер одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

01.10.2014 21:09

Драго-Кад смо вец код застите комсија,надам се да ти је познато име Срдјан Алексиц? Колико у федерацији има његових улица,тргова итд?Да носе његово име...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

01.10.2014 21:13

Гледам ове сто лупају минисе,све Додиковци и муслимани-удрузили се против Радована!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.10.2014 21:14

"1389" Е Ј.би га... моземо ми овако до сутра... Ил контас и хоцес ил нецес.. другог нема! Поздрав у сваком слуцају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

01.10.2014 21:16

У праву си Милосе.Ја сам прво мислио да су муслимани ови сто лупају минусе а сада видим да има висе ових Додикових који мрзе Радована,цак ста висе,мислим да га висе мрзе ови СНСД-овци него сви непријатељи заједно.Памет у главу за који дан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

01.10.2014 21:27

Тацно то сто говорис Карадзицу. Иза тебе као дјело остаје Република Српска а ти цес за то сјело добити доживотни заатвор (Добио би и смртну да је има). Ста тај парадокс говори о том ентитету. Да је астао као посљедица дјела за које се добија дозивотна

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ ИН

01.10.2014 21:40

Драго ми је сто се босњаци врацају коријенима па се називају Драго итд, или ови домаци издајници, сто су досли до изразаја у посљедње вријеме. Сто се тице Пресједника, највазније је да је цист пред Богом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

01.10.2014 21:40

Драго-питао си о застити комсија,ја сам ти навео пример Срдјана Алексица,србина,који је застито,младица муслимана и тако зртвовао свој зивот.Као знак постовања према Срдјану Алексицу Србину,давајуци свој зивот за комсију муслимана,колико тргова,улица ил ста вец,носи његово име у Федерацији?Тоби требао бит један фин гест и наук за будуцност од федерални власти према Срдјану Ако нецес да одговорис ок,хвала ти.Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

01.10.2014 21:48

АУ каквих се глупости начитах. Неко је поредио шугу од Додика са Радованом То може само малоумник.Док се стварала РС овај милокрад (месар) је читави вријеме био против нас. Он сада није важан. Зна се ко је био уз народ када су главе падале и ко је створио политичку и државну структуру РС-а. Остали су сви склонили гузицу и чекали да виде ко ће да побједи да би тамо били полтрони. Проблем хашког тужилаштва и суда је тај што су Срби паметнији од њих. Прво су убили Слободана милошевића јер су видјели да ће их доботи. Тек када је умро ослободоли су га оптужнице за шта ко мало зна. Шешељ им је направио општи циркус и радио правно од њих шта је хтио. Држе га 12 година безправно у затвору! Кад је јуче онај болесни адвокат изговорио онако вулгарне ријечи Радовану то је знак немоћи и некутуре западне "демократије" Да могу направили би Аушвиц и убијали нас помало.Живио ти нама Радоване, они ти нису ни до чланка без обзира на све и наравно огроман поздрав за нашег ђенерала Младића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драго

01.10.2014 21:55

Са пазњом " Мујо" пратим твоје коментаре и провидан си. Немој се уопсте трудити да нам доказес колики си ти Србин и цовјек . Јасно нам је из твојих коментара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.10.2014 21:58

"1389" Упорно ми гурас свето име Срдјана...ок, ал`дај ми јос један примјер?! Па ко је и тог Срдјана убио и због цега?? Опет ми! И због цега? Зато сто није био "нас". Људи, ја знам да је теско..али истини треба погледати у оци и са њом се суоцити. Од мене толико.Нецу висе, ко хоце - разумјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

01.10.2014 22:15

Дали је Карадзиц злоцинац или херој то свако за себе мора да одлуци. За РС дали је геноцидна или не такодје свако има разлицито мисљење. Једно је ипак необориво и непромјењиво да је Хаски Трибунал суд направљен само за Србе и да су сви злоцини над Србима просли уз ослобајајуцу пресуду. Сјетимо се Орица, Маркаца, Готовине , Харадинаја и остали злоцинаца. Зато пресуда овог суда било каква да буде за мене лицно нема никакво знацење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

01.10.2014 22:17

Драго-Срдајна је убила група пијани људи,олоса Српске националности,ал рекао сам група ал у ту групу неспадају сви Срби.Такви исти и горих група је било и код Муслимана и Хрвата ал то се не признаје и у томе јесте проблем,сто испаде да су Срби само лоси момци.Навео сам један примјер Србина,једно добро дјело,ето наведи и ти ако има такви дјела добри код Муслимана и Хрвата?Ниси одговорио,на који нацин су одузили се Федералне власти Срдјану Алексицу?Рецимо у Србији и Р.Српској имају улице Срдјана Алексиц итд.То знаци да Срби постују,одају му признање за добро дјело.Ако нецес ти,нека одговори неко други,ко зна?Поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легенда

01.10.2014 22:28

Ко не воли Радована, не дочеко Ђурђевдана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

01.10.2014 23:11

Брате Радоване ти си створио прву српску државу западно од Дрине и самим тим постао бесмртан.Док живи Српска живећеш и ти брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВИСА КРАЉ

01.10.2014 23:36

РАДОВАНЕ КРАЉУ СРПСКИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2014

02.10.2014 08:01

БОЗЕ ГОСПОДЕ ПОМОЗИ И СПАСИ РАДОВАНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балтазар

02.10.2014 13:24

који му је к.... све ово требало, био цовјек доктор, пјесник, узивао у зивоту, пио, јео путовао, свалеро се интензивно по болници у Сарајеву. мало све било, треба хљеба преко погаце. е сад, јебига...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сцхоле

02.10.2014 13:33

Како видим овај нас српски портал је босњацима веома интересантан... немозете ви без нас...( никад).да неко направи "геноцид" над мојим народом, неби сигурно сваки дан исо на њихов портал... како сте спали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

02.10.2014 14:15

Хехех а у ћузи проклиње мајку што га је родила јебо њих рат дабога га у породици имали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац

02.10.2014 16:49

Зивио ти нама Радоване Карадзицу заједно са нама и Републиком Српском јос много љета и година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

змуда умјесто либуде

02.10.2014 18:43

Драго дали ти цујес себе ста прицас,слазем се са тобом да нисмо сви исти,ти си тај изузетак који појма нема ста прица недај бозе да се тебе несто пита све србе ти би уновцио,продао за саку ситниса,боље ти је да ниста не писес бит цес много паметнији,ста ти знас о РАТОВАЊУ,ста ти знас о командовању и водјењу рата,ста ти знас које ста и када урадио,мозда си био у дзепу Радована Карадзица,не лупетај незнас ни поздравити а камоли несто друго,Драго покри се мокром поњавом и сути за своје добро,хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за народ

02.10.2014 23:22

Да вас мало посјетим геноцид над Сребреницом то си кривици Холандјани а не Срби муслимани и Хрвати. Има мале кривице, а сто Холандјани неце да признају боли них уво нек нас осуде на дозивотне или смртне казне.У Хагу су судије плацене да суде дозивотне или смртне казне, није битно коме никоме не дозвољавају лекара да додје да прегледа и не дају да неко додје у посјету.За мене су то плаценици, провокатори и хоце новац које им плаца да осудјују Србима муслимамима и Хрватима да не прицам ко је први поцео рат све сам цуо и процитао све сто казем истина само сто нико не конта о цему се све ради како гдје па видили сте да су убили Слободана Милосевица подметнули отров под цесмом он пио воду и отровали га и умро тако све су то плаценици и има доказа да су они то намерно урадили без осуде, а нико не одговара за ту кривицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србобран

03.10.2014 13:45

Предсједнице, с вјером у Бога,за слободу и Отадзбину. Сви смо уз тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драго

03.10.2014 14:33

Мујо-Драго цијеним те само што говориш истину.Знам да си био приморан да ратујеш и нападаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војвода

03.10.2014 15:01

Прави је! Свака цаст! Воли те Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За сцхоле

03.10.2014 17:54

Свака цаст људино за коментар. И ја се немогу нацудити муслиманима ста раде на насем Порталу. Ја никад у зивоту не бих отисао на неке њихове странице ни процитао једну реценицу њихове пропагандне масинерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заувјек Српска

03.10.2014 20:59

За тебе земљо моја, теби дајем све. Републико Српска волим те!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отадзбина

03.10.2014 21:06

Мени је Република Српска отадзбина, друге немам, нити је хоцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гарасанин

03.10.2014 21:51

Имаједна Земља Од Уне До Дрине Република Српска Такојој је Име Света Наса ОтазбиноТисинаса Дика Двањестог Добијас Новог Председника.Зивела Вецно Наса Српска Сановим СРПСКИМ ВОДЈОМ Царом Г.ОГЊЕНОМ .СРДАЦАН ПОЗДРАВ САВЕЗУ ЗАСПАС СВИХ СРБА НАС .СРБУЈ МАКАР СЛАМУ ЈЕО Зивели Вецно Наси Хероји Којисунам Оставили Насу Републику Даје Цувамо Умнозавамо И Побозавамо. БОГ ЦУВА НАСЕ ЈУНАКЕ БОЦЕ ДАТИ ДА БУДУ ОСЛОБОДЈЕНИ ОД ПИЛАТОВИХ АНТИ ХРИСТА Огњење Богте БЛАГОСЛОВИЈО Итеби Са ДВА МЛАДЕНА ДОБРО ПОДАРИЈО Атоје Победа За СПАСЕЊЕ РЕПУБЛИКЕ СВЕТЕ СРПСКЕ ОТАДЗБИНЕ НАСЕ Зивео Савез За Промјене Брацо Овако Висе Немозе Догорелоје До Ноката Требајунам Хитне Промене Баја Готовси Пакуј И Спреми Пасос Докти није Одузет Прими Лепсавет И Предај Власт Какото идолици Једном Председнику Примо Предаја Јерсам Знас Датје Образ Укаљан Скроз Незнам Застосисе Заклињао Дацес Цувати Тековине Српске Атисије Нај Висе Унистијо Зивео 12 И 13 10 Предаја Власти СДСу Иакоти Дозволе Даједну Саторску Отпевас За Растанак Са Друговима Црвена Мафијо Ковас Доведе На Власт Никадму Семе Неницало Свему Играло Само Срце Стало в.Гарасанин Победа Ипонос СДСа Заспас Напаценог Народа Насе Отадзбине Срецно СДс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

03.10.2014 22:00

Где год да је, бесмртан је. Нека му је слава на вјек и вјекове. Амин

ОДГОВОРИТЕ